Ψήφισαν και πήραν την λίστα Γιωρκάτζη οι βουλευτές-Εν αναμονή της δημοσιοποίησης

Η πολυαναμενόμενη ημέρα για τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη έφτασε, αφού στην ατζέντα της συνεδρίας της Βουλής που είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται και το Σχέδιο Απόφασης που ετοίμασε η Ad Hoc επιτροπή χθες για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη που ταλαιπωρεί τον δημόσιο βίο για σχεδόν δύο χρόνια.

Η σημερινή απόφαση της Βουλής είναι η τρίτη στη σειρά αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας, ωστόσο πλέον είναι ξεκάθαρο πως μετά την ορθή προετοιμασία που έγινε με τη συμμετοχή τριών έγκριτων νομικών, σήμερα θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημοσιοποίηση της, αφού όλα τα κόμματα εξέφρασαν τη βούληση να ψηφίσουν υπέρ της δημοσιοποίησης.

Ωστόσο αναμένεται η απόφαση της Βουλής, να μην είναι ομόφωνη αφού ήδη κάποιοι βουλευτές τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη λίστα έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση τους να τηρήσουν αποχή από τη ψηφοφορία.

Το κείμενο ανανεώνεται: 

Η συνεδρία της Βουλής, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις τέσσερις, άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση. 

Ο Αδάμος Αδάμου σημείωσε πως η συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει με το υπ΄ αριθμόν εννέα θέμα που αφορά τη λίστα Γιωρκάτζη. Η Αννίτα Δημητρίου διαβάζει το Σχέδιο Απόφασης για τη λίστα Γιωρκάτζη, όπως αποφασίσθηκε στην Ad Hoc επιτροπή. 

Σύμφωνα με γνωμάτευση εξωτερικών νομικών συμβούλων κρίνεται ότι απαιτείται η εκ νέου λήψη απόφασης από την Ολομέλεια.  Μετά την ανάγνωση του Σχέδιου Απόφασης το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία. 

Η λίστα θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια όπως κατατέθηκε από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη χωρίς παρέμβαση και διόρθωση στοιχείων, με βάση τα δεδομένα του 2019, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες επί του θέματος από τους αρχηγούς των κομμάτων. Πρώτη τον λόγο λαμβάνει η Άννα Θεολόγου που δηλώνει πως είναι υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας. 

Τον λόγο έλαβε ο Μιχάλης Γιωργάλλας από την Αλληλεγγύη ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας. «Θέση του Κινήματος είναι πως για να φτάσουμε στην αλήθεια θα πρέπει να ενισχυθεί η επιτροπή και πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα η διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών για να υπάρξουν αυστηρές νομοθεσίες για αποτελεσματικό έλεγχο ώστε όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι να ελέγχονται για τη φορολογική τους κατάσταση και επαλήθευση των στοιχείων του Πόθεν Έσχες τους. Θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις κάθε ενέργεια για κάθαρση και διαφάνεια. 

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι έτοιμη να ξαναψηφίσει την δημοσιοποίηση της λίστας, είπε για τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Άγγελος Βότσης.« Η καθυστέρηση δεν περιπολεί τιμή σε εμάς. Ευτυχώς πήρατε μια πιο έντονη πρωτοβουλία και σήμερα θα δημοσιοποιηθεί. Οι τρεις ψήφοι θα είναι θετικοί για τη λίστα και θα είναι θετικοί σε οποιοδήποτε Νομοσχέδιο που θα έρθει στην Ολομέλεια. Η κοινωνία περιμένει δράσεις και αποτελέσματα», είπε ο κ. Βότσης.

«Την ίδια ώρα ο κ. Βότσης υπενθύμισέ πως αναμένεται η πρωτοβουλία του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος δήλωσε πως θα είχε την έρευνα για 14 πολιτικά πρόσωπα που έτυχαν χαριστικής διευθέτησης των δανείων τους. Είμαστε όλοι υποψήφιοι και αναγκαζόμαστε να δηλώνουμε πως δεν μας έχουν χαριστεί δάνεια», κατέληξε ο βουλευτής της Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Τον λόγο από το ΕΛΑΜ έλαβε ο Λίνος Παπαγιάννης ο οποίος δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ θα υπερψηφίσει. «Για λόγους διαφάνειας και ξεκάθαρης αποτύπωσης της πραγματικότητας προς την κοινωνία έχουμε υποχρέωση να δώσουμε το δικαίωμα στον κόσμο να γνωρίζει ποια είναι η εικόνα. Πιθανόν κάποιοι να μην έπρεπε να βρίσκονται στη λίστα. Όμως είμαι βέβαιος πως κάποιοι που είναι στη λίστα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.»

«Επειδή δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει η ανάλογη ευαισθησία ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τα ύπερόπλα των τραπεζών μόνο με επιπλέον πίεση μπορεί να συμβεί». Μάλιστα απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν στη λίστα θα υπάρχουν στελέχη του ΑΚΕΛ που πλήρωσαν τις εισφορές τους προς το κόμμα, αλλά άφησαν τα δάνεια τους Μη Εξυπηρετούμενα. «Η δική μας θέση είναι πως η Ad Hoc επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της», κατέληξε ο Λίνος Παπαγιάννης.

«Σήμερα η Βουλή κάνει ένα μεγάλο βήμα, που είναι και ένα μικρό βήμα στον αγώνα κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας. Λέω ότι είναι μεγάλο το βήμα γιατί για όσους έχουν ζήσει αυτή την προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα, χάρη στην καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, θα πρέπει να θυμούνται ότι περάσαμε από ένα τεράστιο πλέγμα παλινδρομήσεων και ραδιουργιών που είχαν ως στόχο να συσκοτίσουν και αποκρύψουν», είπε εκ μέρους των Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης.

«Σε αυτόν τον αγώνα πολύ λίγα μέλη του Κοινοβουλίου είδα να στέκονται δίπλα μου. Και μάλιστα ήταν γυναίκες. Αποδείχτηκαν πιο άντρες από τους άντρες. Ξεπέρασαν τα κομματικά πλαίσια, ξεπέρασαν τα θέλω των συναδέλφων τους», είπε ο κ. Περδίκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε πως «ενώ συζητήσουμε σήμερα πρέπει να ξέρουμε ότι η κοινωνία έχει απαυδήσει και πλέον δεν μιλά για λίστες αλλά για ληστές.

«Μέσα από αυτή την σωρεία σκανδάλων η κοινωνία δείχνει σημάδια να γίνεται πιο ευαίσθητη και πιο απαιτητική. Η λίστα Γιωρκάτζη ήταν λογικό να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον. Είναι αξιόπιστη αυτή η λίστα;, Δεν γνωρίζω. Δέχομαι τα σχόλια ότι έχει ανακρίβειες. Όμως από την ώρα που έγινε γνωστό πως υπάρχει, έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα. Η μη δημοσιοποίηση μας άφησε εκτεθειμένους γιατί η κοινωνία εύκολα πείστηκε πως έχουμε κάτι να κρύψουμε. Ουσιαστικά επιτρέψαμε να μας ισοπεδώνουν όλους και να εξισώνουν αυτούς που εμπλέκονται με αυτούς που δεν εμπλέκονται.

Η λίστα Γιωρκατζη ξεκίνησε με αίτημά της ΕΔΕΚ προς την τότε Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, υπενθύμισε από την πλευρά του Μαρίνος Σιζόπουλος. «Και να γνωρίζουμε αν αυτά τα άτομα συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων που είχαν σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Την παραμονή της αποχώρησης της, παρέδωσε μια λίστα με 4 χιλιάδες ονόματα. Υπάρχουν ζητήματα ότι περιλαμβάνονται όσοι φανταστείτε. Από κοινοτικούς συμβούλους όπως μέχρι τα πάντα. Όπως επίσης η πιστωτική μου κάρτα είχε υπόλοιπο δύο χιλιάδες 500 ευρώ και μπήκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Την ίδια στιγμή χρειάζεται να γίνει μια πλήρης διερεύνηση για να ξέρουμε που βρισκόμαστε και τι συμβαίνει. Για παράδειγμα εγώ έχω μια πληροφορία ότι από αυτή τη λίστα υπάρχει ΠΕΠ που του διαγράφηκε το 65% του δανείου του με εγγυητή άλλο πρόσωπο που βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση. Πώς θα γίνει η επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων. Εμείς είπαμε πως πρώτα πρώτα θα πρέπει να γίνει ποινική έρευνα για να ετοιμαστεί η λίστα. Γιατί η Βουλή δεν ζητά ποινική έρευνα από την Γενική Εισαγγελία», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Θέλουμε επικαιροποιημένη λίστα, εμείς από την πλευρά μας, απαιτούμε να παραδοθεί η λίστα πέραν από τη δημοσιοποίηση να δοθεί στη Νομική Υπηρεσία να διαπιστωθεί αν υπήρχαν σκοπιμότητες στη σύνταξη της λίστας».

«Δεν είχα σκοπό να απαντήσω αλλά κάποιες προκλήσεις δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες. Το ΔΗΚΟ ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας και εναντίον της αναπομπής του Προέδρου. Αλλά επειδή απευθύνει ερωτήματα σε κόμματα, αν θεωρούν ότι όποιος βρίσκεται στη λίστα είναι κατάπτυστος αν διαφανεί ότι υποψήφιος του ΕΛΑΜ βρίσκεται στον κατάλογο θα του ζητήσουν να αποχωρήσει, είναι μαγκιές κενού περιεχομένου του ΕΛΑΜ», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Η δημοσιοποίηση δεν γίνεται κάτω από ιδανικές συνθήκες. Η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Επομένως η δημοσιοποιίηση θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι κατηγορίες που ακούει η Βουλή. Η βουλή πρέπει να σταθμίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής και τους σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Θα αδικηθούν άτομα από τη δημοσιοποίηση της λίστας γιατί υπάρχουν ερωτηματικα. Γιατί έχουν περιληφθεί εξυπηρετούμενα δάνεια ή πιστωτικές κάρτες; Η Κεντική Τράπεζα που ετοίμασε αυτόν τον κατάλογο οφείλει να δώσει απαντήσεις, αλλιώς θα είναι εκτεθειμένη. Πρέπει να δώσει απαντήσεις αν τα λάθη είναι αμέλεια ή πολιτική σκοπιμότητα».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε πως αναμένει να ακούσει απόψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τα ταξίδια ξένων που ωφελήθηκαν από τις αποφάσεις του Υπουργικό Συμβούλιο. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού από την πλευρά του, πριν τοποθετηθεί για το θέμα χαρακτήρισε τραγικό να μιλούν για την ανάγκη υπεροχής του δημοσίου συμφέροντος αυτοί που είναι παράρτημα μιας εγκληματικής οργάνωσης και αναφέρουμε στο ΕΛΑΜ.

«Υπάρχει διαφθορά στον τόπο μας; Το 95% του λαού λέει πως υπάρχει διαφθορά στην Κύπρο. Η Ευρ. Επιτροπή μας είπε ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της Διαφθοράς. Σήμερα διεθνής οργάνωση για την αντίληψη της διαφθοράς υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Και η Ευρωπαία Εισαγγελέας μας είπε πως ήταν γεγονός ότι η ΚΔ ήταν πολύ χαμηλά παραδοσιακά. Τα τελευταία χρόνια όμως το 10% των υποθέσεων που θα απασχολούν την υπηρεσία της θα είναι κυπριακές. Και από όσα ακούω απόψε ο Πρόεδρος θα μας πει ότι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τον ίδιο».

«Δεν είχα πρόθεση να μπω σε αυτά τα θέματα όμως έχω ακούσει τι περιλαμβάνει το διάγγελμα του Προέδρου. Είναι εκπληκτικό ότι παρουσιάζεται άμωμος και αμόλυντος και επιρρίπτει ευθύνες στη Βουλή γιατί δεν ασκούσε έλεγχο και δεν έχει απαντήσει ούτε μια φορά στην ερώτηση σε ποια άλλη χώρα το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου υποβάλλει αιτήσεις στο Υπουργικό, το Υπουργικό τις εγκρίνει και στη συνέχεια η οικογένεια έχει όφελος από αυτές τις αποφάσεις. Σε ποια άλλη χώρα ο Πρόεδρος θα πήγαινε δύο ταξίδια στης Σεϋχέλλες, με τζετ κάποιου που πήρε διαβατήρια και η Κυβέρνηση θα μας έλεγε πως δεν πήρε τίποτα από εμάς. Πού άλλου θα φυγαδεύονταν 32 εκ. πριν από το κούρεμα από το περιβάλλον του; Θέλουμε να μας απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα», είπε ο Άντρος Κυπριανού.

«Έχω και μια έκκληση να κάνω προς όλους. Αν θέλουμε να αποκατασταθεί η αξιοπιστίας μας και αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ας επικεντρωθούμε πως εξυπηρετούμε τον λαό και τις πραγματικές ανάγκες αυτού του τόπου». 

 Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου δεν χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεση του. «Η τοποθέτηση μας θα εκφρασθεί από τη ψήφο μας και η λίστα θα κριθεί από την κοινωνία».

Ζήτησε τον λόγο ο Κουλίας
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού. «Είμαι αρκετά χρόνια στη Βουλή. Θα έλεγα με όσα άκουσα εδώ υπάρχει η παραδοχή θα είναι διαπόμπευση των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα. Η πιο ειλικρινής διαπίστωση ήταν του Άντρου του Κυπριανού, ότι η Βουλή θα μπει σε περιπέτειες.

Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω σύγκρουση συμφέροντος και θα ασκήσω το δικαίωμα μου στην ψηφοφορία. Εξ άλλου το όνομα μου έχει δημοσιευθεί στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Εξ υπαρχής θέλω να δηλώσω ότι οποιοδήποτε δάνειο έκανα εξυπηρετούμενο ή μη ήταν εξασφαλισμένο με υποθήκη. Το ίδιο συμβαίνει όπου είμαι προσωπικά εγγυητής. 

«Τούτων λεχθέντων, εντέχνως και επί μήνες όποιου το όνομα του ήταν στη λίστα ήταν κλέφτης. Το ιστορικό της λίστας. Αυτό που ζητήθηκε από τον Μαρίνο Σιζόπουλο σας το περιέγραψε. Άλλα ζήτησε. Ζήτησε ποιους διαγραφήκαν τα δάνεια κτλ. Αντί τούτου η κ. Γιωρκάτζη έστειλε μια λίστα με επιλεγμένα πρόσωπα. Έστειλε κοινοτάρχες, σωματεία, το αποχετευτικό, παραδίδοντας μια λίστα τελείως άσχετη με αυτό που της ζητήθηκε. Τελικά η λίστα κατέληξε διανθιζόμενη με πολλούς συνειρμούς ότι εμπεριέχει τους κλέφτες και τους εγκληματίες». 

«Σαφώς η λίστα είναι παράνομη. Οι συστημικές τράπεζες για να δώσουν τέτοια στοιχεία θα έπρεπε να πάρει άδεια από την ευρωπαϊκές αρχές. Καλά τόσες ευαισθησίες για την Ευρώπη. Και είναι παραδοχή ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει εξουσία να ζητήσει τέτοια στοιχεία», και αυτά τα είπε ο κ. Ηροδότου. 

«Το αν σήμερα χρωστώ ή έχω ΜΕΔ ή βρίσκομαι στα δικαστήρια αυτά για τοκογλυφικούς τόκους των τραπεζών δεν πρόκειται για κακοδιαχείριση ή σπατάλη. Παράδειγμα. Η βουλή των αντιπροσώπων άλλαξε τον νομικό καθεστώς κατά τον τρόπο σύναψης του δανείου δίνοντας του αναδρομική ισχύ», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Ιδιαίτερα έντονος στην τοποθέτηση του ήταν και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου. «Πρώτα από όλα θα ήθελα να συγχαρώ την προσέγγιση του κ. Κουλία στο θέμα. Με τον τρόπο και την παραστατικότητα που το έχει πράξει. Έχω εξηγήσει την αναφορά μου στη λίστα και την έχω δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα μου. Να το εξηγήσω. Πριν την εκλογή μου και πριν τις εκλογές, στενό συγγενικό μου πρόσωπο σε ένα ενωμένο σε ένα. Ζητήθηκε δύο πρόσωπα να εμφανιστούν ως συνοφειλέτες. Το έπραξα. Το δάνειο ήταν εξασφαλισμένο, το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετήθηκε. Και το όνομα του συνοφειλέτη. Το δάνειο εξοφλήθηκε με μετρητά. Κάναμε δάνειο οι συνοφειλέτες και το ξοφλήσαμε. Αυτή είναι η εμπλοκή μου».

«Θεωρώ ότι δεν έχω κάνει κανένα έγκλημα σε ένα δάνειο με 6,75% τόκο που σήμερα που μιλάμε είναι ξοφλημένο. Η παρέμβαση μου έχει να κάνει με την παράβαση της Βουλής. Είναι ο νόμος περί τραπεζικών ιδρυμάτων. Έχουν παραβιαστεί τα άρθρα 28 α, 28 β και 28 γ. Η διοικήτρια τα παραβίασε. Το άρθρο 43 του ίδιου Νόμου προβλέπει τις ποινές για πέντε χρόνια φυλακή για όποιον αποκαλύψει και ένα εκ. ευρώ. Υπάρχει ο Νόμος υπάρχει η περιγραφή του αδικήματος και υπάρχει η ποινή. Η Βουλή συνεργεί σήμερα στη δημοσιοποίηση της», πρόσθεσε.

«Συνεργούμε εν γνώση μας και παραβιάζουμε τον Νόμο, αλλά γιατί; Γιατί έχουμε ασυλία που αποτελεί το αποτέλεσμα δημοκρατικών αγώνων για έκφραση της γνώμης απέναντι στην εξουσία για εκπροσώπους του λαού».

Ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης η Βουλή
Η δημοσιοποίηση της λίστας εγκρίθηκε με 47 «ναι», μια ψήφο εναντίον και καμία αποχή. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζητά οι βουλευτές του και ο ίδιος να μην λάβουν τη λίστα Γιωρκάτζη και πως θα την δουν από την ιστοσελίδα της Βουλής. Το ίδιο ζητά και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ο Άντρος Κυπριανού, απάντησε πως κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει αν βρίσκεται στη λίστα, πριν δημοσιοποιηθεί από τα μέσα. «Όποιος θέλει να τη λάβει, να την λάβει», είπε ο Άντρος Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζητώντας τη διαφάνεια... Ο Πρόεδρος διάγγελμα, η Βουλή λίστα Γιωρκάτζη
 

Επόμενο βήμα η δημοσιοποίηση
Η λίστα θα αναρτηθεί ως μέρος των πρακτικών της Ολομέλειας στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ανατρέξει για να δει τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, όπως καταγράφηκαν κατά την περίοδο έκδοσης της λίστας από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί από τις υπηρεσίες της Βουλής, αν η δημοσιοποίηση θα γίνει αμέσως μετά το πράσινο της Ολομέλειας, ή αν θα χρειαστεί χρόνος για να αναρτηθεί στο site της Βουλής. Ωστόσο το έγγραφο με τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα, αναμένεται να μοιραστεί στους βουλευτές. 

Η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, δεν είναι επικαιροποιημένη και πολλά από τα στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν δεν θα είναι ορθά και με βάση την σημερινή κατάσταση των δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων που περιλαμβάνει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι δεν αναμένουν να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, ή ο πολιτικός σεισμός που κάποιοι μπορεί να ανέμεναν.

Επίσης περιλαμβάνει ονόματα βουλευτών ή άλλων ΠΕΠ που σε καμία περίπτωση δεν έτυχαν ευνοϊκού χειρισμού οι υποθέσεις τους από της τράπεζες, ωστόσο για άλλους λόγους περιλαμβάνονται στη λίστα. Πρόκειται για περιπτώσεις δανείων όπου τα ΠΕΠ ήταν εγγυητές ή συνοφειλέτες, περιπτώσεις πιστωτικών καρτών όπου ΠΕΠ ξεπέρασαν τα πιστωτικά τους όρια, δάνεια που λόγω ασυνεννοησίας με τις τράπεζας μπήκαν στη λίστα των Μη Εξυπηρετούμενων κτλ.

Εξάλλου ήδη αρκετά πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, έχουν ξεκαθαρίσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους, την κατάσταση των δανείων τους και αν αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα, αμφισβητώντας τα στοιχεία. Ωστόσο τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που λόγω της ιδιότητας τους έτυχαν ευνοϊκού χειρισμού και έλαβαν δάνεια με προνομιακό επιτόκιο, ή τους διαγράφηκαν δάνεια δεν βρίσκονται στη λίστα.

Η τελευταία φορά που η Βουλή ψήφισε για την δημοσιοποίηση της λίστας, ήταν τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε μετά το γνωστό φιάσκο με τον Δημήτρη Συλλούρη που την ώρα που προέδρευε της Ολομέλειας της Βουλής, εκτελούσε και χρέη προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, λόγω της απουσίας του Νίκου Αναστασιάδη στο εξωτερικό. Πάντως, τότε 14 βουλευτές με δημόσιες τοποθετήσεις τους, δημοσιοποίησαν ότι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δίνοντας ταυτόχρονα εξηγήσεις για την κατάσταση των δανείων τους.

Δειτε Επισης

Προ των πυλών νέο σκάνδαλο τύπου Αββακούμ-Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής άλλοι δυο ιερωμένοι
Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Ευχαριστίες Στάρμερ στον Πρόεδρο για συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Φρένο (και) στην ιδιωτική ποινική κατά Κατσουνωτού, ξεδοντιασμένη η Αρχή-Εκκρεμότητα οι δύο πειθαρχικές
Ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα σε δομές φιλοξενίας-Λόγια πολλά και από ουσιαστικές λύσεις τίποτα
Οι προφάσεις εν αμαρτίαις για την εμπορία προσώπων και οι δυσανάλογες ευθύνες στο Υφ. Μετανάστευσης
Επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο την προσήλωση του ΗΒ στο συμφωνημένο πλαίσιο ο Στάρμερ
Ζήτησε την υποστήριξη του ΗΒ για τερματισμό της κατοχής ο Πρόεδρος-Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών
Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει κάθε βήμα που δημιουργεί προοπτική για λύση