Συνεχίζεται ο χαρτοπόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων και δηλώσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ανακοίνωση της Ελλάδας για επέκταστη των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο.

Σε νέα ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν επηρεάζει το Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, “οι σχεδιασμοί της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καταλήγουν στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο Πέλαγος”.

Αναφέρεται περαιτέρω ότι η Τουρκία “έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στην ημίκλειστη θάλασσα του Αιγαίου όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστό τοις πάση η στάση μας στο θέμα αυτό ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία πλοήγησης και πρόσβασης στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών".

Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτή τη στάση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, αν δεν συμφωνήσουμε με Τουρκία, λέει ο Μητσοτάκης

«Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον Πρόεδρο Eρντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας», τονίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας επηρεάζουν τη σχέση της Άγκυρας με την Ευρώπη και εκτίμησε ότι για αυτό τον λόγο η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση πως η Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της φιλίας στην περιοχή», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η διαφορά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μπορεί να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση «μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων».

Δειτε Επισης

Μαζική κυβερνοεπίθεση κατά της Microsoft-Κίνδυνος για χιλιάδες servers παγκοσμίως, προειδοποιούν αναλυτές
Σε λειτουργία εντός της βδομάδες οι δύο μικρές φορητές μονάδες αφαλάτωσης στην Πάφο
Αναμένει πιο σαφή εικόνα για τους πέντε Ε/κ η Κυβέρνηση-Επικοινώνησαν για να τους επισκεφθούν οι οικογένειες τους
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα από επιδρομές του Ισραήλ σε αμάχους που περίμεναν βοήθεια
Αποτροπή τρομοκρατικής συνωμοσίας στο Κάιρο-Τρεις νεκροί σε ανταλλαγή πυρών
Η δασκάλα σύμβολο του αντικατοχικού αγώνα-Δίδασκε για 23 χρόνια παιδιά που έμειναν στην κατεχόμενη Κύπρο
Έκρηξη βόμβας σε όχημα 74χρονου, επηρεάστηκαν άλλα δύο αυτοκίνητα-Εντοπίστηκε δοχείο με εύφλεκτη ύλη
Οι Ταλιμπάν, οι Takata και οι αλυσιδωτές συνέπειες των λαθών των κρατικών λειτουργών
Δύσκολος ο εντοπισμός των παράνομων βρεφοκομικών σταθμών-Δυσβάστακτο το κόστος φοίτησης
Θετικό βήμα μεν, ελλιπές δε το κουμπί πανικού-«Για ένα θύμα που κινδυνεύει, κάθε δευτερόλεπτο μετρά»