Κάλεσμα Πλατφόρμας Στρατευσίμων Φοιτητών για συστράτευση και επίλυση του προβλήματος

Κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συστρατευθούν για την επίλυση του προβλήματος των στρατεύσιμων φοιτητών που επηρεάζονται δυσμενώς από την αύξηση των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων, απηύθυνε η Πλατφόρμα Στρατευσίμων φοιτητών της 2020 ΕΣΣΟ. Παράλληλα, παρουσίασε οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων της προσωρινής απόλυσης των στρατευσίμων, με βάση την οποία τα ποσά που θα απαιτηθούν για την προσωρινή απόλυση θα εξοικονομηθούν αν τα παιδιά φύγουν φέτος για σπουδές.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λευκωσία, μιλώντας εκ μέρους της Πλατφόρμας ο Αθως Σοφοκλέους είπε αρχικά πως οι στρατεύσιμοι φοιτητές έχουν σαφέστατη υποχρέωση να υπηρετήσουν την 14μηνη θητεία τους χωρίς την οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση. Σημείωσε ωστόσο, πως όταν η Πολιτεία τους επιβαρύνει δραματικά με τους χειρισμούς, τις αποφάσεις ή την απραξία της, οφείλει και έχει υποχρέωση να δώσει θεραπεία για το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.
 
Ο κ. Σοφοκλέους είπε στη συνέχεια πως «δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, το μέλλον των στρατεύσιμων φοιτητών εξακολουθεί να τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και έχει γίνει αντικείμενο παραπληροφόρησης από μικρό αριθμό βουλευτών και αξιωματούχων». Πρόσθεσε πως «η απόφαση του Υπουργικού ανακούφισε και προσέφερε μια λύση στο πρόβλημα, όχι την ιδανικότερη», όπως είπε, αλλά μια λύση που αντιμετώπιζε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι στρατεύσιμοι θα επιστρέψουν και θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους με την ολοκλήρωση του βασικού τους πτυχίου.
 
Χαιρέτισε επίσης την απόφαση και τις προσωπικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να αντιμετωπίσει, όπως είπε, τις προχειρότητες κάποιων Υπουργών. Ανέφερε πως η προσωρινή απόλυση είναι η μόνη ουσιαστική και εφικτή λύση υπό τις περιστάσεις, ενώ σημείωσε πως σημαντική ευθύνη για μη εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού θα φέρουν εξίσου με την Κυβέρνηση και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Οι κομματικές αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά παιγνίδια ενόψει εκλογών, δεν επιτρέπεται να έχουν ως διακύβευμα το μέλλον των παιδιών μας», κατέληξε.
 
Όσον αφορά τις οικονομικές προεκτάσεις του θέματος, άλλο μέλος της Πλατφόρμας, ο Πανίκος Μακαρίου, είπε αρχικά πως σε περίπτωση προσωρινής απόλυσης το ποσό που αναλογεί στους μισθούς των στρατευσίμων θα μεταφερθεί στο κονδύλι για την πρόσληψη των ΣΥΟΠ, ενώ θα μπορεί να ζητηθεί από τους στρατεύσιμους που θα αρχίσουν της θητεία τους στο μέλλον να αποποιηθούν του μηνιαίου επιδόματος των 150 ευρώ για ενίσχυση των ταμείων του κράτους.
 
Ο κ. Μακαρίου ανέφερε στη συνέχεια πως αν οι στρατεύσιμοι ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020/21, η εξαγωγή συναλλάγματος ως μέσος όρος θα είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερος, και με συντηρητικούς υπολογισμούς το επιπλέον ποσό θα κυμαίνεται στα 10 εκ ευρώ ετησίων. Όπως είπε, στη συνάντηση που έγινε με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στις 2 Σεπτεμβρίου, η Πλατφόρμα παρουσίασε οικονομική μελέτη για στήριξη 522 αγοριών από το κράτος καλύπτοντας τη διαφορά της αύξησης των διδάκτρων. Με βάση την μελέτη, το ποσό ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ και θα επιβάρυνε σημαντικά τα ταμεία του κράτους, γι' αυτό εκ των πραγμάτων η μόνη επιλογή ήταν η προσωρινή απόλυση.
 
Παρουσίασε ακόμη αναλυτικά το κόστος από την αύξηση των διδάκτρων για τους 522 φοιτητές, εκ των οποίων το 5% θα ακολουθήσουν ιατρικές επιστήμες, 25% μηχανολογία και 70% κοινωνικές επιστήμες. Στις κοινωνικές επιστήμες η ετήσια αύξηση των διδάκτρων ανέρχεται σε 13.944 ευρώ, στη μηχανολογία σε 28.611 ευρώ και στην ιατρική σε 47.500 ευρώ. Συνολικά για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, το επιπλέον κόστος για τους 522 φοιτητές θα ανέλθει στα 32,7 εκατομμύρια ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, αν εγγραφούν φέτος στα βρετανικά πανεπιστήμια, θα κλειδώσουν τα φετινά δίδακτρα για το υπόλοιπο της φοίτησης τους.
 
Η Αντιγόνη Βακανά, επίσης εκ μέρους της Πλατφόρμας, είπε πως το θέμα είναι και ανθρωπιστικό, είπε πως ως γονείς έχουν αλλάξει το έτος φοίτησης των παιδιών τους από το 2021 στο 2020, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τις θέσεις τους για το 2021. Κάποια παιδιά, όπως είπε, έχουν ξεκινήσει διαδικτυακά μαθήματα, ενώ άλλοι έχουν ήδη πληρώσει εστίες, εισιτήρια και έχουν κάνει αιτήσεις για δάνειο. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η απόφαση για αναστολή όλα αυτά θα πρέπει να ακυρωθούν, κάτι που, όπως είπε, θα έχει επιπτώσεις και στη ψυχολογία των παιδιών.
 
«Έχουμε όλοι την ευθύνη έναντι των δικών μας παιδιών που είναι σε αυτή την κατάσταση και έναντι των επόμενων γενεών. Η αδικία δεν μπορεί να διορθωθεί με άλλη αδικία», κατέληξε.
 
Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Εγκαινίασε πεζογέφυρα στον ποταμό Καρκώτη ο Βαφεάδης-«Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων»
Προανήγγειλε νέα μοντέλα έξυπνων στάσεων λεωφορείων ο Βαφεάδης-Η εκτίμηση για το νέο σχέδιο ηλεκτροκίνησης
Έργα για επίλυση των προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-«Έχουν παγιδευτεί σκάφη μέσα»
Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία-Σε επιφυλακή οι αρχές για δασικές πυρκαγιές
Ξεκινούν κατασκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο έργου ανάπλασης του πυρήνα Γεροσκήπου
Στα βαθιά ο διάλογος για το νέο σχέδιο αξιολόγησης-Περιμένουν κλήση από Μιχαηλίδου οι εκπαιδευτικοί
Ήρθε για να μείνει ο καύσωνας-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, δεν πέφτει κάτω από τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Αρνήθηκε να δει τον Αρχιεπίσκοπο ο Τυχικός-Καταγγέλλει καταπιεστική συμπεριφορά η συνήγορός του
Πέφτουν οι τιμές των καυσίμων-«Δεν μπορούν να γίνονται προβλέψεις για το μέλλον»