Βρετανικές προειδοποιήσεις για προβλήματα με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit

Στην παραδοχή και προειδοποίηση ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους είναι πιθανό να δημιουργηθούν έστω πρόσκαιρα προβλήματα στη μεταφορά προϊόντων προς την ηπειρωτική Ευρώπη, προέβη ο Βρετανός Υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του Brexit Μάικλ Γκόουβ.

Σε ενημέρωση προς τους Βουλευτές ο κ. Γκόουβ, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, επισήμανε ότι απομένουν 100 ημέρες μέχρι την οριστική έξοδο της χώρας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

Όπως είπε, αυτό δημιουργεί μια «σπουδαία ευκαιρία» για τη Βρετανία, αλλά συνιστά παράλληλα «σημαντική αλλαγή και πρόκληση».

Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική εμπορική σχέση, αλλά ακόμα και αν μια τέτοια συμφωνία βρεθεί «τα πράγματα θα αλλάξουν».

Σημείωσε ότι πολλές βρετανικές εταιρείες δεν έχουν ακόμα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προετοιμαστούν για τις αλλαγές στην εμπορική διαδικασία, όπως οι πρόσθετες τελωνειακές διατυπώσεις που θα απαιτούνται, με αποτέλεσμα να απειλούνται όχι μόνο από χαμένες εμπορικές ευκαιρίες, αλλά και από «πολύ ευρύτερη αναστάτωση».

Ο κ. Γκόουβ προκάλεσε την οργή των εταιρειών και επαγγελματιών βαρέων οχημάτων, καθώς με επιστολή του που είδε το φως της δημοσιότητας τους προειδοποιεί για ουρές 7.000 φορτηγών έξω από το λιμάνι του Ντόβερ. Σημειώνει ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να διαρκέσει έως και για τρεις μήνες, σε ένα «εύλογο χείριστο σενάριο».

Οι εταιρείες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετακυλίσει την ευθύνη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Περιμένει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία ο Ερντογάν-«Παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνη»
Ερντογάν σε Μακρόν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει
Ανένδοτη η Μόσχα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, «θετικό σημάδι» για τον Ζελένσκι
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα-Ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά
Σάλος στη Βρετανία για την ερωτική σχέση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού
Blame game Ινδίας-Πακιστάν για την παραβίαση της εκεχειρίας-Διχάζει ο ρόλος των ΗΠΑ και τα πυρηνικά
Τριαντάχρονος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου 11 χρόνια αφότου πήγε να δώσει τέλος στη ζωή του
Άμεση απάντηση Μακρόν σε Πούτιν-«Η πρόταση για απευθείας διαπραγματεύσεις δεν αρκεί»
Την επανεκκίνηση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα χαιρετίζει ο Τραμπ-«Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος»