Μυστικές υπηρεσίες και προπαγάνδα συντηρούν τον υπόγειο πόλεμο Τουρκίας-Αιγύπτου

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου βρίσκονται σε μια από τις χειρότερες φάσεις των τελευταίων δεκαετιών, αφού η Τουρκία έχασε κάθε έρεισμα στην κυβέρνηση της χώρας που φιλοδοξούσε μετά την αραβική άνοιξη να μετατρέψει σε ακόμα ένα προτεκτοράτο της.
 
Η κυβέρνηση Σίσι έδειξε εξ αρχής τις προθέσεις της και προχώρησε σε ιστορικές συμφωνίες με ευρωπαϊκά κράτη που άλλαξαν τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Τα σχήματα των τριμερών συνεργασιών με Κύπρο και Ελλάδα, η ανεκτικότητα στο γειτονικό Ισραήλ, η επιθετική στάση της στο ζήτημα του εμφυλίου της Λιβύης κατά του καθεστώτος Σάρατζ και της Τουρκίας, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ, μετέτρεψαν τον Σίσι σε persona non grata για την Άγκυρα.
 
Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, εξελίσσεται και κορυφώνεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα που πηγάζουν από τα όσα διαδραματίστηκαν μετά το πραξικόπημα κατά των αδελφών Μουσουλμάνων που επικράτησαν μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ. Οι ίδιοι οι ηγέτες των δύο χωρών, αντάλλαξαν ουκ ολίγες φορές κατηγορίες δημόσια, όμως σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα παίζουν και οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών.
 
Για τις τελευταίες υπήρξαν διάφορες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Από τη μια η Αίγυπτος κατηγορεί την Τουρκία πως προετοιμάζει μέσω των μυστικών υπηρεσιών της αποσταθεροποίηση στη χώρα για ανατροπή του Σίσι και από την άλλη η Τουρκία κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου για τη συνεργασία με τις αντίστοιχες του Ισραήλ για τον εξοπλισμό των δυνάμεων του Χαφτάρ στη Λιβύη.
 
Πρόκειται δηλαδή για έναν υπόγειο πόλεμο που φλέγεται στο παρασκήνιο και τα αποτελέσματα του, αναλόγως των εξελίξεων μπορεί να είναι ανεξέλεγκτα.
 
Από το πλαίσιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα προπαγανδιστικά μηνύματα που αποστέλλονται ένθεν και ένθεν. Το εκφραστικό όργανο της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, η εφημερίδα Yeni Safak, δημοσίευσε χθες μια έρευνα που έγινε στην Αίγυπτο και αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών και την διακυβέρνηση από τον Σίσι.
 
«Άλλο Σίσι, άλλο αιγυπτιακός λαός»
Οι Τούρκοι διαχωρίζουν πλήρως τον αιγυπτιακό λαό από την Κυβέρνηση της χώρας και τονίζουν πως ο λαός της Αιγύπτου είναι πλήρως απογοητευμένος από τον Σίσι και δεν λέει όχι σε ανατροπή του.
 
Στις ερωτήσεις της σχετικής έρευνας απάντησαν 1047 Αιγύπτιοι και σημειώνεται πως «παρά την μαύρη προπαγάνδα του Σίσι, ο αιγυπτιακός λαός συνεχίζει να αγαπά την Τουρκία». Μάλιστα υπογραμμίζει πως στην ερώτηση για το ποια είναι η ηγέτιδα χώρα στον ισλαμικό κόσμο, πέραν της Αιγύπτου, το 31,4% των ερωτηθέντων απάντησε η Τουρκία, ενώ το 10,4% απάντησε η Σαουδική Αραβία.
 
Ειδικότερα, η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 20ης και της 27ης Αυγούστου και όπως αναφέρει η Yeni Safak το 41,6% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι με τη διακυβέρνηση του Σίσι, ενώ ικανοποιημένο δήλωσε μόλις το 40%. Θέλοντας να καταδείξουν και πρόβλημα δημοκρατίας στην Αίγυπτο, οι Τούρκοι, αναδεικνύουν τις απαντήσεις στον ερωτηθέντων, στο ερώτημα «αν οι εκλογές στη χώρα ήταν δημοκρατικές θα ψηφίζατε την Κυβέρνηση Σίσι;». Το 48,5% απάντησε «όχι», ενώ «ναι», απάντησε το 35%.
 
Μάλιστα, θέλοντας να καταδείξουν τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την Κυβέρνηση της Αιγύπτου, στην έρευνα ερωτήθηκαν οι 1047 Αιγύπτιοι, εάν θεωρούν ότι οι αποφάσεις της χώρας επηρεάζονται από τρίτες χώρες. Το 48,6 των ερωτηθέντων απάντησε «όχι», ενώ το 41,4% «ναι».
 
