Πενήντα μέρες διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο στη Λευκορωσία

Πενήντα μέρες βρίσκονται στους δρόμους οι Λευκορώσοι αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και ζητώντας την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Λουκασένκο.
 
Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Μινσκ τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του που μέχρι την τελευταία στιγμή κρατήθηκε μυστική. Στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας παρέστησαν μερικές εκατοντάδες αξιωματούχοι , βουλευτές, διευθυντές ΜΜΕ, παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
 
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «Σβέτα, για πρόεδρος» υπέρ της 38χρονης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 200 συλλήψεις, οι περισσότερες γυναικών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δημοσιογράφοι.
 
Όπως γράφει το euronews, σε μήνυμά της η Τιχανόφσκαγια είπε προς τους υποστηρικτές της: «Είμαστε εκατομμύρια» και «θα νικήσουμε». Η Τιχανόφσκαγια που ζητά επαναληπτικές εκλογές και χαρακτηρίζει απονομιμοποιημένο τον Λουκασένκο, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 για τα τεκταινόμενα στη χώρα της.
 
Μία μέρα πριν την τριήμερη επίσκεψή του σε Λιθουανία και Λετονία που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Λευκορωσίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας που θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής για την κρίση στη Λευκορωσία, δήλωσε πως ο Λουκασένκο «πρέπει να φύγει».
 
Πηγή: news247
 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Κρατούσε σμίλα και προκαλούσε ανησυχία σε πολυκατοικία στο Καϊμακλί-Αφοπλίστηκε με συνδρομή διαπραγματευτών
Άρχισαν οι τελικές εξετάσεις σε Λύκεια και Τεχνικές-Ολοκληρώνονται στις 23 Μαΐου
Εντόπισαν οδηγό με φρεσκοσκοτωμένο λαγό στη Λεμεσό-Πέταξε σακούλα στη θέα μελών της Υπηρεσίας Θήρας
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Δίπλα στους νοσηλευτές ο ΠΙΣ-«Ακρογωνιαίος λίθος φροντίδας προς τους ασθενείς»
Προκήρυξε θέσεις για ΣΥΟΠ η Εθνική Φρουρά-Δέχεται αιτήσεις μέχρι 27 Ιουνίου
Ζητά επένδυση στο προσωπικό του τομέα της υγείας η ΠΑΣΥΝΟ-«Γάγγραινα Η έλλειψη νοσηλευτών για το σύστημα»
Εκ πρώτης όλοι θετικοί για Αναστασίου στην ΕΔΕΚ-Περιμένουν κείμενο για να το υπογράψουν
Διασώθηκε σκυλάκι από την φωτιά στο διαμέρισμα στη Λακατάμια-Απουσίαζαν οι ένοικοι