Γεμάτη αγκάθια η προσπάθεια Γκουτέρες να βγάλει το Κυπριακό από τη ναφθαλίνη

Μπορεί να μπήκε σε δεύτερη μοίρα, αφενός λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά και της απροθυμίας στη συνέχεια της Τουρκίας να αναθερμανθεί και αφετέρου λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όμως όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα, πάντως μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, το Κυπριακό θα επανέλθει στη σφαίρα των συζητήσεων, σε μια προσπάθεια τουλάχιστον από ελληνοκυπριακής πλευράς να γίνουν όλα σωστά, ώστε να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες που θα οδηγήσουν σε πρώτο στάδιο στις διαπραγματεύσεις και σε δεύτερο στη λύση του Κυπριακού. 

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συμβούν μια σειρά από γεγονότα, με τις πιθανότητες επιτυχίας να είναι μοιρασμένες, κυρίως λόγω της στάσης της Άγκυρας που θέτει το Κυπριακό, στο ευρύτερο πλαίσιο των διαφορών της με κράτη και κυβερνήσεις της ανατολικής Μεσογείου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλάνο Γκουτέρες για επανεκκίνηση της διαδικασίας-Αποφάσισε το πρώτο βήμα

Επιπρόσθετα για να υπάρχουν πιθανότητες, θεωρείται εξίσου σημαντικό, το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος, όπου θα καθοριστεί και το ποιος θα εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα στο τραπέζι του ενδεχόμενου γύρου διαπραγματεύσεων. Είναι ξεκάθαρο πως οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες σε περίπτωση που ο Μουσταφά Ακιντζί, επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και επανεκλεγεί. Στο αντίθετο σενάριο, αν επικρατήσει ο εκλεκτός της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ ή ακόμα και ο Κουντρέτ Οζερσάι που μπορεί να μην έλαβε το χρίσμα αλλά διατηρεί αντίστοιχες με του Τατάρ θέσεις για το Κυπριακό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. 

Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που αμφότεροι, Τατάρ και Οζερσάι έχουν θέσει ως κορυφαίο θέμα στην προεκλογική τους καμπάνια το πολυδιαφημιζόμενο άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κάτι που αν συμβεί θα αλλάζει κατάφωρα το κατά τα άλλα απαράδεκτο status quo, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση. 

Μια άλλη πτυχή που για τη Λευκωσία αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, ενόψει της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η αποκλιμάκωση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό που διαμηνύεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγηθεί σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο με το Barbaros ή το Yavuz στην ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί απαραίτητο πριν την πραγματοποίηση ή τη σύγκληση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο συζήτησης και να διασφαλιστεί πως η τουρκική θέση για εφ΄ όλης της ύλης και διαπραγματεύσεις με όλα στο τραπέζι θα εγκαταλειφθεί δια παντός.

Πάντως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πακέτο των έξι σημείων ή στους όρους αναφοράς. 

Ωστόσο σε περίπτωση σύγκλησης μιας άτυπης Διάσκεψης όπου θα επιδιωχθεί να καθοριστούν οι όροι και οι ατζέντα της Διάσκεψης για την Κύπρο, το συγκεκριμένο θέμα απόσυρσης των τουρκικών πλοίων θα επανεξεταστεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, υπάρχει η εκτίμηση πως σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης είναι πολύ πιθανή, σε μια προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, να ιχνηλατήσει τις προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η άτυπη διάσκεψη θα διεξαχθεί στο format που έγινε η διάσκεψη στο Κρανς Μοντανα, με τη συμμετοχή δηλαδή, όλων όσων συμμετείχαν στο Κρανς Μοντανά.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την ξεκάθαρη πρόθεση του για επαναδραστηριοποίηση της διαδικασίας μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Μάλιστα, εξήγησε στον Νίκο Αναστασιάδη, πως σχεδιάζει να κάνει το επόμενο βήμα μετά τον Οκτώβριο, βήμα πάντως που αποκάλυψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο εναπόκειται στον ίδιο πότε θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του.  Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη θέση του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μια θέση που όπως είπε είχε θέσει και ενώπιον του Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη, την επανέλαβε δημόσια και την επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Το πακέτο έξι σημείων τα οποία πάνε μαζί και δεν μπορούν τα μέρη να εξασφαλίσουν κάποιο σημείο πριν από τον διάλογο. Παράλληλα το ζήτημα των Όρων Αναφοράς, δεν τέθηκε στη τηλεδιάσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 

Δειτε Επισης

Αγελάδες διέφυγαν από φορτηγό και κινούνται στον αυτοκινητόδρομο-Η ενημέρωση από την Αστυνομία
«Αναγκαίο βήμα το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης»-Το προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία-Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εμπρησμούς
Χειροπέδες σε 35χρονο που έριξε δύο μολότφ στην αυλή 70χρονου
Μπούκαρε σε περίπτερο, επιτέθηκε στον υπάλληλο και έφυγε με την ταμειακή μηχανή
Συνελήφθη 18χρονος για την άγρια επίθεση σε 17χρονο στην Αγία Νάπα
Παραδόθηκε στις φλόγες όχημα 41χρονου στους Άγιους Ομολογητές
Εντοπίστηκε ο οπερατέρ του βίντεο με τις ερωτικές περιπτύξεις αστυνομικών-Κατάσχεσαν το περιπολικό για... DNA
Ψάχνουν πίσω από το μισό εκατομμύριο της οικογένειας των επιχειρηματιών-Νέα πληροφορία για υπερκέρδη
Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης