Δ. Παπαδάκης: Η πόρτα της ΕΔΕΚ έπρεπε να ανοίξει μετά τη δικαστική απόφαση

Η απόφαση του Δικαστηρίου έπρεπε να οδηγήσει σε άμεση συζήτηση εντός των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ, για επιστροφή μου, τονίζει ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, την ώρα που στέλνει το μήνυμα πως δεν μπορεί να εκπροσωπήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που εκπροσωπούσε τα προηγούμενα χρόνια ως ΕΔΕΚίτης.

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER, o κ. Παπαδάκης σχολιάζει την απόφαση του Δικαστηρίου, σημειώνοντας πως ήρθε να δικαιώσει αυτά που έλεγε μετά τη διαγραφή του και να επιβεβαιώσει ότι η διαγραφή ήταν προειλημμένη απόφαση πολιτικής εξόντωσης του. 

Παράλληλα απαντά στην νέα καταγγελία που έκανε η ΕΔΕΚ στον OLAF, υποδεικνύοντας πως, «κάθε φορά που η ηγεσία της ΕΔΕΚ στριμώχνεται, σε σχέση με τη διαγραφή μου, ανασύρει όλες αυτές τις αβάσιμες  κατηγορίες για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Σε ότί αφορά τις πιθανότητες επιστροφής του στο κόμμα, ο κ. Παπαδάκης, εκτιμά πως, «μετά από τόσο κόπο για να με διαγράψουν, δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα ανοίξουν την πόρτα, εν μια νυχτί, για την επιστροφή μου».

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, ασκεί κριτική για τη στάση που επέλεξε να κρατήσει η ηγεσία της ΕΔΕΚ στο θέμα του προϋπολογισμού, χωρίς να κάνει αναφορές, όπως σημειώνει στα σκάνδαλα, στο θέμα με τα διαβατήρια, στο ζήτημα με το Γενικό Ελεγκτή, «ωσάν και είναι σε άλλη εποχή».

Επιπλέον, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη συνεργασία των Σοσιαλιστών με τη Συμμαχία Πολιτών, κατηγορώντας τον Μαρίνο Σιζόπουλο για ανακολουθία λόγων και έργων. «Συνεργάζεται με την Συμμαχία Πολιτών και τον, κατά τα λεγόμενα του, «πλέον αναξιόπιστο», κ. Λιλήκκα. Αρκετοί από τους υποψηφίους των ψηφοδελτίων, για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, είτε προέρχονται από τον χώρο της Συμμαχίας Πολιτών, είτε έχουν ιδεολογικές καταβολές και τοποθετήσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες με τις θέσεις της ΕΔΕΚ», υποδεικνύει.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του στον REPORTER

*Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου, για το ζήτημα της παραπομπής σας στο Πειθαρχικό και τη διαγραφή σας από την ΕΔΕΚ. Πώς είδατε αυτή την απόφαση και τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο.

Η απόφαση αφορούσε το έγγραφο-συμφωνία, το οποίο με εκβίαζαν να υπογράψω και το οποίο ήταν η βάση της αρχικής καταγγελίας του κ. Σιζόπουλου. Αυτό πυροδότησε την διαδικασία διαγραφής μου, αλλά συνιστούσε επίσης και τις δυο κατηγορίες του περιβόητου κατηγορητηρίου. Νιώθω δικαιωμένος, είμαι δικαιωμένος. Από την πρώτη στιγμή, που έπεσε στα χέρια μου το έγγραφο αυτό, φώναζα ότι είναι παράνομο. Κανένας δεν ήθελε να ακούσει.

Επί μήνες, ο κ. Σιζόπουλος προσπαθούσε να με πείσει να παρανομήσω, εφαρμόζοντας τις δύο ξεκάθαρες παράνομες πρόνοιες. Εξήγησα το ζήτημα, τόσο στο Πολιτικό Γραφείο, όσο και στον κ. Σιζόπουλο, πάρα πολλές φορές, και ξεκαθάρισα ότι δεν επρόκειτο να παρανομήσω. Έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν. Η απόφαση, ήρθε να δικαιώσει αυτά που έλεγα τόσο καιρό αλλά και να επιβεβαιώσει ότι, η διαγραφή μου ήταν προειλημμένη απόφαση πολιτικής εξόντωσης και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε αντικομματική συμπεριφορά ή ό,τι άλλο προσπαθούν τώρα να  σκαρφιστούν στην επιχειρηματολογία τους. Με λυπεί πραγματικά, που μετά την απόφαση αυτή, δεν είδα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου ή και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου να αντιδρούν και να αναγνωρίσουν ότι με εξωθούσαν πεισματικά σε παρανομία. Αλλά από την άλλη, δεν ανέμενα και κάτι διαφορετικό.

Πρακτικά, η απόφαση έπρεπε να οδηγήσει σε άμεση συζήτηση εντός των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ, για να σταματήσει πια όλη αυτή η διαδικασία που πληγώνει το Κόμμα και τα μέλη της ΕΔΕΚ. Αυτό είναι ξεκάθαρο όμως ότι δεν πρόκειται να γίνει, όπως άλλωστε τόνισε από την πρώτη μέρα ο κ. Σιζόπουλος, διαμηνύοντας ότι όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο Παπαδάκης δεν θα επιστρέψει στο κόμμα.

*Πάντως η ΕΔΕΚ, χαρακτήρισε κόλαφο για εσάς τον ίδιο την απόφαση του Δικαστηρίου, καταγγέλλοντας μάλιστα πως εργοδοτούσατε στέλεχος των Οικολόγων που εργαζόταν στα γραφεία των Οικολόγων και πως για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του OLAF. Πως απαντάτε;

Και πάλι αρνούνται να δουν το αντικείμενο και την ουσία της απόφασης. Ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η ουσία της απόφασης αλλά προσπαθούν, με κάθε τρόπο πέραν κάθε λογικής, να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από αυτή. Μιλούμε για μια συμφωνία, στην οποία υποχρεώνουν τον ίδιο τον Ευρωβουλευτή να παρανομήσει και το Δικαστήριο, ξεκάθαρα, αναφέρει ότι εξαναγκάστηκα να την υπογράψω με επιφυλάξεις. Αναφέρει ότι οι πρόνοιες που επιβάλλει η συμφωνία είναι παράνομες και άρα καλώς έπραξα και δεν συμμορφώθηκα.

Αντί η ηγεσία της ΕΔΕΚ να εστιάζει, όπως θα έπρεπε, στην συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου, μέσω της σύγκλισης των συλλογικών της οργάνων, για να συζητηθεί το ζήτημα τι κάνει; Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από αόριστες επιχειρηματολογίες, για να καλύψει τους ξεκάθαρους πολιτικούς σκοπούς που κρύβονται πίσω από την διαγραφή μου. Τα περί OLAF είναι εκ του περισσού.

Με έχουν καταγγείλει γιατί δεν δέχτηκα να παρανομήσω; Κάθε φορά που η ηγεσία της ΕΔΕΚ στριμώχνεται, σε σχέση με τη διαγραφή μου, ανασύρει όλες αυτές τις αβάσιμες  κατηγορίες για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Μιλούμε για μια απόφαση ξεκάθαρη. Οποιοσδήποτε μπορεί να την διαβάσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

*Πλέον βρίσκεστε  στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς να έχετε κομματική στέγη στην Κύπρο. Πώς αυτή η εξέλιξη επηρεάζει την εργασίας σας στις Βρυξέλλες;

Η δουλειά μου παραμένει η ίδια. Άλλωστε, όπως όλοι ξέρουμε, ένας Ευρωβουλευτής, από την στιγμή που εκλέγεται, είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος και όποια διαγραφή ή παραίτηση του από το Κόμμα του δεν επηρεάζει την ιδιότητα του. Πολύ δε περισσότερο, όταν εγώ δεν επέλεξα να παραιτηθώ από το Κόμμα μου, αλλά με διέγραψαν, με συνοπτικές, παράνομες και παράτυπες διαδικασίες, στη βάση προσωπικού και πολιτικού ξεκαθαρίσματος. Σε ότι αφορά την ουσιαστική δράση και εργασία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζω κανονικά στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου είχαμε πολύ δύσκολο έργο την προηγούμενη πενταετία και συνεχίζουμε  να χτίζουμε στις βάσεις που είχαμε θέσει. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και συνεχίζουμε, με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο.

Οι προκλήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι συνεχώς αυξανόμενες, ενώ η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο εργασίας μας, σε μεγάλο βαθμό. Η διαγραφή μου δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση, ούτε την ποσότητα, ούτε την ποιότητα της δουλειάς μου στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ούτε και της εκτίμησης και των άριστων σχέσεων μου που διατηρώ με συναδέλφους. Να σας υπενθυμίσω μάλιστα, ότι εγώ ο ίδιος φροντίζω να κρατώ ενημερωμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Πολιτική μου Ομάδα, για τα ζητήματα αυτά, γιατί είμαι, και θέλω να παραμείνω, ξεκάθαρος σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση της διαγραφής μου.

Ούτε η απόφαση του Πειθαρχικού έχει επηρεάσει τη σχέση μου με τον Κύπριο πολίτη, με τον Εδεκίτη, με τον δημοκρατικό πολίτη που με επέλεξε να τον εκπροσωπώ. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και προσπαθώ να μεταφέρω τη φωνή τους, τις ανησυχίες τους και τις απόψεις τους στην Ευρώπη.

*Έχετε δηλώσει πρόσφατα πως παραμένετε Εδεκίτης Ευρωβουλευτής ασχέτως αν σας έχουν διαγράψει από τα κατάστιχά τους. Πώς μεταφράζεται αυτό για το πολιτικό σας μέλλον; Αποκλείετε το ενδεχόμενο να σας δούμε να εντάσσεστε σε κάποιο άλλο κόμμα;

Είμαι Σοσιαλιστής, με όραμα για την πατρίδα μου, που είναι βαθύτατα δημοκρατικό και σοσιαλιστικό. Δεν θα μπορούσα να συμμετέχω σε τίποτε άλλο, δεν θα μπορούσα να εκπροσωπώ κάτι διαφορετικό. Στην Κύπρο δεν έχουμε κάποιο πολιτικό κίνημα, με ανάλογες ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Η ΕΔΕΚ των τελευταίων χρόνων από την άλλη, έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες της, έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες τους σοσιαλισμού, έχει εκτροχιαστεί. Παραμένω Εδεκίτης όμως, γιατί πιστεύω στην δυναμική που φέρουν οι αξίες και οι καταβολές αυτού του Κινήματος. Και παραμένω Εδεκίτης κυρίως, γιατί αυτό είμαι και αυτό θέλει ο κόσμος της ΕΔΕΚ.

Ο κόσμος είναι αυτός που αποφασίζει για τους εκπροσώπους του, όχι οι ηγεσίες και βεβαίως όχι τα στημένα πειθαρχικά συμβούλια.

*Είναι μάλλον δεδομένο ότι οι σχέσεις σας με τον Μαρίνο Σιζόπουλο βρίσκονται στα άκρα. Ωστόσο ήθελα να ρωτήσω, αν διατηρείτε σχέσεις με στελέχη του κόμματος και αν θεωρείτε πως αργά ή γρήγορα η πόρτα του κόμματος θα ξανανοίξει για εσάς.

Ασφαλώς και διατηρώ σχέσεις με στελέχη του Κινήματος και μέλη του Κινήματος. Επειδή ο κ. Σιζόπουλος και οι συν αυτώ αποφάσισαν να με διαγράψουν από τις λίστες τους, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος με διέγραψε από τη συνείδηση του ή ότι οι συναγωνιστές σταμάτησαν να με εκτιμούν, όχι μόνο ως φίλο, αλλά και ως ένα πιστό και γνήσιο Εδεκίτη, σύντροφο και συναγωνιστή.

Οι συναγωνιστές, με τους οποίους έρχομαι σε επαφή, ασφαλώς αναμένουν και επιθυμούν την επιστροφή μου. Η πόρτα του Κόμματος, όπως σας είπα, έπρεπε να είχε ανοίξει από την ημέρα έκδοσης της απόφασης. Δεν πιστεύω όμως σε παραμύθια. Άλλος αποφασίζει, και μετά από τόσο κόπο για να με διαγράψουν, δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα ανοίξουν την πόρτα, εν μια νυχτί, για την επιστροφή μου. Όλοι όμως κρινόμαστε από τον κόσμο, και πρωτίστως από αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν.

