Επικυρώνει την πρώτη φουρνιά υποψηφίων τον Οκτώβριο η ΕΔΕΚ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκεται η ΕΔΕΚ με τη διευρυμένη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Οκτωβρίου να θεωρείται σημαντικό ορόσημο στην πορεία της προς τις κάλπες του Μαΐου.
                                                                                 
Το κίνημα έχασε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τον Μάη που μας πέρασε, όπως αρχικά προγραμμάτιζε, για να θέσει τις βάσεις για το εκλογικό έτος, εξαιτίας των μέτρων του κορωνοϊού. Ο προγραμματισμός ήταν να γίνει αντίστοιχη συνέλευση τον Ιανουάριο, κατά την οποία θα επικυρωνόταν το προεκλογικό πρόγραμμα και οι υποψήφιοι. Ωστόσο και αυτό βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατεί και τα πρωτόκολλα που θα βρίσκονται σε ισχύ.
 
Ως εκ τούτου, πλέον το κόμμα λειτουργεί σε μία λογική λήψης σταδιακών αποφάσεων, σε επίπεδο διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να προχωρεί ο προεκλογικός με την έγκριση των συλλογικών οργάνων, ακόμη και αν η πανδημία θέσει περαιτέρω εμπόδια στις παραδοσιακές προεκλογικές διαδικασίες.
 
Η συνεδρία της 11ης Οκτωβρίου θεωρείται ορόσημο διότι, εκτός απροόπτου, αναμένεται σε αυτή να εγκριθεί η πρώτη φουρνιά των υποψηφίων της ΕΔΕΚ, κάτι που δεν συνηθίζεται τόσους μήνες πριν από τις εκλογές. Είναι καλά γνωστό πως στα περισσότερα κόμματα πέραν των δύο μεγάλων, υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση 56 αξιόλογων και γνωστών προσωπικοτήτων για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό και για την ΕΔΕΚ η ολοκλήρωση του βασικού σκελετού θα δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις ανάγκες που υπάρχουν και θα κάνει πιο στοχευμένες τις διερευνητικές επαφές της ηγεσίας του κόμματος.  
 
Αυτή η επικύρωση προσώπων δεν σημαίνει απαραίτητα και επίσημη ανακοίνωση, αλλά εξυπηρετεί στον στόχο της δημιουργίας μιας καλής βάσης, πάνω στην οποία θα χτιστεί το ψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό αναμένεται πως τα πρόσωπα αυτά θα είναι σχεδόν όλοι κομματικοί υποψήφιοι, δηλαδή στελέχη αξίας για την ΕΔΕΚ, οι οποίοι στην συνέχεια θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου.
 
Μέσα στο καλοκαίρι το κίνημα είχε εκδώσει μία πολιτική διακήρυξη, η οποία αποτελούσε, ουσιαστικά, κάλεσμα σε πολίτες και ομάδες πολιτών για συστράτευση, νοουμένου ότι υιοθετούν τις θέσεις της ΕΔΕΚ σε Κυπριακό και ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα αναμένεται επίσης να αξιολογηθεί σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, με την ηγεσία να βρίσκεται ήδη σε επαφή με φίλους του κόμματος αλλά και εξωκομματικούς που ενστερνίζονται την ιδεολογία και τις θέσεις και θα μπορούσαν να προσφέρουν νέο άρωμα στα ψηφοδέλτια των Σοσιαλδημοκρατών.
 
Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει την σύνοδο της 11ης Οκτωβρίου είναι η έγκριση των επαρχιακών εκλογικών επιτελείων, ώστε να μπορέσουν το επόμενο διάστημα να πιάσουν δουλειά. Η λογική είναι πως είναι καλύτερα τα επιτελεία να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις επαρχιακές επιτροπές, καθώς μέλη των επαρχιακών επιτροπών θα είναι προσωπικά υποψήφιοι και, με αυτό τον τρόπο, θα αξιοποιηθούν στο έπακρον τα στελέχη που δεν θα κατέλθουν τα ίδια στη μάχη των βουλευτικών.
 
Την ίδια στιγμή τρέχουν παράλληλα διάφορες άλλες διαδικασίες, σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, κυρίως επειδή ο προεκλογικός με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα γίνεται σε αχαρτογράφητα νερά, γεγονός που θα αναγκάσει την ΕΔΕΚ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, να αναπροσαρμόσουν την αμφίδρομη επικοινωνία με τους ψηφοφόρους, αναζητώντας άλλους τρόπους επαφής. Ήδη επί τούτου, όπως πληροφορείται ο REPORTER, εργάζονται αρκετά το γραφείο Τύπου μαζί με την οικονομική επιτροπή, ώστε να κατανεμηθούν με τον καταλληλότερο, υπό τα δεδομένα, τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια για την επικοινωνία με τη βάση και το εκλογικό σώμα ευρύτερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Τρεις εγκληματικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της νύχτας-Εμπρησμός, έκρηξη βόμβας και ρίψη πυροβολισμών
Δριμύ κατηγορώ Κύπρου στο Σ.Α. του ΟΗΕ-«Η Τουρκία προσεγγίζει à la carte τα ψηφίσματά σας»
Στην Κύπρο για επαφές η Γ.Γ της κοινοπολιτείας- Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Αννίτα
LIVE: Ηφαίστειο η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν-Ψήνει αντίποινα το Ισραήλ
Οι φιλοξενούμενοι των ψηφοδελτίων, τα οφέλη των κομμάτων και οι λόγοι αξιοποίησης
Αναμένεται να… σουβλίζει τις τσέπες των καταναλωτών ο οβελίας-«Η κατάσταση προδιαγράφεται ζοφερή»
Έρχονται αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο-Τι αλλάζει για τους διαζευγμένους γονείς
Σύριοι παίρνουν τα δικαιώματα στην Κύπρο αλλά πηγαινοέρχονται μέσω κατεχομένων-Σφίγγει τον κλοιό η Κυβέρνηση
Πληροφορίες για απάντηση Ισραήλ κατά Ιράν εντός 24 με 72 ωρών-Ορατός κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή
Εξέτασε αντίποινα το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ-Δεν κάνει πίσω, θέλει απάντηση κατά του Ιράν