Βελτ: Η εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μήνυμα ισχύος προς την Ελλάδα και την ΕΕ

Με τίτλο «Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ο νέος πόλεμος του Eρντογάν», η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ σημειώνει πως ο Eρντογάν αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο. Όμως, η νέα επίδειξη δύναμής του στρέφεται προς έναν άλλο αντίπαλο στην Ευρώπη.
 
Όπως αναφέρεται, η Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού τόνισε ότι η Αρμενία προκάλεσε τις μάχες.

Πρόκειται για τις συνήθεις αλληλοκατηγορίες σε μια σύγκρουση άνω των εκατό ετών, η οποία αναζωπυρώθηκε κατά την τελευταία φάση της Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε έχουν σημειωθεί επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανήκει στο ισλαμικό Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται de facto από την Αρμενία.

Είναι ένας πόλεμος που αναμενόταν, καθώς μετά το τελευταίο περιστατικό στα σύνορα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τον σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε «αντίποινα για κάθε επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν», το οποίο προμηθεύει φτηνό αέριο στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Αρμενία θα πληρώσει ακριβά την οποιαδήποτε επίθεση.
 
Το ότι οι απειλές του Τούρκου Προέδρου δεν είναι απλώς λόγια κενά περιεχομένου είναι γνωστό από τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη. Ο πόλεμος είναι μέρος της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του, η οποία έχει μόνο έναν στόχο, δηλαδή μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία με την Τουρκία ως παγκόσμια δύναμη, αναφέρει η εφημερίδα.

Με την ένοπλη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία υπογραμμίζει τώρα την ηγεμονία της και στον Καύκασο. Εκεί συγκρούεται με τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία διαθέτει αρκετές αεροπορικές βάσεις στην Αρμενία.

Από την πλευρά του Ερντογάν,  ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένα μήνυμα ισχύος, που στρέφεται και προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται σε διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι θεωρεί τον πόλεμο ως αποδεκτό μέσο διεκδίκησης των συμφερόντων της.

Η τουρκική επέμβαση στο Ναγκόρνο-Καρμπάχ αποτελεί και προσβολή έναντι της διεθνούς κοινότητας, καθώς η Άγκυρα αναπτύσσει στον Καύκασο εκ νέου πολιτοφυλακές από τη Συρία, με τις οποίες ο Ερντογάν ασκεί ήδη πολιτική στη Λιβύη. Περίπου 1.000 από αυτούς τους μισθοφόρους πολεμούν στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της αντιπολίτευσης στη Συρία. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας
Λεωφορείο που μετέφερε 70 βουδιστές προσκυνητές συνετρίβη σε χαράδρα στη Σρι Λάνκα-Τουλάχιστον 21 νεκροί
Το Ισραήλ επιτέθηκε σε λιμάνι της Υεμένης-Διαψεύδουν οι Χούθι
Σοβαρές και ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ΗΠΑ και Ιράν
Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
ΗΠΑ: Το Πεκίνο πρόθυμο για τον επαναπροσδιορισμό διμερών εμπορικών σχέσεων
Διαφωνίες για Γάζα και Ιράν δυσκολεύουν την σχέση του Τραμπ με τον Νετανιάχου
ΒΒC: O Πούτιν ίσως ζήτησε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για να διασπάσει το μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης