Απαισιόδοξος για το Κυπριακό ο Δένδιας-«Η ρητορική Τουρκίας και Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική»

Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

"Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών", αναφέρει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όμως τονίζει ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι "η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016», όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών".

"Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς".

Όσον αφορά  το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς "η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τ/Κ ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική".

Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει ότι η θέση μας "είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου".

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

"Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ούτως ώστε αφενός να μην χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα". Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση στοχεύει να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία.

Στοχεύει να ενισχύσει τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, μαζί με την Κύπρο, και με τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, ενώ προσβλέπει στην ενίσχυση των σχημάτων αυτών με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Τέλος, ερωτηθείς για την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι "αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο".

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Έντονη αντίδραση Φουρλά για τις θέσεις του Πακιστανού Πρωθυπουργού-Ζητά παρέμβαση της Κομισιόν
Προκλητικός ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν-Εξέφρασε στήριξη στις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
Προσφορές τον Μάρτιο για παρακολούθηση τιμών καυσίμων με τεχνητή νοημοσύνη-Τέλος στη μεταπώληση αδειών για φωτοβολταϊκά πάρκα
«Σκότωσα τη γυναίκα μου, δικάζεται το παιδί μου, δεν έχω τίποτα...»-Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας στις Σέρρες
Αφγανός ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε πεζούς στο Μόναχο-«Δεν ήταν ατύχημα»
Συμφωνούν επί της αρχής για εκ μητρογονίας, χαλούν την εξίσωση οι ανακατανομές και το δικαίωμα επιλογής
Κίνδυνος παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες για τα Τέμπη
Έπεται ταλαιπωρία για τους οδηγούς-Εργασίες στο οδικό δίκτυο στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας
Ευχαριστίες από τον Πρόεδρο του Λιβάνου προς την Κύπρο για τη στήριξη
«Παγιδευμένοι» εργαζόμενοι της USAID στην Κύπρο-Μεγάλο το κόστος επαναπατρισμού