«Πήρα τον γιατρό και είπα, κόψε μου το πόδι μου αύριο, εν θα χάσω το σπίτι μου»

«Μόλις μου είπαν την Δευτέρα ότι εν θα βγω που το σπίτι μου ένιωσα τόση μεγάλη χαρά, που τηλεφώνησα του γιατρού μου και του είπα, “γιατρέ, κόψε μου το πόδι μου αύριο”. Λέει μου, "γιατί Αντρέα;”. Λέω του “επειδή εν θα χάσω το σπίτι μου… Θα επιστρέψω που την κλινική και θα έβρω το σπίτι μου”». 

Η φωνή του σπάει. Kάνει παύση αλλά δεν καταφέρνει να συγκρατηθεί. Βάζει τα κλάματα και ζητά συγνώμη. Όταν καταφέρνει να συνεχίσει, τα λόγια του προκαλούν σοκ… Είναι αδιανόητα, κάποιες φορές τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει η μοίρα. «Η εγχείρηση μου σχεδιάστηκε για τις 11 του Γενάρη και 11 του Γενάρη ήταν και ο πλειστηριασμός του σπιτιού μου»… Κλαίει με λυγμούς, πια… «Όταν ήρθε ο πλειστηριασμός, είπα του γιατρού μου να κάναμε την εγχείρηση λίγες μέρες μετά, για να δω που θα μείνω».

Η ιστορία του Ανδρέα Νικολάου, 60 χρόνων από τον Πύργο Λεμεσού, προκαλεί συγκλονισμό. Ότι λέξεις και να χρησιμοποιηθούν, δεν θα καταφέρουν να περιγράψουν με ακρίβεια το μέγεθος της απόγνωσης, αυτού του ανθρώπου. Mέχρι προχτές τουλάχιστον...  Κι αυτό επειδή χάρη στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, που ήρθε να του δώσει στήριξη για τη δύσκολη συνέχεια, κατάφερε να κρατήσει το σπίτι του και να έχει χρόνο να αρχίσει διαδικασία, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση, που δεν θα αφήσει τον ίδιο, τον πατέρα και το γιο του άστεγους.

Σήμερα, ο κ. Ανδρέας, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, θα υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση για αποκοπή και του δεύτερου του ποδιού.

Η τραγική πορεία της ζωής του 60χρονου, που ζει με τον 92χρονο πατέρα και τον 16χρονο γιο του, άρχισε πριν από περίπου δέκα χρόνια.

«Έχω τέσσερα παιδιά, τα τρία είναι στον Καναδά. Είμαι εγκληματολόγος. Ζούσα για χρόνια στον Καναδά, μετά ήρθα Κύπρο και άνοιξα ένα γραφείο. Δούλεψα δεκαπέντε χρόνια. Πριν δέκα χρόνια έπαθα ipt (ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα) και μετά διαγνώστηκα με λύκο. Δεν εντόπιζαν τι είχα και έμεινα δυόμιση χρόνια μες το νοσοκομείο. Μετά μου απέκοψαν το ένα μου πόδι και θα πάω αύριο (σ.σ σήμερα), για να μου κόψουν και το άλλο. Όπως καταλαβαίνεις επέρασα και περνώ μια πολύ άσχημη περίοδο».

Ο κ. Ανδρέας είχε συνάψει ένα στεγαστικό δάνειο, στην πρώην Λαϊκή το οποίο μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, μετά το κούρεμα καταθέσεων. Ενόσω ο ίδιος ήταν στο νοσοκομείο από το 2009-2011, η Λαϊκή τράπεζα απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές, ωστόσο λόγω της κατάστασης της υγείας του, δεν προσέφυγε έγκαιρα σε διευθέτηση του δανείου του.

«Έστειλαν επιστολές και έγινε ερήμην το δικαστήριο και έτσι λήφθηκε η απόφαση να πουλήσουν το σπίτι. Χρωστώ 450 χιλιάδες Ευρώ».

Τα χρόνια περνούσαν και λίγο πριν τις γιορτές, έλαβε ειδοποίηση ότι το σπίτι του θα βγει σε πλειστηριασμό στις 11 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που είχε διευθετηθεί η εγχείρηση, για το πόδι του.

