Ο λόγος που τα θύματα σεξουαλικής βίας δεν προχωρούν σε καταγγελία

Στην σεξουαλική κακοποίηση και στην σιωπή των επιζώντων, αναφέρεται με ανακοίνωση της η Δήμητρα Σακέλλη, συντονίστρια πρόληψης του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρόληψης και Ψυχικής Παιδείας RISE.

Σύμφωνα με την κ. Σακέλλη, τα σεξουαλικά αδικήματα είναι από τα λιγότερο καταγγελθέντα αδικήματα, προσθέτοντας πως τα άτομα επιζώντες της σεξουαλικής βίας καταγγέλλουν τη θυματοποίηση τους χρόνια μετά ή ποτέ. Τα συναισθήματα ντροπής, ενοχής και εξευτελισμού που βιώνουν τα θύματα για χρόνια μετά το περιστατικό κακοποίησης αποτρέπει την καταγγελία. 

Προσθέτει πως το θύμα αναλώνεται στην αυτοκριτική και την ενοχοποίηση του εαυτού χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η θυματοποίηση οφείλεται εξολοκλήρου και αναμφίβολα στη συμπεριφορά του δράστη.

Ο φόβος της εκδίκησης και ο φόβος να μην γίνει πιστευτός/η , η οικονομική ή η συναισθηματική εξάρτηση στον δράστη, η εύλογη δυσπιστία στην αστυνομία και το σύστημα δικαιοσύνης όπου τα θύματα θυματοποιούνται εκ νέου αντιμετωπίζοντας αμάθεια, διάκριση και επικριτικές συμπεριφορές καθώς επίσης και επίπονη έκθεση σε εξετάσεις και αναβίωση της κάθε λεπτομέρειας που χρειάζεται να εξιστορήσουν, αναφέρει. 

Σημειώνει επίσης πως η δυσπιστία στην νομική διαδικασία, η ατιμωρησία, οι ανύπαρκτες καταδίκες και ο εξευτελισμός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποτελούν βασικό λόγο μη καταγγελίας εφόσον βασική προϋπόθεση για ένα άτομο να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτά είναι το ψυχικό απόθεμα δύναμης. 

Σύμφωνα με την ίδια τα θύματα σεξουαλικής βίας δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να αναζητήσουν βοήθεια και πώς να το πράξουν, είτε πρόκειται για ιατρική η ψυχολογική η νομική βοήθεια, σημειώνοντας πως δεν  υπάρχει η ενημέρωση ούτε η προσβασιμότητα σε υπηρεσίες στήριξης και αυτό δεν βοηθά στην ενθάρρυνση του θύματος να προσπεράσει την δυσπιστία για την ικανότητα των αρχών να παρέχουν βοήθεια και να ζητήσει στήριξη. 

Αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, πως το κοινωνικό στίγμα είναι ο παράγοντας με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το θύμα σε όλα τα στάδια της αποκάλυψης της θυματοποίησης και ο παράγοντας που καθορίζει τον χειρισμό του θύματος κατά την αναζήτηση βοήθειας, στήριξης και δικαιοσύνης και ο φόβος να μην γίνει πιστευτός/η , η οικονομική ή η συναισθηματική εξάρτηση στον δράστη, η εύλογη δυσπιστία στην αστυνομία και το σύστημα δικαιοσύνης όπου τα θύματα θυματοποιούνται εκ νέου αντιμετωπίζοντας αμάθεια, διάκριση και επικριτικές συμπεριφορές καθώς επίσης και επίπονη έκθεση σε εξετάσεις και αναβίωση της κάθε λεπτομέρειας που χρειάζεται να εξιστορήσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να κρατά το στόμα του κλειστό ο 52χρονος για τον φόνο Αργυρού-Παραμένουν στο κελί οι ύποπτοι
Σκανδαλώδεις χειρισμοί με έργο €42.000 σε πρώην Πρόεδρο Ανωτάτου-«Ο μόνος κατάλληλος», ενέκριναν ανανέωση χωρίς να έχει δουλειά
Καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός περί θανάτωσης μετά από μάχη των καγκουρό-Σφαγή και αφαίμαξη έδειξε η νεκροτομή
Πάνω από 1,000 άτομα αναμένουν να κλείσουν ραντεβού για αντικατάσταση αερόσακου
Εξέφρασε φόβους για επίθεση προ εβδομάδων ο Πριέτο-Στο κάδρο των ερευνών πεζός που καταγράφηκε από κάμερα
Χάθηκαν τα ίχνη του 39χρονου Νικόλα Κλεοβούλου (pic)
Στόχος εμπρηστών ο σκάουτερ της Ανόρθωσης (pics)
«Ετυμηγορία» Ελεγκτικής για Δικαστική Υπηρεσία-Υπόνοιες για ρουσφέτι με έργο σε πρώην πρόεδρο, σκιές για δικηγόρους με νομική αρωγή
Πυρπόλησαν όχημα 60χρονου στη Λάρνακα
Σύγκρουση οχημάτων στην Αγία Νάπα-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα, υπό την επήρεια αλκοόλ ο ένας