Καμπανάκι Η.Β. για τους S400 από την Τουρκία-Απειλή για τη λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ

Η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 από την Τουρκία συνιστά «απειλή» για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και δεν είναι συμβατή με τα συστήματα της Συμμαχίας, αναφέρει ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κουίν σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Ο σερ Ρότζερ, επί δεκαετίες βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και ένθερμος φίλος της Κύπρου, είχε επισημάνει σε επιστολή του τις ανησυχίες που προκαλούν οι κινήσεις της Άγκυρας και είχε επικαλεστεί ανάλογη προηγούμενη επιστολή προς το Foreign Office των εκπροσώπων των οργανωμένων κοινοτήτων Κυπρίων, Αρμενίων, Κούρδων και Αιγυπτίων στο Ην. Βασίλειο.

Στην απαντητική επιστολή από τον Βρετανό Υφυπουργό Άμυνας αναφέρεται αρχικά ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία έχουν μια μακρόχρονη διμερή αμυντική σχέση, όπως πρέπει μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Λονδίνο αναμένει από τις συμμαχικές χώρες να μην αγοράζουν ή να μη θέτουν σε λειτουργία ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Υφυπουργός προσθέτει πως έχει λεχθεί πολλές φορές στην Τουρκία ότι η προμήθεια των ρωσικών S400 είναι μια απειλή και δεν είναι συμβατή με τα νατοϊκά συστήματα.

Η βρετανική κυβέρνηση, συμπληρώνεται στην επιστολή, θα συνεχίσει να συζητά τις ανησυχίες της με την Τουρκία και να την προτρέπει να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων από τη Βρετανία προς την Τουρκία, σημειώνεται ότι κάθε αίτηση εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα αυστηρά κριτήρια που έχουν παγιωθεί και ότι δεν χορηγούνται άδειες εξαγωγής όπλων εφόσον κριθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε στα τέλη του περασμένου έτους την αναστολή έγκρισης αδειών για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία υπό το φόβο χρήσης τους στη Συρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός στην Ινδονησία για τις πολλαπλές εκρήξεις του ηφαιστείου Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι
Άνδρας μαχαίρωσε τέσσερα άτομα στη Σεούλ-Δύο νεκροί
Τουλάχιστον έξι νεκροί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το νότιο τμήμα της Κίνας
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη διέλευση φορτηγών με βρεφικές τροφές στην Γάζα
Αντεξέταση ανακριτή στην δίκη του Αϊκούτ-Ερωτήματα υπεράσπισης για κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με κατηγορούμενο
Βλέπει πρώτα Χριστοδουλίδη και μετά Τατάρ η Ολγκίν-Την ερχόμενη Δευτέρα η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη
Ασυνεννοησία μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, Δήμων και Βάσεων για τις δειγματοληψίες στο Lady’s Mile
Χειροπέδες σε 23χρονο και 40χρονο για τα επεισόδια στο fan club της Ομόνοιας στη Λακατάμια
Απειλές ισραηλινού στρατού για μία «άνευ προηγουμένου επίθεση» στη Γάζα-Ζήτησε απομάκρυνση των κατοίκων
Ο ΠΟΥ ζητάει από τα κράτη μέλη του να εγκρίνουν τη συμφωνία κατά των πανδημιών