«Το πόδι μου θα το αποκόψουν επειδή έπαθα γάγγραινα, λόγω της ασθένειας. Την πρώτη επέμβαση την έκανα πέρσι τον Αύγουστο. Μετακινούμαι με αναπηρικό καροτσάκι και έχω κοπέλα που με βοηθά. Πιάνω επίδομα 1,500 ευρώ και είναι για να πληρώνω την κοπέλα μου και να φάμε τέσσερα άτομα. Κάποιες φορές δεν είχα λεφτά να πληρώσω το ρεύμα και εκόψαν μου το. Πιάνει 600 ευρώ η κοπέλα και είναι μαζί μου 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα. Μπράβο της, την ευχαριστώ».  

Όταν έλαβε την επιστολή για τον πλειστηριασμό, με τη βοήθεια μέλους του κοινοτικού συμβουλίου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, Σταύρο Παπαδούρη και ζήτησε βοήθεια.

«Είμαι πολύ δυνατός άνθρωπος, έχω την ψυχολογία, ασχέτως εάν δεν έχω πόδια να αντέξω τις συνθήκες. Μόλις που είπαν ότι θα πουληθεί το σπίτι, ετηλεφώνησα του Σταύρου. Δεν λέω τίποτα εναντίον των τραπεζών, εν σωστές θέλουν τα λεφτά τους, αλλά εμένα είχε δικαστικές αποφάσεις στην απουσία μου. Μια μέρα ειδοποιήθηκα ότι το σπίτι μου θα βγει σε πλειστηριασμό. Κάποια πράματα νομικά είναι σωστά, όμως πιάνουμε κάποτε τη νομική πλευρά και ξεχνούμε την ανθρωπιά».

Έπειτα από ενέργειες του συνδέσμου, του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου και του Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου, ήρθαν τα πρώτα καλά νέα για τον κ. Ανδρέα, που ελπίζουμε να έχουν την αντίστοιχη συνέχεια.

«Εκατάφερε ο Σταύρος ( σ.σ Παπαδούρης) με τον Παυλο τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, να πάρουν μία αναβολή για τρεις μήνες. Με τον Σταύρο και τον Παύλο, φαίνεται ότι υπάρχει ανθρωπιά. Έδειξε και η τράπεζα ανθρωπιά. Μπράβο τους όλους, τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Αν μπορούσα θα τους έκαμνα έναν ανδριάντα.

Μόλις μου είπαν την Δευτέρα ότι εν θα βγω που το σπίτι μου ένιωσα τόση μεγάλη χαρά, που τηλεφώνησα του γιατρού μου και του είπα, “γιατρέ, κόψε μου το πόδι μου αύριο”. Λέει μου, ”γιατί Αντρέα;”. Λέω του “επειδή εν θα χάσω το σπίτι μου… Θα επιστρέψω που την κλινική και θα έβρω το σπίτι μου”.

Η εγχείρηση μου εσχεδιάστηκε για τις 11 του Γενάρη και 11 του Γενάρη ήταν και ο πλειστηριασμός του σπιτιού μου… Όταν ήρθε ο πλειστηριασμός, είπα του γιατρού μου να κάναμε την εγχείρηση λίγες μέρες μετά, για να δω που θα μείνω.

Θα πάρει τρεις με τέσσερις ώρες το χειρουργείο. Θα το κάνω σε μια κλινική στη Λεμεσό. Είναι μέσω του ΓεΣΥ η επέμβαση. Το Σάββατο όπως μου είπαν, θα έρθω στο σπίτι.

Βοηθά με η κοπέλα, έχω και το αναπηρικό καροτσάκι.  Είναι ισόγειος η κατοικία μου γι’ αυτό θέλω να μείνω εδώ, επειδή κυκλοφορώ παντού. Δεν μπορώ να πάω σε διαμέρισμα».

Πριν κλείσουμε το τηλέφωνο, βάζει ξανά τα κλάματα. «Νιώθω ότι κουράζω τον κόσμο όλο... Εν πρέπει να τα παραιτήσω, αλλά κουράζω τους πολλά…», λέει και αρχίζει να ευχαριστεί ξανά όσους τον βοήθησαν.

