Απαισιόδοξος για το Κυπριακό ο Δένδιας-«Η ρητορική Τουρκίας και Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική»

Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

"Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών", αναφέρει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όμως τονίζει ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι "η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016», όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών".

"Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς".

Όσον αφορά  το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς "η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τ/Κ ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική".

Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει ότι η θέση μας "είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου".

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

"Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ούτως ώστε αφενός να μην χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα". Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση στοχεύει να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία.

Στοχεύει να ενισχύσει τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, μαζί με την Κύπρο, και με τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, ενώ προσβλέπει στην ενίσχυση των σχημάτων αυτών με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Τέλος, ερωτηθείς για την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι "αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο".

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Συλλυπητήρια ΠτΔ για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου-«Φάρος ταπεινότητας, συμπόνιας και ειρήνης»
Χάθηκαν στην μετάφραση στα κατεχόμενα για τα πασχαλινά μηνύματα ΠτΔ και Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις Τατάρ
Προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΑΚΕΛ-Δεν προκύπτει αντίπαλος για τον Στέφανο
Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών