Αυξάνονται οι φωνές για τα τετράμηνα-Μόνο του εναντίον όλων το Υπ. Παιδείας

Μόνο δύο εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την κρίσιμη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, όσον αφορά στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η Κυβέρνηση είναι και το ενδεχόμενο για κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κλείσιμο μόνο των Γυμνασίων και Λυκείων και συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, κάτι που θα φέρει αντιμέτωπο ξανά το Υπουργείο Παιδείας με το «αγκάθι» των εξετάσεων τετραμήνων.
 
Οι εξετάσεις τετραμήνων αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το Υπουργείο Παιδείας, αυτή τη στιγμή αφού μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις και ζητούν εκ νέου αναστολή της εφαρμογής του νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών, για το πρώτο τετράμηνο. Παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελούσε αίτημα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το  Υπουργείο Παιδείας, συνυπολογίζοντας και τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούσαν, διαμήνυε ότι θα εφαρμοστούν κανονικά.
 
Και φτάσαμε στην υστάτη, με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία να αναβάλλεται, τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την επανέναρξη των σχολείων, με φυσική παρουσία στις τάξεις. Η κατάσταση εντείνει τις ανησυχίες των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, που περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, με τη στάση τους, ωστόσο να μην αλλάζει. 
 
Ο λόγος της επιμονής του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμοστούν οι εξετάσεις, παραμένει άγνωστος όπως λένε μαθητές, καθηγητές και γονείς. «Από τη στιγμή που φτάσαμε σε αυτό το σημείο θα περιμένουμε να δούμε τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν και από τη στιγμή που φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές. Η στάση μας, όμως παραμένει η ίδια, οι εκκλήσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Δημήτρης Παλατός.  
 
Αμετανόητοι για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρουσιάζεται και η οργάνωση των καθηγητών, με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, μόνο άγχος να προκαλεί στους μαθητές.
 
«Εμάς η θέση μας είναι πάγια, να μην διεξαχθούν οι εξετάσεις και να βρεθεί τρόπος, όπως βρέθηκε και την προηγούμενη χρονιά, να αξιολογήσουμε τα παιδιά. Όπως είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, είναι τραγικό να μιλάμε για εξετάσεις τετραμήνων. Πρέπει να μπουν κάτω τα δεδομένα όπως είναι και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις», υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου.

Ύστατη έκκληση στον υπουργό Παιδείας, για δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, κάνουν και οι οργανωμένοι γονείς. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Πρόδρομου Προδρόμου και επικαλούμενοι τα επιδημιολογικά δεδομένα, ζητούν να ανασταλούν για το πρώτο τετράμηνο οι εξετάσεις.
 
«Θεωρούμε ότι είναι αχρείαστο για αυτή την περίοδο να βάλουμε σε περιπέτειες την υγεία των παιδιών και καθηγητών, για να γίνουν οι εξετάσεις τετραμήνων, αφού δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός και πως μπορούν να εφαρμοστούν αυτή τη στιγμή. Η ιδέα των εξετάσεων ήταν να γίνεται η αξιολόγηση του μαθητή στην ύλη του πρώτου τετραμήνου, να βγουν οι ελλείψεις, τα κενά, να γίνει ενισχυτική διδασκαλία και να ξεκινήσουν το τετράμηνο ώστε να βελτιωθούν με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτή τη στιγμή, δεν το πετυχαίνουμε αυτό. Υπάρχουν κενά και ελλείψεις από τον περασμένο Μάρτιο και έχουν προστεθεί τα κενά της νέας χρονιάς, ενώ αρκετά παιδιά έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο επειδή έμεναν στο σπίτι.  Γνωρίζοντας όλα αυτά, πιστεύουμε ότι έχει χάσει την ουσία η εξέταση του πρώτου τετραμήνου».
 
«Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας»
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά τσην υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία, ώστε να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, άνοιξε νέο μέτωπο. Οι διάφορες φωνές που ακούγονται από τους καθηγητές, αλλά και άλλους φορείς της εκπαίδευσης, κάνουν λόγο για παράλογη απαίτηση από πλευράς Υπουργείου, από τη στιγμή που τα διατάγματα της Κυβέρνησης ζητούν τη μείωση του συνωστισμού στο δημόσιο τομέα.
 
«Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν πρέπει να επιμένουν κάποιοι να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, γνωρίζοντας και τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα σχολεία και ειδικά στα Γυμνάσια είναι τραγική, όσον αφορά τους τεχνολογικούς εξοπλισμούς και όσο και να προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, δεν μπορούν να διορθωθούν. Αρκετοί διευθυντές ζήτησαν να πάρουν οι καθηγητές το δικό τους εξοπλισμό στα σχολεία για να μπορέσουν να δουλέψουν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών και πρόσθεσε πως «εμείς διερωτόμαστε γιατί να γίνει αυτό και να μην υπάρξει μία απόφαση, ώστε με βάση τα πρωτόκολλα να εργάζονται κατ’ οίκον οι συνάδελφοι, που είμαστε σίγουροι ότι θα παρέχουν εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως έκαναν και την προηγούμενη περίοδο. Ό,τι ισχύει για όλο τον κυπριακό λαό θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τους καθηγητές».
 
Διακοπή του μαθήματος εν ώρα παράδοσης, λόγω τεχνικού προβλήματος, αδυναμία στην πρόσβαση λόγω δικτύου στα σχολεία, ελλείψεις στον εξοπλισμό που έκανε δύσκολη την παράδοση είναι μερικά από τα προβλήματα που καταγράφουν οι μαθητές. Λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα προσπάθησαν να δώσουν οι γονείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους «έχουν στείλει εξοπλισμό στα σχολεία, μικρόφωνα, router έχουν αγοραστεί από τα ταμεία των συνδέσμων γονέων ώστε να μπορούν τα παιδιά να έχουν μία διδασκαλία έστω και εξ αποστάσεως».
 
Διαχωρισμός Δημοτικής και Προδημοτικής
Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο στη Δημοτική Εκπαίδευση, με τα νερά να είναι ακόμη ταραγμένα, έπειτα από την απόφαση ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και οι προδημοτικές, το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου, ενώ τα Δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά.
 
«Πραγματικά μας προβλημάτισε και μας δημιούργησε απορίες και εύλογα ερωτήματα, ότι ένα διάταγμα αναφερόμενο στα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, προκάλεσε αναστάτωση, αφού ήρθε μετά μία ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια διορθωτικό διάταγμα και στην ουσία διαχωρίζει την προδημοτική από τη Δημοτική εκπαίδευση, σε σχέση με τα μέτρα. Εν ολίγοις καλεί παιδάκια πέντε και έξι ετών σε διά ζώσης εκπαίδευση, σε αντίθεση με τους μαθητές των Δημοτικών. Αυτό, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμούς. Από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει από τους αρμόδιους να μας εξηγήσουν στη βάση που πάρθηκε αυτή η απόφαση».
 
Δύσκολο εγχείρημα και για τη Δημοτική Εκπαίδευση η εξ αποστάσεως διδασκαλία, με τον εξοπλισμό στα σχολεία να θεωρείται ακατάλληλος να στηρίξει το βάρος.
 
«Από πλευράς τους οι εκπαιδευτικοί έχουν την εμπειρία και του Μάη αλλά και διάφορων περιπτώσεων, είναι έτοιμοι να προσφέρουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να πετύχει το όλο εγχείρημα. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβανόμαστε ότι μιας και δεν έχει φτάσει ο εξοπλισμός που έχει παραγγελθεί, αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις και δυσκολίες στην όλη προσπάθεια και αναμένουμε από το Υπουργείο, να είναι σε θέση να δώσει λύσεις, οδηγίες για να διεκπεραιωθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας οι καταστηματάρχες
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από το 1850
Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Βγήκε άσπρος καπνός-Τα βρήκαν τελικά γιατροί και ΟΚΥπΥ για το ποσό των οικονομικών κριτηρίων
Έφτασαν τους τέσσερις οι θάνατοι λόγω γρίπης Α-Απεβίωσε ηλικιωμένος
Προχωρεί με την ετοιμασία νέων εγγράφων προσφοροδότησης για δρόμο Πάφου-Πόλης το Τμ. Δημοσίων Έργων
Στην Αγλαντζιά τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα αλλά έπαιρναν βεβαιώσεις και περνούσαν τα κριτήρια κάποιες ομάδες