«Ήξεις αφήξεις» από τη Ρωσία για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο

Την επίσημη θέση της Μόσχας για τα χωρικά ύδατα εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, την οποία δημοσίευσε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα στην επίσημη σελίδα της.
 
Η Ζαχάροβα υπενθυμίζει ότι η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το άρθρο 3 του οποίου προβλέπει ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια».
 
Ωστόσο, αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου « σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα», ενώ όταν μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
 
Μάλιστα, η Ζαχάροβα αναφέρει ότι «η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα».
 
Η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα:
 
«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
 
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
 
Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δειτε Επισης

Πρώτα βλέπει Τατάρ και μετά Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η Ντι Κάρλο την Δευτέρα
Λ.Φουρλάς: Έκκληση για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια στις εργασίες του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Στοκχόλμη
«Κομμένοι» από τους εκλογικούς καταλόγους οι κάτοικοι… καφετέριας-Προχωρά τις υποθέσεις η Αστυνομία
Η σωστή προετοιμασία, ο στόχος του θετικού αποτελέσματος και τα… μνημόσυνα του Τατάρ
Θετικός ο ΠτΔ στο σενάριο για συνάντηση Τατάρ στην παρουσία Ντι Κάρλο-Καμία πρόοδος για οδοφράγματα
Στις 27 Φεβρουαρίου συζήτηση στην Ολομέλεια για το Κυπριακό
Η τοποθέτηση της Εισαγγελίας για την επίμαχη επιστολή στη Βουλή-Κάνει λόγο για παρερμηνεία φράσεων
Θετικά αλλά με επιφυλάξεις τα κόμματα για ψήφο στα 17-Περνά η αυτόματη εγγραφή στους καταλόγους
Σενάρια Χουριέτ με επίκεντρο την Κύπρο και προτροπή για αναγνώριση ψευδοκράτους από τη Ρωσία
Κατακεραύνωσαν Νομική Υπηρεσία οι βουλευτές-«Δεν είναι δημόσιο συμφέρον μόνο όταν κερδίζει δίκες»