Η αγάπη για την Τουρκία
Σύμφωνα με την έρευνα οι Αιγύπτιοι ερωτηθέντες, έδειξαν την «αγάπη» τους για την Τουρκία. Στην ερώτηση για το ποια χώρα του ισλαμικού κράτους πέραν της δικής τους είναι ηγέτιδα, το 31,4% απάντησε η Τουρκία, 10,4% η Σαουδική Αραβία, 6,2% τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 1,6 το Κατάρ, 1% το Πακιστάν και 0,5% το Ιράν, ενώ 39,2% απάντησε «κανένα».
 
Στην ερώτηση για το ποια χώρα θα επέλεγαν να ζήσουν, το 45,6% απάντησε στην Αίγυπτο, το 19,3% σε  χώρα της Ε.Ε., 9,1% στην Τουρκία, 8,5% στις ΗΠΑ, 5,7% στα ΗΑΕ, 3,1% στα στη Σαουδική Αραβία, 1,5% στο Κατάρ, 1,1% στην Κίνα και 0,1% στο Ισραήλ.
 
«Δεν αισθάνονται ελεύθεροι»
Παράλληλα η Yeni Safak, τονίζει την έλλειψη ελευθερίας στην Αίγυπτο, με τη στοχευμένη ερώτηση αναφορικά με το αν οι Αιγύπτιοι αισθάνονται ελεύθεροι. Το 53,6% των συμμετεχόντων απάντησαν «όχι», ενώ το 37,3% απάντησε «ναι». Μάλιστα θέλοντας να… κόψουν αντιδράσεις, μέσω της έρευνας, ρώτησαν τους 1047 Αιγύπτιους, εάν θα συμμετείχαν σε ένα κίνημα στη χώρα για «επιστροφή της δημοκρατίας». Σε αυτό το ερώτημα η πλειοψηφία, το 38% απάντησε «όχι», ενώ το 30,3% απάντησε «ναι», ενώ το 31,7% δηλώνει αναποφάσιστο.
Στο υποθετικό ερώτημα για το τι θα πράξουν σε περίπτωση αναταραχής και εμφυλίου στη χώρα, το 48,6% δήλωσε ότι θα εργαστεί για να προστατεύσει τη χώρα του, το 29,2% ότι θα παλέψει να ανατρέψει την Κυβέρνηση Σίσι, ενώ το 24% θα προσπαθήσει να βρει καταφύγιο σε γειτονική χώρα.
 
Η Παλαιστίνη και η Λιβύη
Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στα εσωτερικά ζητήματα της Αιγύπτου, αλλά και στα ευρύτερα ζητήματα. Αναφορικά με το παλαιστινιακό ζήτημα, το 93,1% των Αιγυπτίων θεωρεί ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, ενώ μόλις το 6,9% θεωρεί ότι είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ.
 
Στο ερώτημα, αν η εδαφική ακεραιότητα της Παλαιστίνης είναι θέμα ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου, το 79,8% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως είναι, ενώ το 15,1% διαφώνησε. Στο ερώτημα αν θα πολεμούσαν για την Παλαιστίνη, το 74,9% απάντησε καταφατικά. Στο ερώτημα αν θα πολεμούσαν για την Τουρκία το 84,7% απάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 15,3% απάντησε «ναι».
 
Τέλος στο ερώτημα για το ποια μορφή θα έπρεπε να έχουν οι συμμαχίες της Αιγύπτου, το 56,5% απάντησε σε μια συμμαχία δυτικών και αραβικών χωρών, το 43,5% απάντησε σε μια τουρκική-αραβική συμμαχία.

Δειτε Επισης

Μάχη για την κράτηση του Αϊκούτ-Εκ διαμέτρου αντίθετες γνωματεύσεις για την κατάσταση της υγείας του
Η τελευταία πράξη του δράματος-Στην Καλλιθέα τελείται η κηδεία του τρίχρονου Άγγελου
Λ.Φουρλάς: Έκκληση για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια στις εργασίες του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Στοκχόλμη
Μητέρα καταγγέλλει καθηγήτρια ότι χλεύαζε τη 12χρονη κόρη της-«Ποτέ δεν στοχοποιείς ένα παιδί»
Αναβολή στην απαγγελία των κατηγοριών στην πρόεδρο του ΚΥΦΑ-Τροποποιήσεις στο κατηγορητήριο
Επίθεση «Ισότητας» σε Υφ. Πρόνοιας και ΥΚΕ-«Λειτουργός χτυπήθηκε με φτυάρι, άλλος βρήκε κατεστραμμένο το όχημα του»
Μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα για τα Τέμπη
Ξέσπασαν πυρκαγιές σε δύο οικίες στη Λευκωσία-Προκλήθηκαν υλικές ζημιές
Διαμαρτυρίες ΕΛΑΜ και Αntifa σε απόσταση ενός χιλιομέτρου στη Λεμεσό-Επί ποδός δεκάδες αστυνομικοί
ΒΙΝΤΕΟ: Χαμός σε εκκλησία στις ΗΠΑ-Πιστός επιτέθηκε σε ιερέα