VTTV, VTS και VSS EPE πραγματοποίησαν με επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο Βασιλικού

Με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου – Βασιλικού, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες VTS (RPT Group, J. Hadjihannas Group) και VSS EPE ( RPT Group, J. Hadjihannas Group, Polyeco Group) σε συνεργασία με τη VTT Vasiliko Ltd (VTTV).

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε πρόσκρουση δεξαμενόπλοιου στην προβλήτα 2 της VTTV κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης του, με αποτέλεσμα τη διαρροή πέντε χιλιάδων λίτρων καυσίμου ανεφοδιασμού (bunker fuel) στη θάλασσα, και εξέλιξη φωτιάς στο ίδιο το δεξαμενόπλοιο κατά τη ρυμούλκησή του εκτός της προβλήτας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των εταιρειών για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που κινείτο προς τη ξηρά με κίνδυνο ρύπανσης του παραλιακού μετώπου της περιοχής. Η άσκηση περιλάμβανε επικοινωνίες μεταξύ της VTTV, VTS και της VSS-EPE, κινητοποίηση σκαφών και ανάπτυξη αντιρρυπαντικού εξοπλισμού για περιορισμό και συλλογή της πετρελαιοκηλίδας και χρήση πυροσβεστικού ρυμουλκού για κατάσβεση της φωτιάς στο δεξαμενόπλοιο.

Η άσκηση έγινε στα πλαίσια ετοιμότητας της VTTV για πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης που μπορεί να προκύψει από τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις της VTTV.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο Εκτελεστικός Διευθυντής των εταιρειών VTS και VSS-EPE κ. Γιάννος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η άσκηση απέδειξε ότι τα επίπεδα επαγρύπνησης και άμεσης αντίδρασης για αντιμετώπιση ατυχήματος στη θάλασσα του Βασιλικού είναι σε ψηλά επίπεδα.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, πρόσθεσε, ανταποκρίθηκαν επαρκώς και το περιστατικό ελέγχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV κ. Γιώργος Παπαναστασίου συγχάρηκε τις εταιρείες VTS και VSS-EPE για την άμεση αντίδραση τους στο εικονικό περιστατικό και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του

για την επιτυχία της άσκησης, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει η VTTV στα θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Η σημερινή άσκηση, είπε, είναι ένα δείγμα των αυστηρών προτύπων που εφαρμόζει ο όμιλος της VTTI για την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και αναδεικνύει την επαγγελματικότητα και αξιοπιστία της VTTV για τη λειτουργία του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου τερματικού αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων, των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού καθώς και παράγοντες των γειτονικών κοινοτήτων.

Δειτε Επισης

O Tραμπ μπορεί να ξαναχτυπήσει το Ιράν απολύτως νόμιμα μετά το πράσινο από τη Γερουσία
Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη-Θερμοκρασίες έως και δέκα βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό
Άγρια καταδίωξη 14χρονου οδηγού στον αυτοκινητόδρομο-Από τις Χαλεπιανες κατέληξαν στην Πύλα
Με απόφαση Ανώτατου διευρύνεται η εξουσία του Τραμπ-Τι σημαίνει η νίκη του για το μέλλον των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγοί στην Κρήτη κοιτούσαν το τροχαίο που έγινε στο αντίθετο ρεύμα και τράκαραν
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ μιλά για παράθυρο ευκαιρίας στη Γάζα
Για «παραπλανητική εκστρατεία» στην Κύπρο με αναφορές σε αρχηγό κόμματος κάνει λόγο Πρέσβης του Ισραήλ
Διαβουλεύσεις Κυβέρνησης με ΗΕ για καθορισμό ημερομηνίας της πολυμερούς κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου
Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία-Άλλες δύο παραιτήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έργα για επίλυση των προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-«Έχουν παγιδευτεί σκάφη μέσα»