Οι τρεις φάσεις αποκλιμάκωσης, η στρατηγική επανεκκίνησης και ο στόχος Μαρτίου
06:52 - 24 Ιανουαρίου 2021
Σε τρία επίπεδα συνεχίζεται το έργο της κατάρτισης του πλάνου αποκλιμάκωσης από το ολικό απαγορευτικό, που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει την πρώτη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να γίνει πολύ προσεκτικά το ξεκλείδωμα για να μην υπάρχει πισωγύρισμα, να μπούμε στην άνοιξη με όσο το δυνατό καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και με λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας και να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των πλείστων επιχειρήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το σενάριο για το πρώτο unlock-Τι ανοίγει και οι σκέψεις για σχολεία
Οι επιστήμονες, συνεχίζουν την ανταλλαγή απόψεων με στόχο την ετοιμασία των τελικών τους εισηγήσεων, που θα κατατεθούν αύριο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, οι προκαταρκτικές τους εισηγήσεις τυγχάνουν επεξεργασίας από ομάδα τεχνοκρατών των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Εμπορίου. Η συζήτηση ωστόσο, άρχισε και σε πολιτικό επίπεδο και οι αρμόδιοι Υπουργοί μαζί με το Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό τη Δευτέρα, θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Όπως έγινε ήδη γνωστό, για την επανεκκίνηση θα ακολουθηθεί μοντέλο δύο ταχυτήτων σε τρεις φάσεις, με συντηρητικό «ξεκλείδωμα» τον Φεβρουάριο, το οποίο θα πάρει επιταχυνόμενο ρυθμό το Μάρτιο, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση στα νοσοκομεία.
Έτσι, στην πρώτη φάση, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα ινστιτούτα αισθητικής και οι χώροι δερματοστοιξίας, αλλά όχι τα malls και τα υπερκαταστήματα.
Όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν τουλάχιστον για την πρώτη φάση, όλοι οι περιορισμοί για τις διακινήσεις όπως τα sms, οι μετακινήσεις στα σπίτια και το κέρφιου.
Σ’ ότι αφορά στα σχολεία, τα σενάρια είναι δύο. Είτε θα επιστρέψουν μόνο τα δημοτικά, είτε θα βρεθούν στα θρανία και οι τελειόφοιτοι.
Η δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το Μάρτιο, θα είναι και πάλι συντηρητική, αλλά αναμένεται να καταργηθούν τα sms, να επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές και ενδεχομένως, εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα και άλλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.
Το Μάρτιο, η πρόθεση είναι να ανοίξει η εστίαση, τα γυμναστήρια καθώς και οι πλείστες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις νεκροί και 129 κρούσματα-Μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων
Η στρατηγική της επανεκκίνησης
Στο Υπουργείο Υγείας οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, αφού παράλληλα με τις τρεις φάσεις του unlock, σχεδιάζεται και η στρατηγική της επανεκκίνησης που στόχο έχει τη μείωση των κινδύνων διασποράς, κυρίως σε χώρους εργασίας, όπου τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν πολλά κρούσματα.
Έτσι γίνονται σκέψεις για αυστηροποίηση κάποιων πρωτοκόλλων και εισαγωγή κριτηρίων για την επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές του. Γι’ αυτό θα επιστρατευτεί ακόμη περισσότερο το όπλο των rapid tests, ενώ θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός σε σημεία δειγματοληψίας.
Οι εργαζόμενοι σε τομείς που θα επαναλειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test διάρκειας επτά ημερών. Επιπρόσθετα, σε μεγάλες επιχειρήσεις να παραχωρηθούν δωρεάν rapid tests, για να γίνονται επί τόπου, με ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν κινητές μονάδες για διενέργεια εξετάσεων σε βιομηχανικές περιοχές, εργοστάσια, στη δημόσια υπηρεσία και στον δημόσιο τομέα και παράλληλα θα αυξηθούν τα συνεργεία δειγματοληψίας. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διενεργούν rapid test ανά εβδομάδα, σε ομάδες των εργαζομένων τους, για καλύτερη επιτήρηση.
Ήδη για τις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές, έγινε αυστηρή σύσταση λόγω της αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να εργάζεται με φυσική παρουσία από 15% σε 25%, όπως διευκολύνουν τους εργαζομένους τους για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, για την περίοδο 18-22 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 39,402 rapid tests, εκ των οποίων τα 9,622 αφορούσαν σε εργαζόμενους. Από τα 9,622 τεστ που έγιναν σε εργαζόμενους, προέκυψαν 11 θετικά περιστατικά, από σύνολο 346 θετικών αποτελεσμάτων από rapid test που εντοπίστηκαν την εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,11%.
Το πρόγραμμα ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ σε εργαζόμενους θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με τον εβδομαδιαίο έλεγχο που γίνεται σε διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και άλλων δομών, επαγγελματίες υγείας και της Εθνικής Φρουράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πάνω από 9,500 rapid test σε εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα-Κάτω από 0,15% η θετικότητα
- Πάνω από 5,000 ραντεβού από τη Δευτέρα για εμβολιασμούς ατόμων άνω των 90
- Αναστάτωση με μαζικά sms σε παλαιότερες επαφές κρουσμάτων-Απολογείται το Υφ. Καινοτομίας (pic)