Από τη μία η απόγνωση και από την άλλη η ευγνωμοσύνη… Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα, από έναν άνθρωπο που περνά τα πάνδεινα, αλλά δεν παραλείπει να λέει ευχαριστώ ξανά και ξανά. Εμείς να ευχηθούμε στον κ. Ανδρέα, καλή ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στο σπίτι του.  
 
Οι ενέργειες που θα γίνουν
Στις ενέργειες που έγιναν, αλλά και αυτές που θα γίνουν στη συνέχεια για το σπίτι του κ. Ανδρέα, αναφέρθηκε μιλώντας στον REPORTER o Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, Σταύρος Παπαδούρης.

«Εμείς δεχθήκαμε πριν τις γιορτές ένα τηλεφώνημα από τον κ. Θεράπων, που είναι μέλος του κοινοτικού Συμβουλίου του Πύργου Λεμεσού, ο οποίος μας ενημέρωσε για το θέμα. Πρώτα καλέσαμε τον σύνδεσμο τραπεζών και τους αναφέραμε ότι υπάρχει περίπτωση που αφορά εκποίηση πρώτης κατοικίας, που χρειαζόταν ευαίσθητο χειρισμό.

Ο σύνδεσμος τραπεζών μας παρέπεμψε στο άτομο που χειριζόταν το λογαριασμό του. Είδαμε τις δικαστικές αποφάσεις και ακολούθως αρχίσαμε να συζητάμε με τον προϊστάμενο της Τράπεζας Κύπρου, για να αποφύγουμε τον πλειστηριασμό. Τα χρονικά περιθώρια στένεψαν, επειδή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ήταν ορισμένος ο πλειστηριασμός. Έτσι ενημερώσαμε τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, ότι χρειαζόμαστε την παρέμβασή του. Τελικά την Κυριακή το μεσημέρι, μας ενημέρωσαν πως θα προχωρήσουν σε ακύρωση του πλειστηριασμού και πήραμε την επομένη την επιστολή ακύρωσης.

Τώρα, οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι να επέλθει συμβιβασμός με την τράπεζα, ίσως να παραδοθεί ένα τεμάχιο και να γίνει διαγραφή για να μπορέσει να κρατήσει την κατοικία του ή να βρεθεί ισόγειο ακίνητο στην περιοχή για να γίνει ανταλλαγή. Η προσπάθεια είναι να μείνουμε στην πρώτη λύση. Ο απώτερος στόχος είναι να μην έχουμε κάποιον άστεγο», ανέφερε ο κ Παπαδούρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη κατά 24% η δυσαρέσκεια των καταναλωτών-Οι τέσσερις κύριες κατηγορίες παραπόνων
Ευχάριστα νέα για τους «κουρεμένους» καταθέτες, ξεκινά η εκταμίευση αποζημιώσεων-Στις 13 000 οι αιτήσεις
Συγκέντρωση το Σάββατο για προώθηση αιτήματος διάνοιξης σημείου διέλευσης στα Κόκκινα
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για τις οφειλές των σωματείων-«Η προσέγγιση της Κυβέρνησης δεν θα διαφοροποιηθεί»
Ξεκαθαρίζει η Εισαγγελία για ΟΕΔΑ Πεντακώμου-«Το πόρισμα δόθηκε στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση»
Έκκληση αναστολής εκποιήσεων για εγκλωβισμένους αγοραστές απηύθυνε η Επιτροπή Νομικών
Στην αντεπίθεση και η Ανόρθωση για τις οφειλές στο κράτος-«Μειωτικές προσεγγίσεις από σχετικούς και άσχετους»
Προπηλακισμούς κατά δημοσιογράφων για τις οφειλές ποδοσφαιρικών σωματείων καταγγέλλει η ΕΣΚ
Λαμβάνει συνέχεια μέτρα για διαχείριση των κλινών το Υπ. Υγείας-Εκτός πλάνων η επαναφορά της μάσκας
Το Υπουργικό ενέκρινε νομοσχέδια για τη δημιουργία δωματίων μητρικού θηλασμού στην εργασία