Ουδέν κακόν, αμιγές καλού

H έλευση μιας νέας χρονιάς υπήρξε ανέκαθεν αφορμή απολογισμού και αναστοχασμών σε σχέση με τα παρελθόντα, αλλά συνάμα και μια ευκαιρία για να εκφράσουμε, μέσα από τις ευχές που ανταλλάσσουμε στη διάρκεια αυτών των ημερών, την προσμονή της βελτίωσης όσων μας επιφυλάσσουν τα μελλούμενα.
 
Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα κλείνει με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση τεράστιων διαστάσεων. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού σημάδεψε ανεξίτηλα την περασμένη χρονιά, χωρίς να αφήσει καμιά χώρα ανεπηρέαστη και υπενθυμίζοντας μας ότι είμαστε  όλοι τρωτοί. Ουδείς εξαιρείται από την ασθένεια και τη θεραπεία. Εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους, αλλά πολλοί περισσότεροι ήταν αυτοί που κέρδισαν τη μάχη με τον ιό. Βγήκαν νικητές χάρη στη φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών αλλά και όλων των επιστημόνων, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πέτυχαν το ακατόρθωτο: θεραπείες και εμβόλια για τη νέα νόσο με πρωτόγνωρα ταχείς ρυθμούς.
 
Έτσι η πανδημία έγινε η αφορμή για να θυμηθούμε την αξία της συνεργασίας. Επιστήμονες, γιατροί, νοσηλευτές, ερευνητικά ιδρύματα, φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξοπλιστεί η θεραπευτική φαρέτρα με παλιά και νέα φάρμακα και εμβόλια κατά της COVID-19 και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Είναι θέμα λίγων μηνών να γυρίσουμε –πλην δραματικού απροόπτου– σελίδα και να βγούμε επιτέλους από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο ζούμε από τις αρχές του 2020. Αλλά και η επόμενη σελίδα θα έχει και αυτή πολλές δυσκολίες, καθώς η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
 
Λέγεται ότι οι μεγάλες κρίσεις και δοκιμασίες φέρνουν μαζί τους και μεγάλες τόσο σε  συλλογικό, όσο κι σε ατομικό επίπεδο. Υπό προϋποθέσεις κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε  να συμβεί και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να ξαναδούμε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να εξαλείψουμε παθογένειες και αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος και του τομέα της Υγείας, να σπάσουμε κοινωνικά ταμπού που μας κατατρύχουν εδώ και δεκαετίες.
 
Για να ευοδωθούν όλα αυτά, βέβαια, απαιτείται σχέδιο αλλά και καθαρό μυαλό. Καθαρό μυαλό στον σχεδιασμό, αποφασιστικότητα στην εκτέλεση. Δοκιμασίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτά που αλλάζουν είναι η θέληση και οι αντοχές των ανθρώπων.
 
Το 2021 είναι μια καλή ευκαιρία, έχοντας πάρει το μάθημά μας, αν, φυσικά το πήραμε, να κάνουμε μια καινούργια αρχή, ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Και κάθε φορά, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το απευκταίο και το τραγικό, σε όλα τα επίπεδα, να αντέχουμε και να προχωράμε, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα ή κίνδυνο.
 
*Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου
Ιολόγος BSC, MSc, PhD
Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

 

Δειτε Επισης

Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας