Στην Επ. Παιδείας το ζήτημα αλλαγής της νομοθεσίας για διασφάλιση ποιότητας της ανώτερης εκπαίδευσης

Το θέμα της αλλαγή της νομοθεσίας, με σκοπό τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας για την ανώτερη εκπαίδευση, συζήτησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, τα μέλη της οποίας διαπίστωσαν ότι είναι και θα είναι ένα περίπλοκο νομοσχέδιο, στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες από όλους τους συντελεστές.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος  Χατζηγιάννης είπε πως «η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει έκπτωση στις απαιτήσεις ποιότητας στον τομέα των τριτοβάθμιων», απευθύνοντας έκκληση «τα κενά τα οποία υπάρχουν στην νομοθεσία θα πρέπει να συμπληρωθούν».

«Θα πρέπει», είπε, «αφού εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία να είναι έκαστος, ο οποίος φοιτά σε κυπριακό τριτοβάθμιο ίδρυμα, περήφανος για το δίπλωμα το οποίο λαμβάνει».

Όπως σημείωσε «έχουμε συσσωρεύσει τεράστιες εμπειρίες ως κράτος και ως συντελεστές της εκπαίδευσης και θα πρέπει να μπούμε με θάρρος να προβούμε σε εκείνες τις βελτιώσεις».

Απηύθυνε έκκληση «να πάρουμε ως ευκαιρία τη συζήτηση,  για την οποία δεσμεύομαι απόλυτα ότι θα διασφαλίσω πλήρως τη διαφάνεια και του περιεχομένου και της συζήτησης, καθώς επίσης και το βάθος του προβληματισμού και του διαλόγου θα είναι διασφαλισμένο, προκειμένου να κάνουμε την καλύτερη νομοθεσία».

«Είναι νομοθεσία στρατηγικής δεν είναι νομοθεσία που θα ρυθμίσουμε απλά ή επιμέρους θέματα», συμπλήρωσε.

Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Εξάλλου, η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε και το θέμα της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, τις δραστηριότητες της, καθώς και τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα διάφορα σχολεία.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως η Συμβουλευτική Υπηρεσία στη Μέση Εκπαίδευση χρήζει οπωσδήποτε αλλαγών και μεταρρύθμισης, προκειμένου να διασφαλιστεί απόλυτα η ποιοτική παροχή συμβουλευτικής υπηρεσίας, είτε αυτή η υπηρεσία αφορά την επαγγελματική καθοδήγηση ή επιλογή είτε αφορά στις οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες των σχολείων.

«Πρέπει να πούμε ότι ο σύμβουλος του σχολείου είναι σήμερα βεβαρημένος, έχει ένα τεράστιο φόρτο και δεν προλαβαίνει να προσφέρει όλα τα οποία θα μπορούσε να προσφέρει. Δεν αρκεί μια προσέγγιση να αυξήσουμε απλώς τον αριθμό των ανθρώπων διορίζοντας κι’ άλλους εκπαιδευτικούς συμβούλους στα σχολεία, αυτό θα είναι ένα τεράστιο οικονομικό  βάρος», είπε.

Πρόσθεσε πως βασική αλλαγή θα πρέπει να είναι ο διαχωρισμός της επαγγελματικής καθοδήγησης και συμβουλής από τις λοιπές άλλες ανάγκες του συμβούλου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτός ο διαχωρισμός θα δώσει περισσότερο χρόνο και περισσότερη εξειδίκευση στους συμβούλους, που θα ασχολούνται με την επαγγελματική κατάρτιση και καθοδήγηση, από τους υπόλοιπους συμβούλους που έχουν να κάνουν με την εκπαιδευτική ψυχολογία ή άλλες ειδικότητες.

Τέλος, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να κάνει συζητήσεις και  διαβουλεύσεις και να ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή για την αλλαγή πολιτικής ή για τις προθέσεις της για αλλαγή ή μεταρρύθμιση αυτού του τεράστιου τομέα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πορεία αλληλεγγύης, διεκδίκησης και αλλαγής από τον Σπάβο μετά τις καταδίκες του ΕΔΑΔ
Ενημέρωσε το Συμβούλιο ΕΕ για το πρόγραμμα επιστροφών της ΚΔ ο Ιωαννίδης
ΒΙΝΤΕΟ: Σε λειτουργία η πρώτη αφαλάτωση από τα ΗΑΕ-Ευχαριστίες Παναγιώτου
Τοποθετείται η κόρη του Πεύκιου Γεωργιάδη για την κατάρρευση του κτηρίου στη Μακαρίου-«Δεν έπεσε αμαχητί»
Έρευνα δείχνει υπέρμετρη αύξηση των τιμών σε φρούτα και λαχανικών-Ζητά μέτρα ο Σύνδεσμος καταναλωτών
Από την κίτρινη στην πορτοκαλί προειδοποίηση-Θα φτάσει τους 43 βαθμούς ο υδράργυρος
Διαδηλωτές στη Σύρο δεν άφησαν Ισραηλινούς τουρίστες να αποβιβαστούν-Έρχεται Κύπρο το κρουαζιερόπλοιο (pics)
Προσοχή στους ταξιδιώτες συστήνει η Υπηρεσία Καταναλωτή-Φαινόμενα ελλιπής πληροφόρησης ασφάλισης ταξιδιού
Πίεση προς Ισραήλ ζήτησε ο Πρέσβης Παλαιστίνης σε συμβολική διαμαρτυρία και απεργία πείνας
Τρία σχέδια απασχόλησης ατόμων 50 ετών και άνω καθώς και γυναίκες όλων των ηλικιών