Αποτελεσματικό σε δεκαέξι διαφορετικές μεταλλάξεις το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer.

Η μελέτη αυτή, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.

Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια.

Η έρευνα αυτή έγινε σε δείγμα αίματος που ελήφθη από ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Τα πορίσματά της είναι περιορισμένα, διότι δεν εξετάζει όλη τη σειρά των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του γρήγορα μεταδιδόμενου ιού.

Ο Ντόρμιτζερ σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο δείχνει να είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης αυτής, όπως και κατά 15 άλλων μεταλλάξεων εναντίον των οποίων η εταιρεία είχε κάνει δοκιμές προηγουμένως.

«Επομένως τώρα έχουμε εξετάσει 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πράγματι σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα», σημείωσε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η δεν θα έχει», σημείωσε ωστόσο.

Ο Ντόρμιτζερ επισήμανε ότι άλλη μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική, η οποία είναι γνωστή ως Ε484Κ, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες έρευνες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά άλλων μεταλλάξεων που εντοπίστηκαν στις παραλλαγές του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και ελπίζουν να έχουν περισσότερα στοιχεία εντός εβδομάδων.

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα εμβόλια που διατίθενται μπορεί να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν κατά των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, ιδιαίτερα αυτής που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

Ο Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι, μολονότι και οι δύο παραλλαγές έχουν κάποια νέα στοιχεία κοινά, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική "έχει έναν αριθμό επιπρόσθετων μεταλλάξεων" που περιλαμβάνουν πιο εκτεταμένες τροποποιήσεις της πρωτεΐνης ακίδα του ιού.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna Inc., τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία συνθετικού αγγελιοφόρου RNA, μπορούν γρήγορα να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίζουν νέες μεταλλάξεις του ιού αν είναι απαραίτητο. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε μόλις έξι εβδομάδες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Ορλύ στη Γαλλία-Ακυρώθηκαν 130 πτήσεις
Οι Χούθι απαντούν στις ισραηλινές επιθέσεις στην Υεμένη-Προειδοποιούν για χτύπημα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό σε επτά περιοχές της Γάζας
Η Ρωσία κατέσχεσε ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο στη Βαλτική Θάλασσα
ΒΙΝΤΕΟ: Η χειραψία κυριαρχίας Ερντογάν με Μακρόν-Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ταπείνωση του Γάλλου προέδρου
Προειδοποίηση Κιέβου για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Ρωσία-Κάνει λόγο για εκφοβισμό
Στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας κινήθηκε το πλοίο που χτύπησε στη γέφυρα του Μπρούκλιν (vids)
Εκατό χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χάγη κατά του πολέμου στη Γάζα
Βανς και Ζελένσκι συζήτησαν στη Ρώμη την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν
Επί γης κόλαση η Γάζα-Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί, χωρίς νερό και τρόφιμα οι κάτοικοι, νέα μεγάλη επίθεση από το Ισραήλ