Προειδοποιεί εκ νέου ο ΠΟΥ-«Πολύ νωρίς για χαλάρωση των lockdown στην Ευρώπη»

Ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε προειδοποίησε σήμερα ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στην περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, γεγονός που ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών και κατά συνέπεια είναι «πολύ νωρίς για χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων.

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, θα πάρει χρόνο ο εμβολιασμός», επισήμανε ο Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

«Έχουμε πάρει σκληρά μαθήματα: το να ανοίγουμε και να κλείνουμε και να ξανανοίγουμε είναι κακή στρατηγική» στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, εξήγησε ο ίδιος.

«Ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ υψηλός, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας και ασκώντας πίεση στις υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ χωρίς για να χαλαρώσουμε», τόνισε ο Κλούγκε.

«Η μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας απαιτεί μια συνεχή, συνεπή προσπάθεια. Να θυμάστε ότι λίγο πάνω από το 3% του πληθυσμού στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί πως έχει μολυνθεί από covid-19. Περιοχές που επλήγησαν σκληρά, ενδέχεται να πληγούν ξανά», υπογράμμισε.

Ο Κλούγκε δήλωσε ότι συνολικά 35 χώρες στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού, με 25 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

«Τα εμβόλια αυτά έχουν επιδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που ελπίζαμε ότι θα έχουν (…) Αυτό το μνημειώδες έργο θα απαλύνει την πίεση στα συστήματα υγείας μας και αναμφίβολα θα σώσει ζωές», σχολίασε.

Ο Κλούγκε εκτίμησε εξάλλου ότι ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας και οι παραλλαγές του κορωνοϊού που εμφανίζονται καθιστούν πιο άμεση την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα, όμως πρόσθεσε ότι η παραγωγή των εμβολίων και η διανομή τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προσδοκώμενα επίπεδα.

Όταν ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech στις 27 χώρες της ΕΕ, ο Κλούγκε απάντησε ότι κυβερνήσεις και παρασκευαστές θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα «προβλήματα που προκύπτουν» στη διανομή των εμβολίων κατά της covid-19.

«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων (...) (Όμως) δεν αμφιβάλλουμε ότι οι παρασκευαστές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τα κενά και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούμε τώρα θα καλυφθούν από επιπλέον παραγωγή στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Αυτό το παράδοξο, όπου κοινωνίες αισθάνονται ότι πλησιάζει το τέλος με το εμβόλιο ενώ παράλληλα καλούνται να τηρήσουν περιοριστικά μέτρα ενόψει μιας νέας απειλής, προκαλεί ένταση, άγχος, κούραση και σύγχυση. Είναι απολύτως κατανοητό υπ' αυτές τις συνθήκες», κατέληξε ο Κλούγκε.

Πηγή: cnn.gr

Δειτε Επισης

Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές-Είχε προηγηθεί θέμα με δημοσίευση βίντεο
BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο