«Γάντια και μάσκες έγιναν σουβενίρ στη φύσης»

Το 2021 είναι η χρονιά μείωσης χρήσης των πλαστικών αντικειμένων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Συντονίστρια του έργου Keep our Sand and Sea Plastic Free.
 
Πρόσθεσε ότι «η προηγούμενη χρονιά με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέτρεψε κάθε δεδομένο στη ζωή όλου του κόσμου ενώ εκτιμήθηκε από τον λαό μια απλή βόλτα στη φύση, η οποία όμως πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες του Covid-19. Τα γάντια μιας χρήσης και οι μάσκες έγιναν μεν απαραίτητα εργαλεία για την προστασία του κοινού, ωστόσο βρίσκονται ως «σουβενίρ» στο φυσικό περιβάλλον».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «το 2021 είναι η χρονιά του πλαστικού, όχι για την αύξηση του, αλλά για τη μείωση της χρήσης του». Μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τίθεται σε εφαρμογή από φέτος και στοχεύει στη μείωση της χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, είπε και σημείωσε πως «αυτό είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο νομικό μέσο, για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων, αφού περισσότερο από το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά».
 
Σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά με τη μείωση των 10 πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης που συναντιούνται περισσότερο στις θάλασσες. Συγκεκριμένα αρχίζει η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν ήδη εναλλακτικές τους διαθέσιμες στην αγορά, δηλαδή  πλαστικές μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών, καθώς και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών».
 
Σε σχετική ερώτηση η κα. Κουτσόφτα απάντησε πως «η 3η Ιουλίου 2021 είναι η ημερομηνία που τα προϊόντα αυτά δεν θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Κύπρου». Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε ακόμη ένα μέτρο για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, προχωρώντας στην απαγόρευση της διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στην Κύπρο ανέφερε και πρόσθεσε πως «το κάθε άτομο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά των προϊόντων που αγοράζει με εναλλακτικές λύσεις όπως υφασμάτινες τσάντες ή που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν».
 
Χαρακτήρισε το νέο μέτρο ως «ένα ακόμη βήμα που ακολουθεί την γενικότερη ευρωπαϊκή τάση για μείωση της πλαστικής ρύπανσης, μιας και είναι ένα φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα. Εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 5 γραμμάρια πλαστικό ανά εβδομάδα, όσο δηλαδή το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας, ενώ τεράστια ανησυχία προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα, τα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν ακόμη και σε πλακούντα αγέννητων μωρών».
 
Η κα. Κουτσόφτα ανέφερε πως «το έργο Keep our Sand and Sea Plastic Free, βοηθά τον κόσμο παρουσιάζοντας μερικές ιδέες, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει την καινούργια χρονιά και να βάλει το λιθαράκι του στη μείωση του προβλήματος. Το πιο απλό αλλά και ουσιαστικό βήμα είναι η αποφυγή κάθε περιττού πλαστικού αντικειμένου, όπως το πλαστικό καλαμάκι ή η περιττή πλαστική συσκευασία, ενώ το επόμενο στάδιο είναι η μείωση».
 
Το κοινό, συνέχισε «μπορεί να αντικαταστήσει το πλαστικό ποτηράκι μιας χρήσης του καφέ με επαναχρησιμοποιήσιμο ποτηράκι, ενέργεια που μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 500 πλαστικά ποτηράκια σ’ ένα χρόνο. Ακόμα ο κόσμος μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει διάφορα προϊόντα που ουσιαστικά αποτελούν ένα καίριο βήμα για την αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων, όπως η χρήση θέρμου για το νερό αντί πλαστικών μπουκαλιών».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κα. Κουτσόφτα είπε πως «η ορθή ανακύκλωση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, αλλά από μόνη της δεν είναι καθόλου αποτελεσματική. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να παράγουμε ανεξέλεγκτα απόβλητα και να τα ανακυκλώνουμε όσα φυσικά από αυτά ανακυκλώνονται, και να νοιώθουμε ότι συμβάλουμε και στη μείωση του προβλήματος», αφού όπως εξήγησε «αυτό πρέπει να ξεκινά από τη μείωση και τη σκέψη από το κάθε άτομο ότι μπορεί με τις δικές του ενέργειες να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η έφηβη Αμμοχωστιανή που έζησε τη φρίκη της εισβολής-«Τυλίγαμε τους νεκρούς και τους πηγαίναμε στο ξενοδοχείο του θανάτου»
Καινοτομεί ο Δήμος Λευκωσίας-Επιχειρεί σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας για μείωση κόστους στο ρεύμα
Διασταύρωσαν πυρά Πρόεδρος ΣΕΠΑΗΚ και Παπαναστασίου για το μέλλον της ΑΗΚ-«Η πολιτεία δεν φταίει για όλα»
Ξεκάθαρος ο Παπαναστασίου-Η επέκταση της εμπορίας ρύπων δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις
Έρχονται αυξήσεις 3% στο ρεύμα-Από την επόμενη διμηνία θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς
Ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες-Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος
Κλιματιζόμενοι χώροι διαθέσιμοι στους πολίτες λόγω καύσωνα από Δήμο Λεμεσού
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού τη Δευτέρα
Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ΑΤΑ, λένε συνδικαλιστές μετά τη συνάντηση με Υπ. Εργασίας
Απαντά στους Εικαστικούς Καλλιτέχνες ο Δήμος Λευκωσίας-Δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει κατάρτιση νέας συμφωνίας