Οι μεταρρυθμίσεις μπροστά!
09:49 - 29 Σεπτεμβρίου 2020
Αναντίλεκτα, η Κύπρος προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, η μείωση της στρατιωτικής θητείας και η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Επιπλέον, η θέσπιση των νέων Υφυπουργείων Τουρισμού, Καινοτομίας, Ναυτιλίας προς ενίσχυση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, ήταν από τις πιο βασικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έλαβαν σάρκα και οστά.
Έγιναν πολλά, μπορούν όμως να γίνουν και περισσότερα. Οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσουν.
- Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αποτελεί μια αναγκαιότητα που όλοι αναγνωρίζουν και αντιλαμβάνονται, όμως στο τέλος συνήθως επικρατούν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η διττή υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε ανέδειξε ότι το υφιστάμενο μοντέλο ΤΑ είναι ξεπερασμένο. Από το σύνολο των 380 αυτοδιοικούμενων οντοτήτων (350 κοινότητες και 30 δήμοι) οι περισσότεροι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και είναι απόλυτα εξαρτώμενοι από την ετήσια κρατική χορηγία. Η μεταρρύθμιση της ΤΑ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, εξοικονομώντας πόρους και εκσυγχρονίζοντας δομές, πρακτικές και διαδικασίες. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα θέσει γερά θεμέλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη: Μεταφέροντας διοικητικές ευθύνες από το κεντρικό κράτος σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τη διοικητική αυτοτέλεια, αυξάνοντας τα καθήκοντα επιμέλειας των δημοτικών υπηρεσιών και ενισχύοντας οικονομικά την ΤΑ μέσω της εκχώρησης δικαιωμάτων είσπραξης διαφόρων τελών.
- Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης
- Σύγχρονη κρατική μηχανή
Είναι συγκλίνουσα άποψη ότι χρειαζόμαστε μια σύγχρονη κρατική μηχανή. Πιο γρήγορες, πιο απλές και διαφανείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κράτους. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μαζί με την ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εξοικονομούν πόρους, ενέργεια και χρόνο. Συμβάλλουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Συνεισφέρουν, επίσης, στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και διευκόλυνσης της ζωής των πολιτών, των επιχειρήσεων και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, προς όφελος της οικονομίας.
Για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται αποφασιστικότητα, τόλμη και πολιτική βούληση. Επιβάλλεται οι πολιτικές δυνάμεις να συγχρονίσουν τον πολιτικό τους βηματισμό με την εξέλιξη της κοινωνίας, επικαιροποιώντας, ταυτόχρονα τον πολιτικό τους λόγο και το πολιτικό τους πρόγραμμα. Με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική και παραγωγική η οικονομία μας, αλλά και για να μπορούμε μελλοντικά να αντιμετωπίζουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν από απρόσμενες κρίσεις.
Ο Κύπριος πολίτης καλείται, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, να ενεργοποιήσει τα δικά του αντανακλαστικά, ενισχύοντας τις πολιτικές δυνάμεις που εργάζονται για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρειάζεται όμως και σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή και η στήριξη των νέων ανθρώπων από την κοινωνία των πολιτών για να πάρουμε την Κύπρο μας μπροστά.
Νίκος Γεωργίου
Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας