Φόβοι για έξαρση του ιού σε όλη την Κύπρο-Τα σενάρια και τα μέτρα στο τραπέζι

Η αύξηση κρουσμάτων στη Λάρνακα και η δημιουργία πολυάριθμων αλυσίδων μετάδοσης, που βγήκαν και εκτός των ορίων της πόλης, έχει επιτείνει την ανησυχία των αρμοδίων Υπηρεσιών, που δεν θέλουν με τίποτα να έρθουν αντιμέτωπες με ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας μέσα στο χειμώνα. Κι αυτό επειδή οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες, σε περίπτωση που η covid-19 συνεχίζει να διαδίδεται, σε συνδυασμό με τη γρίπη.

Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, επί τάπητος βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο σενάρια, το κάθε ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και τα αντίστοιχα μέτρα. Το πρώτο αφορά στη λήψη μέτρων, τοπικού χαρακτήρα εν προκειμένω στη Λάρνακα, εάν αποδειχθεί πως έχει επιβαρυμένο φορτίο. Το δεύτερο, αφορά στη λήψη επιπρόσθετων οριζόντιων μέτρων για όλη την Κύπρο για δύο με τρεις εβδομάδες, προκειμένου να σβήσουν οι εστίες που δημιουργήθηκαν.

Αν και το πρώτο θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, εφόσον διαπιστωθεί δηλαδή, ότι τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Λάρνακα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το δεύτερο. Ήδη μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, με δημόσιες τοποθετήσεις τους ανέφεραν πως προκρίνουν το δεύτερο σενάριο, λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου και του κινδύνου μετάδοσης από τις μετακινήσεις από πόλη, σε πόλη. Η κοντινή απόσταση της Λάρνακας με τη Λευκωσία δε, πόλη όπου μετακινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά, είναι το κύριο επιχείρημά τους.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι και αυτά που θα δείξουν κατά πόσον θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, που θα έχουν σχέση σε πρώτη φάση, με περιορισμό των συναθροίσεων, όπως έγινε και τον Αύγουστο στη Λεμεσό.

Το πρώτο μέτρο θα επαναφέρει τον περιορισμό του μέγιστου αριθμού των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που θα επηρεάσει τις συγκεντρώσεις σε σπίτια. Το δεύτερο περιορίζει το μέγιστο αριθμό ατόμων σε χώρους εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων. Αναμένεται ακόμα να επιβληθούν περιορισμοί στα μέσα Μεταφοράς.

Χθες το απόγευμα, η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποίησε σύσκεψη όπου τέθηκαν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα της Λάρνακας. Οι επιδημιολόγοι, προσπάθησαν να ανιχνεύσουν τους λόγους που δημιουργήθηκαν οι αλυσίδες μετάδοσης και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στις πλείστες των περιπτώσεων δεν τηρήθηκαν τα μέτρα αποστασιοποίησης, ενώ παραβιάστηκαν και σε χώρους εργασίας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Αυτό που προέχει, πάντως είναι να εξακριβωθεί το μέγεθος της διείσδυσης του ιού στην κοινότητα. Ήδη ο Υπουργός Υγείας, έδωσε εντολή όπως εντατικοποιηθούν οι τυχαίοι έλεγχοι στην πόλη, ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ταυτόχρονα ο Δήμος Λάρνακας, ανακοίνωσε πως πυκνώνει τις απολυμάνσεις με το Δήμαρχο, Ανδρέα Βύρα να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα. Τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν και οι έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους, με επίκεντρο τους χώρους εστίασης.
 
Τέσσερις αλυσίδες 52 κρούσματα
Οι τουλάχιστον τέσσερις γνωστές αλυσίδες της Λάρνακας, απαριθμούν πλέον συνολικά 52 κρούσματα, χωρίς να υπολογίζονται τα διάσπαρτα που εντοπίστηκαν εντός του μήνα.

Η πιο μεγάλη αλυσίδα της Κύπρου, αυτή τη στιγμή είναι αυτή στη Νέα Σαλαμίνα και απαριθμεί 20 κρούσματα, τα εννέα εκ των οποίων ανακοινώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επείγουσα έκκληση Υπ. Υγείας προς όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα στη Νέα Σαλαμίνα

18 είναι τα κρούσματα οικογενειακού cluster, που επεκτάθηκε ραγδαία και βγήκε και εκτός ορίων της πόλης. Πρόκειται για την αλυσίδα, που επεκτάθηκε στη Μητρόπολη Κιτίου ενώ θετικός διαγνώστηκε και καθηγητής που διδάσκει σε δύο σχολεία.

Η τρίτη πολυάριθμη αλυσίδα, που απαριθμεί 10 άτομα, σχετίζεται με ξενοδοχείο της πόλης. Αποκαλύφθηκε όταν μέλη οικογένειας, που εργάζονται σε αυτό, διαγνώστηκαν ως θετικοί στον κορωνοϊό στις 14 και 16 του Σεπτεμβρίου.

Το τέταρτο cluster είναι αυτό των Φοινικούδων και συνδέεται με γνωστή αλυσίδα εστιατορίων. Ήδη τέσσερις εργαζόμενοι του εστιατορίου διαγνώστηκαν ως θετικοί.

Παρά το γεγονός ότι η έξαρση παρατηρείται στη Λάρνακα, υπάρχουν φόβοι για ολόκληρη την Κύπρο λόγω του μεγέθους της εγχώριας μετάδοσης. Η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, αποδεικνύεται και από τους αριθμούς. Από τα 129 κρούσματα από την αρχή του μήνα, λίγο περισσότερα από 90 αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία