Επίσκεψη Ράαμπ στην Κύπρο για επαφές στις 4 Φεβρουαρίου με Πρόεδρο, ΥΠΕΞ, Σπέχαρ και Τ/κ ηγέτη

Στην Κύπρο θα βρεθεί για λιγότερο από 24 ώρες ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα έχει, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των επαφών του, διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και η οποία πιθανότατα να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου, θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συναντήσεις του κ. Ράαμπ, του οποίου η χώρα θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη πιθανότατα από τον ίδιο τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, εφόσον αναμένεται ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Ράαμπ θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση, γύρω στο μεσημέρι της 4ης Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια οι δυο Υπουργοί θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών. Εκτός από το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη διάσκεψη, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Βρετανίας στη μετά το Brexit εποχή, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά θέματα. Οι δυο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες τους.

Εξάλλου με την κ. Σπέχαρ, την οποία, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των επαφών του θα συναντήσει μετά την πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ράαμπ θα συζητήσει, υπό το φως και της έγκρισης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) σε σχέση με το έργο και τον ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης, στην οποία η Βρετανία έχει πολυάριθμο απόσπασμα.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος θα φθάσει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου θα συναντήσει τον κ. Τατάρ στα κατεχόμενα νωρίς το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου πριν την αναχώρησή του από το νησί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας στην Κύπρο μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί το 2016 ο τότε ΥΠΕΞ και νυν Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψηλά στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας η διεύρυνση της ΕΕ-«Είναι γεωπολιτική αναγκαιότητα»
Επίθεση Ερχιουμάν στον Τατάρ-«Πέρασαν τεσσεράμισι χαμένα χρόνια για τους Τ/κ, ο Χριστοδουλίδης τρέχει μόνος του»
Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-«Μόνη φόρμουλα λύσης τα δύο κράτη»
«Άκυρες» θεωρεί το λεγόμενο «υπεξ» τις συμφωνίες με την Αίγυπτο επειδή... δεν το ρωτήσαμε
Στην προστασία του διεθνούς δικαίου αναφέρθηκε ο Πολωνός Πρέσβης στη Βουλή
Κυπριακή Προεδρία και Ετήσια Έκθεση συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου και Ανδρέας Κεττής
Χ. Παντελίδης: Ζωτικής σημασίας για την Κύπρο η άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ
Συμμετείχε στις εργασίες της Έκτακτης Άτυπης Συνόδου του ΕΛΚ ο ΠτΔ με θέμα την Ουκρανία
Αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαγραφή του από τον ΔΗΣΥ ο Λετυμπιώτης-Πρόταξε τη συμφωνία για ΦΑ
Η σύγχυση στον ΔΗΣΥ, το κάψιμο άλλης μίας γέφυρας με Νίκο Χριστοδουλίδη και οι περιορισμένες διαγραφές