Ανάγκη για εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο-Στη Βουλή το θέμα

Στις ράγες υλοποίησης θέλουν να βάλουν την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι ζητούν άμεσο διορισμό Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, που έμεινε “ακέφαλη” μετά τον διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου, ως Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ.

Ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι θα προτείνει νέο Πρόεδρο στο Υπουργικό της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, ενώ το θέμα ενέγραψε προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

«Λόγω της πανδημίας και λόγω του διορισμού της Κα. Στέλλας Κυριακίδου ως Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, που ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής, έμεινε πίσω η εφαρμογή της στρατηγικής που δημοσιεύτηκε το 2019», ανέφερε στον REPORTER ο κ. Αποστόλου αναφέροντας ότι τώρα που είναι καλύτερα τα πράγματα με την covid, «βούληση όλων όσοι ασχολούμαστε με θέματα καρκίνου, είναι προτεραιότητα η εφαρμογή της στρατηγικής.

Μετά το διορισμό Προέδρου της Εθνική Επιτροπής, η Βουλή σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου θα ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση της επικαιροποίησης και της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και έγινε κοινά αποδεκτό από όλους τους συναδέλφους. «Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής όπως και όλα τα οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με θέματα καρκίνου, θα κληθούν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας για να τεθούν χρονοδιαγράμματα », σημείωσε ο κ. Αποστόλου .

Στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο, αναφέρθηκε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου. «Έγινε μια καλή επικαιροποίηση το 2019. Από κει και πέρα ήταν ξεκάθαρο πως για να μπορέσει να ξεκινήσει η στρατηγική, που αφορά στην έρευνα, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, την ανακουφιστική φροντίδα και την αποκατάσταση, έπρεπε να ετοιμαστεί σχέδιο δράσης υλοποίησης της στρατηγικής. Ελλείψει αυτού του σχεδίου δράσης γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, όσον αφορά την υλοποίηση της στρατηγικής».

Σημείωσε δε πως για να υλοποιηθεί η στρατηγική πρέπει να δημιουργηθεί το Ινστιτούτο Καρκίνου Κύπρου, με στόχο να παρακολουθεί και την εφαρμογή της. «Ταυτόχρονα θα αναλάβει και ακόμα ένα σημαντικό ρόλο να δημιουργήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, στο κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των κλινικών πρωτοκόλλων. Είχαμε προτείνει δομή και οργανόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν  όλοι οι εμπλεκόμενοι στα θέματα καρκίνου και κάποιες προτεραιότητες ενός πενταετούς πλάνου. Λόγω και του ΓεΣΥ, βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός, ογκολογικών υπηρεσιών και δημιουργία νέων ογκολογικών κέντρων, κάτι που μας ανησυχεί αφού η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Καρκίνου, μιλά για ενοποίηση και δικτύωση των κέντρων καρκίνου», ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

Δειτε Επισης

Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Από το 2009 συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών-Επί τάπητος όροι και προϋποθέσεις
Βρέφος με μηνιγγίτιδα σε σοβαρή κατάσταση στο Μακάρειο-Τέταρτο περιστατικό από τις αρχές του χρόνου
Την ανάγκη δράσης κατά της παραπληροφόρησης για το κλίμα ανέδειξε η Υπουργός Γεωργίας στο άτυπο Συμβούλιο
Bristol Myers Squibb: Η δύναμη της καινοτομίας στην ογκολογική φροντίδα