Οι αιχμές Νουρή στις Αρχές, οι γιάφκες στις πόλεις και η… «προίκα του μωρού»
07:19 - 13 Οκτωβρίου 2021
Αποκαλύψεις για υποστατικά που μετατρέπονται σε… γιάφκες για μετανάστες, αιχμές για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της η Αστυνομία, αλλά και αντιδράσεις για το σχέδιο «Προίκα του Μωρού», που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια, άφησε πίσω της η συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής, για το Δημογραφικό πρόβλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθε γέννηση, τρεις εγγραφές αλλοδαπών-Έδωσε στοιχεία για Δημογραφικό ο Νουρής
Μπορεί τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών για τις γεννήσεις στην Κύπρο την τελευταία εξαετία, αλλά και τις εγγραφές στον Μητρώο Αλλοδαπών να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των βουλευτών, ωστόσο, ο Νίκος Νουρής άφησε την ίδια ώρα σαφέστατες αιχμές για τον τρόπο επιβολής του νόμου από τις Αρχές, στις οποίες παραχωρήθηκαν «όπλα» για εφαρμογή της Δικαιοσύνης, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο.
Με αφορμή καταγγελίες που έγιναν ενώπιον της Επιτροπής, για συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα, το οποίο γνωστός developer, μετέτρεψε σε ghetto αλλοδαπών και στο οποίο διαμένουν, σύμφωνα πάντα με όσα ειπώθηκαν, περίπου οκτακόσια άτομα, ο κ. Νουρής ξέσπασε, αφήνοντας αιχμές για την ανομία που επικρατεί στην συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, για πρώτη φορά εκδόθηκε διάταγμα απαγόρευσης μετάβασης μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα που υπάρχει, αφού στην Χλώρακα διαμένουν τέσσερις χιλιάδες Ε/κ και περίπου 1400 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 700 περίπου είναι παράνομοι.
Διαπίστωσαν επίσης, ότι ο άνθρωπος που έχει στην κατοχή του το κτιριακό συγκρότημα, χρωστά πέραν των 150 χιλιάδων στο κοινοτικό συμβούλιο για ύδρευση, ωστόσο δεν πληρώνει και για το λόγο αυτό του απέκοψαν την παροχή. Η συγκεκριμένη ενέργεια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νουρή, δεν τον απέτρεψε από το να μεταφέρει νερό με υδροφόρες, το οποίο είναι ακατάλληλο, για να γεμίζει τα ντεπόζιτά του, θέτοντας σε κίνδυνο τους μετανάστες που διαμένουν στο χώρο.
«Πρέπει κάποιος να επιληφθεί. Δεν θέλω να υπονοήσω κάτι, αλλά η Δημοκρατία έχει Αρχές και πρέπει να παίρνουν αποφάσεις. Έκανα ότι μπορώ, δεν μπορώ να κάνω και επιβολή», είπε χαρακτηριστικά οπ υπουργός Εσωτερικών.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, κατήγγειλε ότι τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου υποστατικού, τον έχει συλλάβει το τελευταίο διάστημα τρεις φορές η Αστυνομία, τον καταγγέλλει και στη συνέχει αφήνεται ελεύθερος.
Ο βουλευτής διερωτήθηκε κατά πόσον αυτό είναι σωστό και αν αυτή είναι η πρακτική που πρέπει να ακολουθείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προωθούνται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας-«Όχι» σε αύξηση επιδομάτων
Τάξη με 18 μαθητές και μόνο τέσσερις Κύπριοι
Ο κ. Νουρής στάθηκε επίσης και στο θέμα που προκύπτει με το σχολείο Αγίου Νικολάου στη Χλώρακα, το οποίο επισκέφθηκε και διαπίστωσε ότι τα πλείστα παιδιά είναι από άλλες χώρες.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, δεν έχει πρόβλημα με τα παιδιά, αλλά υπάρχει τάξη που από τα 18 παιδιά, τα 14 είναι από τρίτες χώρες και μόνο τέσσερα από την Κύπρο. Αυτό, τόνισε, προκαλεί πρόβλημα τόσο στους δασκάλους όσο και στα παιδιά, αφού δεν κατανοούν όλα το ίδιο, λόγω της γλώσσας και πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός κατήγγειλε ακόμα ότι ένα μικρότερης κλίμακας περιστατικό σημειώθηκε και στην Αγλαντζιά, όταν επώνυμος Κύπριος, όπως είπε ενοικίαζε δύο κτίρια, μετατρέποντάς τα σε γιάφκα, όπου στοίβαξε περίπου πενήντα με εβδομήντα άτομα.
Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο κτίριο, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, επιλύθηκε, αφού επιβλήθηκε ο νόμος και τα άτομα μετακινήθηκαν σε άλλο σημείο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σκηνικά γκετοποίησης σημειώνονται και σε άλλες περιοχές, ιδίως στα αστικά κέντρα Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας, όπως επίσης και στην κοινότητα Δρούσειας.
«Δεν τα λέω για κατανάλωση, είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι. Θέλω να στείλω μήνυμα στις Αρχές, αφού κρατούν το μαχαίρι. Ψήφισε αυστηρές ποινές η Βουλή το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν είδα να δέχεται κάποιος τέτοιες ποινές, το τελευταίο διάστημα».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, μετά τις καταγγελίες που έγιναν από τον υπουργό, ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Λίνο Παπαγιάνη να καλέσει σε συνεδρία της Βουλής τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου, την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου και τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ώστε να απαντήσουν στο τι έπραξαν για περιορισμό των συγκεκριμένων καταστάσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτρα που προτείνει ο Νουρής για το μεταναστευτικό-Θα τα καταθέσει στο MED-5
Η «Προίκα του Μωρού» που έφερε αντιδράσεις
Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων από όλους τους βουλευτές, έφερε αναφορά από αρμόδιο υπουργείο για την «Προίκα του Μωρού», ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε πριν από τρία περίπου χρόνια και το οποίο το οποίο αποσκοπεί στη μείωση της υλικής στέρησης και στον περιορισμό του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών και παιδιών.
Με βάση το Σχέδιο, στις επωφελούμενες οικογένειες παρέχονται δωρεάν καθορισμένα βασικά καταναλωτικά αγαθά για τις ανάγκες των παιδιών τους και συνοδευτικά μέτρα.
Από το συγκεκριμένο σχέδιο βοηθήθηκαν συνολικά 2118 οικογένειες, εκ των οποίων οι 837 ήταν Ελληνοκύπριοι και οι υπόλοιποι 1281 είναι αλλοδαποί. Στο άκουσμα των αριθμός ο Ζαχαρίας Κουλίας εξεμάνη και ζήτησε διευκρινίσεις γιατί συνέβη αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι «με αυτά που ακούω σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκρίθηκε από το Υπουργικό η «Προίκα του Μωρού»
Λόγω χρόνου, η συνεδρία ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:30, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, με το ίδιο θέμα, ώστε να τεθούν ερωτήσεις στον υπουργό από τους βουλευτές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι έχει τουλάχιστον πενήντα ερωτήσεις επί των στοιχείων που έδωσε ο Νίκος Νουρής, για τις οποίες θέλει διευκρινίσεις.