Σπάζουν τον πάγο και πάνε για εκλογική συνεργασία ΕΔΕΚ και Συμμαχία

Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι παρασκηνιακές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εδώ και λίγο καιρό μεταξύ ατόμων που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για συνεργασία της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών στις βουλευτικές εκλογές.
 
Αν και τα δύο κινήματα ετοιμάζονται για αυτόνομη κάθοδο, υπήρχε μία σχολή σκέψης που ευνοούσε τη συνεργασία, με στόχο την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού εκλογικού αποτελέσματος. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η διαμεσολάβηση έχει τελεσφορήσει, αφού έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για συμπόρευση των δύο πλευρών προς την κάλπη. Παρόλο που δεν υπήρξε ακόμη επίσημη συνάντηση μεταξύ του Μαρίνου Σιζόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα για να κλείσει το deal, τα πράγματα οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δυστοκία στο Κέντρο, οι μεταγραφές προσώπων και τα άδεια ψηφοδέλτια
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν και μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει ξεκάθαρη προσέγγιση απόψεων και κοινό πολιτικό υπόβαθρο, δεδομένου ότι οι θέσεις τους σε Κυπριακό και οικονομία είναι σχεδόν ταυτόσημες και οι διαφορές τους εντοπίζονται κυρίως σε κάποια ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, η σχέση των δύο κινημάτων υπήρξε ψυχρή τα τελευταία χρόνια.
 
Αυτός ο πάγος ξεκίνησε να δημιουργείται μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013, όταν, παρά την υποστήριξη της ΕΔΕΚ στην υποψηφιότητά του, ο Γιώργος Λιλλήκας προχώρησε στη δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών, γεγονός που είχε δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό στους Σοσιαλδημοκράτες, που δεν ευνοούσαν αυτή την εξέλιξη. Αυτή η ψυχρότητα έβρισκε, κατά καιρούς, τρόπους να εκδηλώνεται. Ωστόσο φαίνεται πως, με την πάροδο του χρόνου, υπήρξε κάποια επαναπροσέγγιση και σταδιακά αποκαθίσταται το κλίμα συνεργασίας που κάποτε κρινόταν ιδιαίτερα θερμό ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Το μέλλον της ενδεχόμενης συνεργασίας ΕΔΕΚ-Συμμαχίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός Οκτωβρίου, καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές, σε περίπτωση που τελικά δεν τα βρουν, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος για να συνεχιστούν οι σχεδιασμοί της αυτόνομης καθόδου των δύο κομμάτων.
 
Ένα σημείο που θα πρέπει σαφώς να συζητηθεί και να ξεκαθαρίσει νωρίς, είναι η φόρμουλα με την οποία θα μπορούν να συνεργαστούν οι δύο πλευρές, καθώς ένας συνασπισμός θα ήταν αντίθετος στον στόχο της ενισχυμένης παρουσίας, λόγω του εμποδίου που δημιουργεί το πολύ υψηλό εκλογικό μέτρο που χρειάζεται για είσοδο στη Βουλή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφασιστεί κατά πόσον κάποιοι υποψήφιοι προερχόμενοι από τη Συμμαχία Πολιτών θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ (το αντίστροφο θεωρείται απίθανο) ή αν θα βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος για την κοινή πορεία τους στην κάλπη. Η καλή θέληση, πάντως, φαίνεται να υπάρχει, για να ξεπεραστεί και αυτό το ζήτημα, το οποίο είχε αποτελέσει ένα από τα σημεία τριβής κατά την αποτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας της Συμμαχίας με το Κίνημα Αλληλεγγύη πριν από λίγο καιρό.
 
Τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η Συμμαχία συνεχίζουν, πάντως, τον αγώνα δρόμου για εξεύρεση υποψηφίων για τα ψηφοδέλτιά τους, με την αναζήτηση των καταλληλότερων προσώπων να γίνεται τόσο στο εσωτερικό των δύο κομμάτων όσο και εκτός, με προσωπικότητες της ευρύτερης κοινωνίας. Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους, αυτόματα θα προκύψουν περισσότερες επιλογές, σε μία περίοδο που οι υποψήφιοι στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου είναι μάλλον δυσεύρετοι, λόγω του συνωστισμού πολιτικών σχηματισμών που διεκδικούν κοινοβουλευτική παρουσία. Αυτό θα διευκολύνει τις ηγεσίες των δυο κομμάτων να στήσουν ψηφοδέλτια με ποιότητα και βάθος, κάτι που θεωρείται βασικό συστατικό για μία επιτυχημένη εκλογική πορεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου για το μεταναστευτικό
Αρχιεπίσκοπος: Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Α.Δημητρίου: Οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται
Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού
Πώς απαντά για τουρκική Navtex ο ΠτΔ-«Δεν την υποτιμώ, γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε αμέσως»
Τι λέει για την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής από την Eurobank ο Ντομινίκ Λαμπουρέ
Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους»
Νέα πρόκληση από Άγκυρα, εξέδωσε NAVTEX-Απαντά με Anti-NAVTEX η Λευκωσία
Η παράδοση των Ευρωεκλογών και η μάχη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την πρωτιά του Ιουνίου
Νίκος Τορναρίτης στον REPORTER: Προτίμησα την πρόκληση, να αγωνιστώ για τη Λευκωσία