*Πώς αξιολογείτε τη στάση της ΕΔΕΚ στο θέμα των προϋπολογισμών;  Συμφωνείται με την άποψη ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος επεδίωξε και ως ένα βαθμό πέτυχε να εξασφαλίσει μια σειρά κοινωνικών παροχών προς τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού;

Η ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια καταψηφίζει τον προϋπολογισμό. Φέτος, σε μια συγκυρία που αποδεικνύει ότι η διαφθορά και η διαπλοκή έχει φτάσει στο ζενίθ της, η ΕΔΕΚ αποφασίζει να μπει σε παζάρι για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Χωρίς αναφορές σε σκάνδαλα, στο θέμα με τα διαβατήρια, στο ζήτημα με το Γενικό Ελεγκτή. Τίποτε. Ωσάν και είναι σε άλλη εποχή.

Γιατί άραγε; Τι άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Τι βελτιώθηκε;  Να υπενθυμίσω ότι, το 2017 το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να υπερψηφιστούν οι προϋπολογισμοί και αντίθετα ο κ. Σιζόπουλος επέβαλε στους βουλευτές την καταψήφισή τους. Ο κ. Σιζόπουλος, εκμεταλλεύεται ήδη εξαγγελθείσες πολιτικές της Κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει την επιθυμία του να κάνει, για άλλη μια φορά, πλάτες στην Κυβέρνηση. Και όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν έχει σημασία τι θα πράξει σε τελική ανάλυση.

Η στάση ενός Κόμματος  στους προϋπολογισμούς, πρέπει να περνά και τα σωστά μηνύματα, και στους πολίτες και στην Κυβέρνηση. Φέτος, με όλα όσα περνά ο τόπος μας, με την διαφθορά, την διαπλοκή και την κρίση των θεσμών του κράτους, η απάντηση και το μήνυμα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο. Δεν ψηφίζουμε. Κάθαρση τώρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να είναι μηδενιστική, αλλά οφείλει και πρέπει να αντιπολιτεύεται, σε σωστές βάσεις. Για το καλό του τόπου. Όχι να λειτουργεί ως κλακαδόρος και χειροκροτητής. Ούτε όμως να λειτουργεί στη λογική της στείρας αντιπολίτευσης αλλά στα πλαίσια μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης για επίλυση των προβλημάτων του κόσμου και όχι στις ξεπερασμένες μεθόδους επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Ο κ. Σιζόπουλος, λυπάμαι που το λέω, λειτουργεί λες και είναι μέρος της Κυβέρνησης, σε αυτή την περίπτωση. Γιατί άραγε; Ενώ αντίθετα, τη στιγμή που η Κυβέρνηση πιστώνεται με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων, για να έχει αξιοπρεπές σύστημα υγείας ο κάθε πολίτης τούτου του τόπου, ο κ. Σιζόπουλος δεν χάνει ευκαιρία να το υποσκάψει για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ολίγων. Το ότι το ΓΕΣΥ έχει προβλήματα και πρέπει να διορθωθούν θα πρέπει να γίνει στην λογική της προστασίας του, όχι της διάλυσής του.

*Πάντως κάποιοι θεωρούν πως η στάση του Μαρίνου Σιζόπουλου, έχει να κάνει με προσωπικές του φιλοδοξίες ενόψει των βουλευτικών και ειδικότερα με τη θέση του προέδρου της Βουλής. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν με εκπλήσσει. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία άλλη πολιτική εξήγηση για το παζάρι που διεξάγεται ενόψει προϋπολογισμών και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, είναι μια πιθανή εξήγηση. Είναι πολλά τα ερωτηματικά. Τη στιγμή που, ολόκληρη κοινωνία φωνάζει για κάθαρση είναι λογικό ο κ. Σιζόπουλος να φωνάζει για το Αλ Τζαζίρα και για το ποιος έκανε τη διαρροή; Υπάρχουν πολλές  αναιτιολόγητες τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα. Να θυμίσω ότι στην περίπτωση της Focus, τότε, η ΕΔΕΚ πρωτοστατούσε για να λάμψει η αλήθεια, τώρα όμως  βλέπουμε χλιαρές και αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις.

*Θεωρείτε πως η ΕΔΕΚ, ενόψει και των βουλευτικών θα καταγράψει απώλειες μετά τα όσα συνέβησαν με το πρόσωπό σας; Δεδομένου ότι μετά τη διαγραφή σας πολλά στελέχη και μέλη του κόμματος  αποχώρησαν από το κόμμα.

Όντως πολλά στελέχη και φίλοι του Κόμματος αποχώρησαν, δηλώνουν απογοητευμένοι και αποστασιωποιημένοι ακόμα και πριν τη διαγραφή μου. Και  δεν μπορώ να τους αδικήσω. Μακάρι να μην φτάναμε σε αυτό το σημείο, αλλά βλέπετε, η διαγραφή μου, τα στημένα πειθαρχικά συμβούλια και η εσωστρέφεια, δεν ήταν δική μου επιλογή, ούτε απόρροια δικών μου πράξεων. Άλλοι ξεκίνησαν τη διαδικασία και την τράβηξαν στα άκρα.

Ο κ. Σιζόπουλος, και πάλι σε μία προφανή ανακολουθία έργων και λόγων, συνεργάζεται με την Συμμαχία Πολιτών και τον, κατά τα λεγόμενα του, «πλέον αναξιόπιστο», κ. Λιλήκκα. Αρκετοί από τους υποψηφίους των ψηφοδελτίων, για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, είτε προέρχονται από τον χώρο της Συμμαχίας Πολιτών, είτε έχουν ιδεολογικές καταβολές και τοποθετήσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες με τις θέσεις της ΕΔΕΚ.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ανάγκη ήταν ακριβώς να καλυφθεί το κενό των Εδεκιτών και των φίλων της ΕΔΕΚ οι οποίοι απομακρύνθηκαν, με τους ψήφους που μπορούν να μαζέψουν οι υποψήφιοι εκτός του χώρου. Στην τελική είναι ο πολίτης που θα κρίνει αν η ΕΔΕΚ, ή καλύτερα, η συνεργασία ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών τον εκπροσωπεί.

*Η Ευρώπη ζει το δεύτερο ή το τρίτο κύμα της πανδημίας και πλέον όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στο εμβόλιο. Είστε στις Βρυξέλλες και παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις. Καταρχήν, ποια είναι η δική σας πληροφόρηση για αυτό το ζήτημα και δεύτερο, θεωρείτε πως έγιναν λάθη στη διαχείριση του θέματος από την ηγεσία της Ε.Ε.;

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις αλλά το ουσιαστικό είναι ότι υπήρξε καθυστέρηση στην κυκλοφορία και διανομή των εμβολίων και λόγω των απαραίτητων ελέγχων, ώστε να είναι ασφαλή. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα θα μας επαναφέρει στην ομαλότητα.

Είναι ενθαρρυντικά τα τελευταία νέα ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν και άλλα εμβόλια από άλλες εταιρίες, λύνοντας τα χέρια των χωρών και το πρόβλημα του εμβολιασμού των ευρωπαίων πολιτών. Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο τομέας της υγείας, είναι τομέας όπου η ΕΕ έχει υποστηρικτική αρμοδιότητα. Με άλλα λόγια, η ΕΕ μπορεί να παρέμβει μόνο για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών της.

Η πανδημία και η ανάγκη διαχείρισης της, όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τονίζει την επιτακτικότατα συντονισμού των κρατών μελών της ΕΕ στον καταρτισμό μιας, κατά το δυνατό, κοινής πολιτικής, πρωτοκόλλων και συνεννόησης σε σχέση με τη διαχείριση τέτοιων εκτάκτων και εξαιρετικών περιπτώσεων.

*Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε πορεία άτυπης πενταμερούς στο Κυπριακό. Στην Κύπρο γίνεται μεγάλη κουβέντα για το πλαίσιο λύσης, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τα δύο κράτη κτλ. Αν δεν κάνω λάθος όταν η ΕΔΕΚ αποκήρυσσε τη ΔΔΟ εσείς είχατε τηρήσει κάποιες αποστάσεις. Ποια είναι σήμερα η άποψη σας και που νομίζεται ότι θα οδηγήσει αυτή η νέα διαδικασία;

Αυτό που έλεγα και λέω μέχρι σήμερα είναι ότι θέλουμε μια λύση που να συγκεντρώνει τα βασικά χαρακτηριστικά δημοκρατικότητας και λειτουργικότητας, όχι για 2-3 χρόνια, αλλά μακροχρόνιας βιωσιμότητας. Δεν αποκηρύσσω ελαφρά τη καρδία τίτλους, όπως δεν δέχομαι ελαφρά τη καρδία και περιεχόμενο. Ναι, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως έχει παρουσιαστεί, με την σωρεία υποχωρήσεων από πλευράς μας, οι οποίες ακόμα δεν έχουν τελειώσει, δεν είναι η λύση που επιθυμούμε.

Και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι μια λύση βιώσιμη, ή μια λύση που θα μπορέσει να ζήσει αρμονικά και ειρηνικά ο λαός μας. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πρόνοιες της λύσης, εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η μορφή έχει ασφαλώς τη σημασία της, είναι η δομή του κράτους, όμως έχουμε δει περιπτώσεις ενιαίου κράτους με τόσο διχαστικές και δικοινοτικές πρόνοιες, που έγιναν αιτίες διχασμού για την μια ή την άλλη πλευρά. 

Η πενταμερής είναι μια τεράστια πρόκληση αυτή τη στιγμή. Με μια Τουρκία που διακηρύττει λύση δύο κρατών αλλά με σαφή στόχο την κατάληξη σε μια συνομοσπονδία στην οποία ουσιαστικά θα έχει χέρι. Με βάση και θέσεις, που είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες. Χωρίς κόκκινες γραμμές. Χωρίς ουσιαστική και επαρκή προετοιμασία. Θεωρώ ότι για να προχωρούσαμε θα έπρεπε να υπάρχει ξεκαθάρισμα θέσεων ειδικότερα από την τουρκική πλευρά η οποία έχει ξεφύγει εντελώς από τα πλαίσια των ψηφισμάτων των Η.Ε. Ελπίζουμε να αποδώσει καρπούς και να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

Όμως η πραγματικότητα δεν μας αφήνει να αισιοδοξούμε, από τη στιγμή που η Τουρκία δείχνει μια «διεθνή επιθετικότητα». Ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα πρέπει να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού και αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν τα εχέγγυεια για κάτι τέτοιο και αν υπάρξει κάτι τότε θα μιλούμε για κλείσιμο του Κυπριακού, όχι επίλυση. Το ζητούμενο σε αυτή τη περίπτωση δεν πρέπει να είναι ποιός θα χρεωθεί το πιθανό αδιέξοδο. Με μια Τουρκία που πατρονάρει ξεκάθαρα την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλωνίζει στην ΑΟΖ όποτε της καπνίσει, προβαίνει σε προκλητικότατες ενέργειες, παραβαίνοντας τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε και διοργανώνει πικ νικ στην Αμμόχωστο.

*Πέραν όλων των υπολοίπων εξαιρετικά κρίσιμων ζητημάτων, αυτό που μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, είναι και τα θέματα της διαφθοράς, με τα επιμέρους ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία με τη κρίση μεταξύ των θεσμών, τη στάση του ΔΗΚΟ κτλ. Ήθελα να σας ρωτήσω, στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εικόνα για όσα συμβαίνουν στη Λευκωσία. Κι αν ναι ποια είναι η άποψη τους;

Είναι εκπληκτικό το πόσο ενημερωμένοι ήταν για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων και πόσο μεγάλο πρόβλημα μας έχει δημιουργήσει σε σχέση με την αξιοπιστία μας ως κράτος μεταξύ των εταίρων μας. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουν για την στάση των πολιτικών κομμάτων γι’ αυτό και πολλές φορές ζητούν από εμάς περαιτέρω πληροφόρηση. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το επενδυτικό πρόγραμμα κακοποιήθηκε βάναυσα και ότι δόθηκαν ΄ύποπτα ¨ διαβατήρια. Και αυτό δέν έγινε τώρα με τον Αl Jazeera αλλά έχει καιρό που είμαστε στο μικροσκόπιο.

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους
Εξελίξεις στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Κάθοδος FBI στην Κύπρο