Κ. Μαρκίδης: Ψηφίζουν Κύπρο οι ρωσικές εταιρείες

Ελεγχόμενος θα είναι ο αντίκτυπος της αναθεωρημένης συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, εκτιμά ο Κώστας Μαρκίδης, Διοικητικός Σύμβουλος της KMPG Kύπρου. Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Μαρκίδης επισημαίνει πως η πλειοψηφία των ρωσικών επιχειρήσεων θα δώσει για ακόμα μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρος καθώς υπάρχουν άρρητοι θρησκευτικοί και πολιτισμικοί δεσμοί, ενώ για αρκετούς Ρώσους που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, η Κύπρος αποτελεί δεύτερή τους πατρίδα.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, ο κ. Μαρκίδης τονίζει πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε το μέλλον να εξακολουθήσει να είναι λαμπρό, αρκεί  επαγγελματίες του κλάδου να καταλάβουν ότι απαιτείται καθολική συμμόρφωση και πιστή τήρηση των κανόνων δέουσας επιμέλειας.

Διαβάστε ακόμα:
Οι 17 μεγαλύτεροι Κύπριοι εργοδότες
28 μεγάλες αγορές ακινήτων του 2020

Τι αλλάζει σε γενικές γραμμές με την αναθεωρημένη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας; Οι ρωσικές επιχειρήσεις αποδέχονται την νέα τάξη πραγμάτων και θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή παρατηρείται οποιαδήποτε τάση για αποξένωση των δραστηριοτήτων τους από την Κύπρο;
Οι αλλαγές που έχει ζητήσει η Ρωσία αφορούν την αυξημένη παρακράτηση φόρου στην πληρωμή μερισμάτων και τόκων. Ενώ τα μερίσματα επιβαρύνονται με ένα συντελεστή της τάξης του 5% και οι τόκοι με 0%, από 1η Ιανουαρίου του 2021, θα επιβαρύνονται με 15%.
 
Παρόμοιες αλλαγές έχουν γίνει και στις διμερείς συμβάσεις που διατηρεί η Ρωσία με την Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Η συζήτηση με την Ολλανδία έχει για την ώρα ‘σκαλώσει’ αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην επιβολή του αυξημένου συντελεστή παρακράτησης.
 
Εταιρίες Ρωσικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για πολλά χρόνια. Γνωρίζουν και εμπιστεύονται το φορολογικό και νομικό σύστημα της Κύπρου. Οι πλείστες έχουν δημιουργήσει την βάση τους στην Κύπρο και έχουν μεταθέσει άτομα από την Ρωσία για να τις στελεχώσουν και να τις διοικούν. Ας μην ξεχνούμε το γεγονός ότι με την Ρωσία υπάρχουν άρρητοι θρησκευτικοί και πολιτισμικοί δεσμοί και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι για πολλούς εξ’ αυτών, η Κύπρος είναι πια η δεύτερη τους πατρίδα. Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αλλαγές που έχουν ζητηθεί από την Κύπρο, έχουν εφαρμοστεί από την Ρωσία και σε ανταγωνιστικές προς την Κύπρο δικαιοδοσίες, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο αντίκτυπος θα είναι ελεγχόμενος. Κάποιες εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων είναι φυσικό να σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ρωσία. Η πλειοψηφία τέτοιων εταιρειών εκτιμώ ότι θα υποστεί την αυξημένη παρακράτηση φόρου και θα παραμείνει, δίνοντας για ακόμα μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο.
 
Πως θα χαρακτηρίζατε την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας για προσβολή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Ολλανδία; Συνιστά θετική εξέλιξη για την Κύπρο;
Προσωπικά πιστεύω ότι στην περίπτωση της Ρωσίας με την Ολλανδία ισχύει η ρήση ‘φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη’. Στο τέλος θα βρεθεί η φόρμουλα συνεννόησης που θα δώσει λύση στο προσωρινό αδιέξοδο και στον τερματισμό της διαδικασίας ακύρωσης της υφιστάμενης σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει δρομολογηθεί από την Ρωσία.
 
Πως σκιαγραφείται το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο για το 2021;
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι λαμπρό το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Για να γίνει αυτό πρέπει όμως οι επαγγελματίες του κλάδου (και δεν αναφέρομαι μόνο στους λογιστές και τους δικηγόρους) να καταλάβουν ότι το σημερινό περιβάλλον που καλούμαστε να λειτουργήσουμε δεν είναι το ίδιο με πέρσι, ή πριν 3 χρόνια. Απαιτείται καθολική συμμόρφωση και πιστή τήρηση των κανόνων δέουσας επιμέλειας από όλους, ούτως ώστε πρακτικές και νοοτροπίες που έβλαψαν τον κλάδο στο πρόσφατο παρελθόν, να μην επαναληφθούν.