Οι Υπ. Υγείας αναγνώρισαν την προσέγγιση της κοινής διαπραγμάτευσης Ε.Ε. για προμήθεια εμβολίων

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναγνώρισαν την επιτυχημένη προσέγγιση της κοινής διαπραγμάτευσης της ΕΕ για προμήθεια εμβολίων και την ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Υγείας, που ολοκληρώθηκε υπό την πορτογαλική προεδρία.

Συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, συνοψίζοντας προς τον Τύπο τη συζήτηση των Υπουργών τόνισε ότι οι 27 αναγνωρίζουν ότι η  Ε.Ε. έχει ήδη εξασφαλίσει εμβόλια για το 80% του πληθυσμού και συνολικά έχει ένα δυνητικό χαρτοφυλάκιο με 2,3 εκ. δόσεις από 8 εταιρείες σε λιγότερο από 6 μήνες και συμφώνησαν στην  ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί. Επιπλέον η Επίτροπος ζήτησε από τους Υπουργούς να ανταλλάσσουν στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών δύο φορές την εβδομάδα, επέστησε δε την προσοχή ως προς τη βρετανική παραλλαγή του ιού.

Από την πλευρά της η προεδρεύουσα υπουργός Mάρτα Τέμιντο ευχαρίστησε την Επίτροπο για το έργο που έχει επιτελέσει και κατέγραψε την πρόθεση όλων των ΚΜ να εργαστούν για να αυξήσουν τους εμβολιασμούς και να συμβάλουν στη διαπραγμάτευση για τις κοινές προμήθειες. Σημείωσε ότι τα ΚΜ υποστηρίζουν το έργο του EMA και του ECDC και τόνισε ότι απαιτείται γρηγορότερη ανταλλαγή δεδομένων για την πορεία των εμβολιασμών. Σημείωσε δε την ανάγκη για εγρήγορση σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, και τη διατήρηση των υγειονομικών προστατευτικών μέτρων.

“Ο σκοπός της ευρωπαϊκής στρατηγικής ήταν να αποκτήσουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, κάτι που χαιρετίστηκε σήμερα από τους Υπουργούς και ακολουθεί την ισχυρή πολιτική εντολή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων”, ξεκαθάρισε η Επίτροπος Κυριακίδου, επισημαίνοντας την ισχυρή βούληση των κρατών μελών ως προς την εφαρμογή του κοινού πλαισίου προμηθειών εμβολίων”.

Η Υπουργός Mάρτα Τέμιντο τέλος, σημείωσε την προστιθέμενη αξία των κοινών προμηθειών και ξεκαθάρισε ότι φτάσαμε ως εδώ ακριβώς “γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί”, όπως είπε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στο άρθρο 7 της συμφωνίας για τις κοινές προμήθειες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανατροπή στη Ρουμανία-Ο κεντρώος ευρωπαϊστής υποψήφιος Νταν εκλέγεται Πρόεδρος
Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Συρία
Ο Οτσαλάν εισηγείται... αλλαγή για να συμφιλιωθούν η Τουρκία και οι Κούρδοι μετά την απόφαση αφοπλισμού τους
Το μήνυμα Τραμπ στον Μπάιντεν μετά τη διάγνωση με επιθετικής μορφής καρκίνο
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Γάζα-Το Ισραήλ ξεκίνησε ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις
Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία-Σε συναγερμό οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν το κρίσιμο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν
Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και μετάσταση στα οστά
Βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Ορλύ στη Γαλλία-Ακυρώθηκαν 130 πτήσεις
Οι Χούθι απαντούν στις ισραηλινές επιθέσεις στην Υεμένη-Προειδοποιούν για χτύπημα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό σε επτά περιοχές της Γάζας