Σε τηλεδιάσκεψη του Συνεδρίου Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου Κύπριοι βουλευτές

Οι Βουλευτές Ελένη Μαύρου, επικεφαλής και ο Αντρέας Κυπριανού, μέλος, της κυπριακής αντιπροσωπείας του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες του 49ου Συνεδρίου της Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR), του CPA, που διοργανώνει το Κοινοβούλιο της Μάλτας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, σε συζήτηση με θέμα την ευελιξία των κοινοβουλίων στη θέσπιση έκτακτων νομοθετικών μέτρων σε σχέση με την πανδημία του Covid – 19, η κ. Μαύρου σημείωσε ότι η ευελιξία είναι πολύ σημαντική στην εύρυθμη λειτουργία των κοινοβουλίων, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες και επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας και των κατάλληλων υποδομών. Πρόσθεσε δε, ότι τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν τη διεξαγωγή εργασιών σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Έκανε μνεία στο νομοθετικό έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την περίοδο της πανδημίας, το οποίο αποσκοπεί, όπως πρόσθεσε, στην προστασία των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και διαφόρων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται δυσανάλογα από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σημείωσε επίσης ότι στην περίπτωση αρκετών κρατών της Κοινοπολιτείας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, η οικονομία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού,  οι οποίοι δυστυχώς παρέλυσαν λόγω της πανδημίας. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια περιόδων έκτακτης ανάγκης, οφείλουν να είναι ανάλογες προς τις οικονομικές απαιτήσεις του κράτους, με πρόνοιες που να ανταποκρίνονται επαρκώς και ουσιωδώς στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε η κ. Μαύρου.
 
Ο κ. Κυπριανού συμμετείχε παράλληλα σε θεματική συζήτηση που αφορούσε στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα μικρά κράτη. Ανέφερε ότι η κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις και εργοδοτούμενους δεν είναι μονοδιάστατο θέμα, ειδικότερα σε οικονομίες που  βασίζονται πρωτίστως στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού. Ανέφερε επίσης, ότι η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ τα μέτρα που λήφθηκαν για στήριξη του συγκεκριμένου τομέα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ιδιαίτερα τις επιπρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της και των θεμάτων εναέριας συνδεσιμότητας, τα οποία τώρα έχουν διογκωθεί, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη μετατροπής της οικονομικής ύφεσης σε ευκαιρία για ανάπτυξη, σημειώνοντας τις δυνατότητες ευελιξίας των οικονομιών των μικρών κρατών και υιοθέτησης νέων πρακτικών με στόχο τη βελτίωση, τόσο της παραγωγικότητας όσο και της ανταγωνιστικότητας.

Ανέφερε δε, ως παράδειγμα την ψηφιακή μεταρρύθμιση 160 και πλέον υπηρεσιών στη Κύπρο, η οποία εξοικονομεί ανθρώπινο δυναμικό και μειώνει τη γραφειοκρατία, ενώ εξήρε παράλληλα την καθοριστική συμβολή του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, ειδικότερα κατά τη περίοδο επιβολής περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, συνεπεία της πανδημίας.   
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με τις εκλογές σχετίζονται οι σημαντικότερες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται στον ΔΗΣΥ
Τη διαφωνία του με συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας με ΗΠΑ και Γαλλία εξέφρασε ο Τατάρ
Με συμβολή κυπριακής αντιπροσωπείας απόφαση κατά Τουρκίας από Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών
Μ. Ραουνά: Επιτυχής Προεδρία ΕΕ ύψιστη προτεραιότητα για Κυβέρνηση και ΠτΔ
Επίσημη ανακοίνωση για ταξίδι ΝτιΚάρλο-Προετοιμάζει την πενταμερή στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας, Άγκυρας
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία σε Τ/κ
Συναντήσεις με ΠτΔ, ΠτΒ και φορείς θα έχει στην Κύπρο την άλλη βδομάδα ο Επίτροπος Καδής
Fake News πίσω από τις δηλώσεις Κεραυνού για χορηγίες της Κυβέρνησης-Ξεκαθαρίζει το ΥΠΟΙΚ
Πρώτα βλέπει Τατάρ και μετά Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η Ντι Κάρλο την Δευτέρα
Λ.Φουρλάς: Έκκληση για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια στις εργασίες του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Στοκχόλμη