Σε ολικό lockdown με διαφοροποιήσεις γέρνει η πλάστιγγα-Ασκήσεις €πί χάρτου
06:58 - 06 Ιανουαρίου 2021
Η απόλυτα οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Κυβέρνηση που αποφάσισε τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, με το ολικό lockdown, με διαφοροποιήσεις ωστόσο από τον περασμένο Απρίλιο, να αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο. Τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν αύριο στις 11:30 το πρωί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να τα εγκρίνει.
Έπειτα από απανωτές συσκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πιο καθοριστική αυτή με τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη και την υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, που διήρκεσε μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Κυβέρνηση κλείδωσε στη φιλοσοφία των μέτρων, που θα έχουν διάρκεια περίπου τριών εβδομάδων, όπου και θα επανεξεταστούν με στόχο να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι συσκέψεις καθώς και οι ασκήσεις επί χάρτου θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο την κατάρτηση της τελικής λίστας μέτρων από τον Υπουργείο Υγείας.
Οι επιστήμονες, ήταν σαφείς ως προς τις υποδείξεις τους, τονίζοντας πως η αυστηροποίηση μέτρων και ο περαιτέρω περιορισμός στις διακινήσεις, είναι επιλογή μονόδρομος, κυρίως λόγω της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας και με δεδομένο πως δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια οι ροές των ασθενών τις επόμενες ημέρες.
Έτσι μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς, που αναφέρθηκαν στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και παρά τον τεράστιο αγκάθι της μη ψήφισης του προϋπολογισμού, προκρίνεται πλέον η επιβολή ολικού lockdown, ελαφρώς πιο χαλαρού από την περασμένη άνοιξη. Αν και οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν με λεπτομέρειες τις επόμενες ώρες, η πρόθεση είναι να κλείσουν λιανικό εμπόριο, σχολεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό. Κλειστές θα παραμείνουν, εξάλλου και όσες επιχειρήσεις προβλέπονται από τα υφιστάμενα μέτρα. Αεροδρόμια, λιμάνια, ουσιώδεις υπηρεσίες, επιχειρήσεις διατροφικής αλυσίδας, κατασκευαστικός και αγροτικός τομέας, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που δεν εξυπηρετούν κοινό, αναμένεται να παραμείνουν σε λειτουργία. Η ρύθμιση της διακίνησης μέσω sms στο 8998, είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση, όπως και η διάρκεια της τηλεκπαίδευσης για τα σχολεία.
Η Κυβέρνηση δεν έχει βγάλει εκτός πλάνων πάντως, την πρόταση για ένα πιο χαλαρό lockdown, που περιλαμβάνει αυστηροποίηση των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπέδειξαν πως αυτή η δέσμη μέτρων, που προσομοιάζει στα μέτα που έλαβε η Ελλάδα, πρέπει να εφαρμοστεί για μεγαλύτερο διάστημα από το πιο αυστηρό, για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτό το σενάριο κλειστά παραμένουν, γυμναστήρια, σχολές χορού, φροντιστήρια κ.λπ, ενώ προτείνεται επιπρόσθετα το κλείσιμο κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων αισθητικής. Η πρόταση είναι όπως παραμείνουν κλειστά, για τουλάχιστον μία ακόμη βδομάδα όλα τα σχολεία και μετά το πέρας της, να επιστρέψουν μόνον οι μαθητές δημοτικών στα θρανία, με τους υπόλοιπους να κάνουν για άλλες δύο βδομάδες μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Και σε αυτό το ενδεχόμενο συζητείται η επαναφορά του συστήματος των sms για τις διακινήσεις των πολιτών.
Τα νέα μέτρα, αναμένεται πως θα έχουν ισχύ από τις 9 Ιανουαρίου.
Ετοιμάζουν άρον άρον δεκάδες νέες κλίνες
Η κατάσταση στα νοσοκομεία, εν τω μεταξύ παραμένει πολύ ανησυχητική. Χθες βράδυ νοσηλεύονταν 179 ασθενείς με κορωνοϊό, με 50 από αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η μεγάλη αγωνία, ωστόσο είναι για την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες χθες βράδυ νοσηλεύονταν 31 ασθενείς, με 25 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Στα δημόσια νοσηλευτήρια, νοσηλεύεται ένας πολύ υψηλός αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, που κυμαίνεται ημερησίως στα 180 με 190 άτομα. Περίπου ένας στους έξι νοσηλευόμενους είναι σε ΜΕΘ. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, βλέπουμε μια αυξανόμενη ροή ειδικά τις νύκτες», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου
Η κατάσταση αναγκάζει τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να επιστρατεύσει άλλα δύο νοσοκομεία, της Λάρνακας και της Πάφου, στα οποία ετοιμάζονται άρον άρον, άλλες 80 κλίνες σε περίπτωση που οι νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, ξεπεράσουν τις 200. «Χτες επισκεφτήκαμε το Νοσοκομείο Λάρνακας και είδαμε την υποδομή που έχει προταθεί και συζητήσαμε με τη διοίκηση του νοσοκομείου τον τρόπο στελέχωσης αυτών των κλινών. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε εντός της εβδομάδας άλλες 50 κλίνες στο Νοσοκομείο Λάρνακας και μέχρι την άλλη εβδομάδα, άλλες 30 στο Νοσοκομείο Πάφου», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.
Τις ομάδες των γιατρών στα νοσοκομεία, ενίσχυσαν εν τω μεταξύ ιδιώτες γιατροί κυρίως πνευμονολόγοι και παθολόγοι. Για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, έχουν επιστρατευτεί 14 ιατροί, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα, εκεί και όπου χρειάζεται.
Φόβοι για αύξηση στις νοσηλείες
Τα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες 14 ημέρες στη χώρα μας, ήρθαν εν τω μεταξύ να προσθέσουν νέα ανησυχία, στο ήδη βαρύ κλίμα. Ο πιο μεγάλος προβληματισμός είναι πως από τις 5.455 περιπτώσεις covid-19 που διαγνώστηκαν, σχεδόν το 20% (σ.σ 1.067 άτομα) είναι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Επιπρόσθετα 1.509 θετικά στη νόσο άτομα, ποσοστό δηλαδή που αγγίζει το 28%, ανέφεραν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.
Τα ευρήματα των επιστημόνων, ενισχύουν τις εκτιμήσεις του ΟΚΥπΥ πως με βάσει τους ημερήσιους αριθμούς των κρουσμάτων, ενδέχεται τις επόμενες ημέρες, να έχουμε νέα αύξηση στις νοσηλείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επιδείνωση επιδημιολογικής εικόνας-Τα κρούσματα ανά επαρχία και το ρεκόρ της Λάρνακας
- Έσπασε κάθε ρεκόρ ο Δεκέμβριος, καταγράφηκαν 85 θάνατοι-Αρνητική πρωτιά στη Λευκωσία
- Κρίσιμες ώρες για το σύστημα υγείας-Επιστρατεύονται άλλα δύο νοσοκομεία
- Αυτά είναι τα δεκατρία σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν ανήμερα Θεοφανίων