Εντείνεται η ανησυχία στην Ελλάδα-Σε κλοιό η Αθήνα μετά τα 2000 ενεργά κρούσματα

Για ανησυχητικές τάσεις στην Αττική, οι οποίες προκαλούν πίεση στο σύστημα Υγείας, έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη, καθώς το 60% των ΜΕΘ έχουν καταληφθεί στην Αττική από ασθενείς με κορωνοϊο, τονίζοντας ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα.
 
Ο κ. Χαρδαλιάς από την μεριά του ανέφερε ότι υπάρχουν 4.089 ενεργά κρούσματα, που είναι απομονωμένα μαζί με τις επαφές τους, εκ των οποίων τα 1.829 στην Αττική.
 
Για την Αττική, είπε πως η επίπτωση είναι 3 ανά 100.000, αριθμός ο οποίος δείχνει μέτριο κίνδυνο. Κρίθηκε, όμως, αναγκαία η λήψη μέτρων, καθώς η ιχνηλάτηση έδειξε πολλές επαφές και έντονη κινητικότητα στον πληθυσμό.
 
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως είναι διαθέσιμες 200 ΜΕΘ για κορωνοιο, ενώ στην πρώτη φάση της επιδημίας υπήρχαν 400, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί.
 
Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων σήμερα τα 4.089 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον τόσο εκείνα όσο και οι στενές επαφές τους. Επιπλέον, 1.573 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 7.273 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με μάσκα στη δουλειά οι Αθήναιοι-Κλείνουν μπουζούκια, όρια στα εστιατόρια
 
Από την 1η Ιουλίου (την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας) έως τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.
 
«Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εκκολαπτήριο της πανδημίας», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, υπενθυμίζοντας στην Αττική οι καταγραφές κρουσμάτων είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ καθημερινά σχεδόν πάνω από τα μισά κρούσματα κορονοϊού προέρχονται από την συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα.
 
Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναπνευστικοί ιοί, όπως και ο νέος κορονοϊός ευνοούνται στα αστικά κέντρα, όπου οι συνθήκες και ο συγχρωτισμός ευνοούν τη μετάδοση μεταξύ αγνώστων και πέρα από τις σταθερές κοινωνικές επαφές.
 
Σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που χρήζουν διασωλήνωσης και νοσηλείας (από 59 σε 67) σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται και η πίεση προς το σύστημα υγείας.
 
Έκτακτα μέτρα στην Αττική
«Πακέτο» μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η κυβέρνηση πήρε τις τελικές της αποφάσεις, έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα οποία θα ισχύσουν από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.
 
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων στην Αττική και την δραματική αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ:
 
Σε ότι έχει να κάνει με την Αττική αποφασίστηκε:
 
-Συναυλίες: Με όριο πληρότητας 50%, μόνο καθιστοί, υποχρεωτική μάσκας, απαγορεύεται αλκοόλ και κάπνισμα
 
-Κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική: Αναστέλλεται για 14 ημέρες η λειτουργία τους
 
-Θέατρο και Κινηματογράφος: Στο 60% η πληρότητα, υποχρεωτική η χρήση μάσκας
 
-Χρήση μάσκας: Υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους και τους ανοιχτούς συναθροίσεων όπως πλατείες και ουρές σε καταστήματα. Ισχυρή σύσταση σε όλους για χρήση σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
 
-Λαϊκές αγορές: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και πελάτες. Με το 50% των πολιτών, απόσταση 3 μέτρα μεταξύ πάγκων και παράλληλη λειτουργία δεύτερης λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή
 
-Τραπεζοκαθίσματα: Αυστηρό ανώτατο αυστηρό όριο 6 άτόμων
 
-Ισχύει το έως 50 άτομα στις συναθροίσεις
 
-Άνοιγμα λιανεμπορίου: Στις 10 το πρωί με εξαίρεση σουπερμάρκετ και φούρνους
 
-Ισχυρή σύσταση άνω των 65 για γενική χρήση μάσκας
 
Επίσης σε καραντίνα τίθεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων για τις επόμενες 14 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει (α) Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, β) Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά, γ) σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
 
Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Oι συνθήκες είναι δύσκολες. Όταν και όπου εντοπίζουμε αύξηση των κρουσμάτων γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες. Μέχρι και την Κυριακή είχαμε 13.240 κρούσματα συνολικά από τα οποία τα  4.089 είναι ενεργά. Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 134 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 230.538 έλεγχοι».
 
Για τα νέα έκτακτα μέτρα είπε: «Πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά τις επόμενες 14 ημέρες. Το lockdown είναι σε επίπεδα δήμων- δεν επιτρέπεται η λήψη κάθετων μέτρων, η έννοια των τοπικών μέτρων έχει εφαρμοστεί σε επίπεδο περιφέρειας».
 
Η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν ληφθεί κι εφαρμόζονται μέχρι τώρα, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας τα αστικά κέντρα.
 
Στο μέτωπο των εμβολίων είπε ότι οι εθελοντικοί εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Οξφόρδης συνεχίζονται κανονικά αφού οι έρευνες έδειξαν ότι οι παρενέργειες που παρουσιάστηκαν δεν είχαν σχέση με το εμβόλιο.
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Σοβαρό τροχαίο στην Ελλάδα-Άμορφη μάζα σιδερικών όχημα 52χρονου
Απέρριψε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη
Εξετάζεται αν τα αδέλφια της Κυψέλης εμπνεύστηκαν τον φόνο από «Τα Τέρατα» του Netflix
Μοναχοί παλιάς αδελφότητας στο Άγιο Όρος κατηγορούνται για εκρήξεις κοντά σε μοναχούς της νέας αδελφότητας
Συνεχίζεται η δίκη Πισπιρίγκου-Αποκλείει την ασφυξία ως αίτιο του θανάτου της Μαλένας η ιατροδικαστής
Σε δίκη 11 άτομα για τον θάνατο 11χρονου σε σχολείο στις Σέρρες μετά από έκρηξη λέβητα
Ασύλληπτη τραγωδία στην Εύβοια-Σκότωσε τον θείο του με πολλαπλές μαχαιριές επειδή δεν του έδωσε χρήματα
Περιστατικό ακραίας βίας σε Γυμνάσιο στην Ελλάδα- 13χρονος προσπάθησε να πετάξει συμμαθητή του από το μπαλκόνι
Σε τροχιά διαγραφής Κασσελάκη–Η «κόκκινη γραμμή» με το εξώδικο, η στροφή Γεροβασίλη και η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή
Πατέρας στη Σκύρο ομολόγησε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο ανήλικες κόρες του