Ακούει ειδικούς και μετά αποφασίζει η Κυβέρνηση-Δύο σενάρια ολικού lockdown

Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ετοιμασία εισηγήσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει την Πέμπτη το πρωί στις 11:30 για να κλειδώσει τα νέα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει αύριο στις 11 το πρωί σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας που θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και θα αναλύσουν την επιδημιολογική εικόνα. Παρόντες εκτός από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας προκειμένου να διαπιστωθούν οι δυνατότητες για κάθε τομέα που επηρεάζεται. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων με το lockdown στο τραπέζι-Σκέψεις για επαναφορά SMS

Τα σενάρια που υπάρχουν ενώπιον της Κυβέρνησης είναι δύο και περιλαμβάνουν αυστηρότατα μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση του νέου κύματος και την προστασία του συστήματος υγείας, που βρίσκεται πλέον σε οριακά σημεία.

Το πρώτο σενάριο είναι να παραμείνουν τα υφιστάμενα μέτρα και να προστεθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί στις διακινήσεις, χωρίς να αποκλείεται η επαναφορά των sms. Σε αυτό το σενάριο, που στην ουσία αποτελεί χαλαρό ολικό lockdown, παραμένει ανοικτό το λιανικό εμπόριο και άλλες συναφείς επιχειρήσεις. Ωστόσο οι σκέψεις είναι να μην επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα θρανία, να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και επιπρόσθετα να κλείσουν κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλες συναφείς επιχειρήσεις. 

Το δεύτερο σενάριο, είναι αυτό ενός αυστηρού καθολικού lockdown, ακριβώς όπως ήταν αυτό του Μαρτίου με κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, λειτουργία μόνο των ουσιωδών επιχειρήσεων και επιστροφή των sms, για διακινήσεις υπό προϋποθέσεις.

Σενάρια υπάρχουν πάντως και για τη διάρκεια των νέων αυστηρών περιορισμών, αφού κάποιοι επιστήμονες προκρίνουν τις δύο εβδομάδες και κάποιοι άλλοι τον ένα μήνα. Ωστόσο, η απόφαση θα είναι πολιτική και σε αυτή θα συνυπολογιστούν τόσο οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους, όσο και οι ψυχολογικές συνέπειες στους πολίτες.

Τα Νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζουν εν τω μεταξύ να βρίσκονται σε οριακά σημεία, υπό το φόβο νέας αύξησης στις νοσηλείες. Το πρωί το Νοσοκομείο Αναφοράς, είχε διαθέσιμη μόνο μία κλίνη με την πληρότητά του να αγγίζει το 100%. Σε τέσσερα νοσηλευτήρια, νοσηλεύονται περίπου 190 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 45 από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.
 
Ανησυχία έχει προκληθεί και από τον εντοπισμό του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε 12 επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο από  τη Βρετανία. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, άρχισε να επεξεργάζεται δείγματα κι από άλλα θετικά κρούσματα, προκειμένου να διαφανεί εάν το νέο στέλεχος έχει διεισδύσει στην κοινότητα και πόσο έχει συμβάλει στο εύρος της διασποράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Το έργο της Στέλλας Κυριακίδου εκθείασε ο Μιχάλης Δαμιανός
Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα προστασίας των δασών
Μαθητές του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου στην Πάφο για εκδήλωση του Πετριδείου
Επ. Περιβάλλοντος: Πρέπει να προστατέψουμε τον έναστρο ουρανό της Κύπρου
«Σημαντικά βήματα Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»
Οι συμβουλές του Υπ. Γεωργίας για προστασία από τα φίδια
Με άνω των 17.000 συμμετοχών ο Μαραθώνιος Λεμεσού-«Γιορτή του αθλητισμού»
Χτίζουν παράνομα ναό σε κρατική γη επειδή… είδαν όραμα-Με οδηγίες Ιωάννου άρχισε η διερεύνηση
Συστάσεις ΥΠΕΞ προς ταξιδιώτες να αποφύγουν Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν