Τσιόδρας: Ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει για να μειωθεί η απώλεια υγείας

Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι όσο η διαδικασία εξελίσσεται, θα μειώνεται η απώλεια υγείας και οι επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας και τον απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναφερόμενος στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που είχε δεχθεί έντονη κριτική, είχε συστήσει τη συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, κάθε χώρα πήρε διαφορετικά μέτρα, ενώ διαφορά υπήρξε και στις επιπτώσεις σε κάθε κράτος.

Στην Ελλάδα, το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί κλήθηκαν να εξηγήσουν στους πολίτες τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για τη νόσο που προσβάλλει κυρίως του πνεύμονες και να εξηγήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι προκλήσεις της πρώτης καραντίνας

Στην πρώτη καραντίνα, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα. Οι επιστήμονες κλήθηκαν να επικοινωνήσουν δύσκολα μέτρα στον κόσμο, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν. Μάλιστα υπενθύμισε ότι οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι ανεστάλησαν, μία πρόταση που ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Την ίδια ώρα, σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονταν άσχημα, ενώ το ακροατήριο εξέφραζε θυμό, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η σημαντικότερη πρόκληση παραμένουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, ενώ υπήρξε ενότητα και αλληλεγγύη στον τομέα της επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε συζήτηση για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία. Ένα άλλο ζήτημα αφορούσε στη διάκριση μεταξύ επιστημονικών και πολιτικών θέσεων, ενώ η επιστήμη συχνά άλλαξε τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων.

Μια άλλη μάχη δόθηκε στην καταπολέμηση των fake news και των θεωριών συνωμοσίας.

Στην παρούσα περίοδο, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο εμβοbλιασμός προχωρά κανονικά στη χώρα μας. Αυτό που απαιτείται είναι διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία, με στόχο την ενημέρωση του κοινού που έχει κουραστεί.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τη Λαύκα στον Φενεό Κορινθίας
Παιδί ΑμεΑ και η συνοδός του ταξίδεψαν στο γκαράζ ενός ferry boat από Θάσο λόγω έλλειψης ράμπας
Πατέρας στη Ρόδο βίαζε την κόρη του για χρόνια-Τεστ DNA έδειξε πως το παιδί της είναι δικό του
Συγκλονισμός στην Ελλάδα... Παράτησε νεκρή την πρώην του και έστελνε SMS από το κινητό της στη μητέρα της
Σεισμός 5.1 Ρίχτερ στην Κρήτη-Αισθητός σε Χανιά και Ηράκλειο
Σπάει τη σιωπή της η μητέρα του Παναγιωτάκη-Η Μουρτζούκου σκότωσε το παιδί μου και έπαιζε θέατρο
Η φωτογραφία του Πολωνού καθηγητή λίγο πριν τη δολοφονία-Την τράβηξε η πρώην σύζυγος
BINTEO: Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στον Φενεό-Συνεχίζονται οι ρίψεις από εναέρια μέσα
«Νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καίγονταν, αλλά ήταν οι γονείς μου...»-Επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι
Νέες αποκαλύψεις για τους αστυνομικούς που διακινούσαν ναρκωτικά-Ο ρόλος κλειδί της συντρόφου του εγκεφάλου