Περίπου 47 τόνοι φαγητού σπαταλούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ενημερώνει τους Κύπριους πολίτες ότι  μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης #FLWDay  και  #FoodWasteEU στην εκστρατεία κοινωνικής δικτύωσης με συμβουλές για την αποφυγή σπατάλης τροφίμων στο σπίτι, με στόχο τους καταναλωτές.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης κατά της Απώλειας και Σπατάλης Τροφίμων,  ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το θέμα του φαγητού έχει αλλάξει προς το καλύτερο τους τελευταίους μήνες, παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν αυτή η τάση θα διαρκέσει.
 
Όπως αναφέρει στην ΕΕ περίπου το 20% των τροφίμων που παράγεται χάνεται ή σπαταλάται, με τα νοικοκυριά να παράγουν πάνω από το ήμισυ των συνολικών απορριμμάτων τροφίμων (47 εκατομμύρια τόνους), ενώ σημειώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλάται.
 
Προσθέτει, παράλληλα, ότι «η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα στις βιομηχανικές χώρες είναι τόσο ψηλά  όσο στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά η κατανομή τους είναι διαφορετική, αφού στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάνω από το 40% των απωλειών τροφίμων συμβαίνουν μετά τη συγκομιδή και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και στις βιομηχανικές χώρες, πάνω από το 40% εμφανίζεται σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή».
 
Ο ΚΣΚ αναφέρει ακόμα ότι ο ΟΗΕ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να σπαταλούν λιγότερα τρόφιμα προτείνει να προγραμματίζουν τα γεύματά τους να γνωρίζουν τις χρονικές ενδείξεις τους και να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σωστά.
 
Αναφέρει, ακόμα ότι πολλές ευρωπαϊκές ομάδες καταναλωτών, όπως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών (ΚΣΚ) - μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών BEUC – προσπαθούν να δράσουν δυναμικά, αφού για να ωφεληθούν τόσο το περιβάλλον όσο και οι τσέπες των καταναλωτών, βοηθούν και συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου-Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η υποβολή
Σημαντική η δικοινοτική συνεργασία για το περιβάλλον-«Ξεκινάει εκστρατεία αναγνώρισης των προβλημάτων»
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Το ΚΕΒΕ καταδικάζει τα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεί-Ζητά πρωτοβουλίες από τον υπουργό Εργασίας
Υπ. Παιδείας: Η κατοχή είναι η τραγικότερη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού
Ευχαριστίες Μποτσουάνα για μεγάλη αποστολή φαρμάκων από την Κύπρο
Πώς απαντά η Υπ. Ασύλου για την «Ομάδα Σύροι στην Κύπρο»-«Αποτελείται από δημόσιο υπάλληλο»
Στο 80%-85% η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο
Τελεσίγραφο από ξενοδοχοϋπαλλήλους προς εργοδότες-Εφαρμογή συμφωνίας για συλλογικές συμβάσεις ή λήψη μέτρων
Τελεσίγραφο ενός μηνός από τους μεταφορείς Α’-Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις