Χ. Πετρίδης: Οι επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας παράγουν εστίες εντάσεων στη Μεσόγειο

Την παραγωγή εστιών έντασης στην περιοχή της Μεσογείου εκ μέρους της Τουρκίας, ανέδειξε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, εμμένοντας στην ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας που απηύθυνε στο συνέδριο του Economist - στο οποίο συμμετείχε διαδικτυακά - o κ. Πετρίδης σημείωσε ότι η Τουρκία «εκβιάζει με κάθε ευκαιρία την ΕΕ» μέσω του ζητήματος του μεταναστευτικού, ενώ παράλληλα «συνδυάζει τις εχθρικές, προκλητικές δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με την ενεργή συμμετοχή της στις συγκρούσεις σε Λιβύη και Συρία». «Η Τουρκία επιμένει να επιλέγει την ένταση και τη δημιουργία κρίσεων με την προβολή απειλών», είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Όπως ανέφερε, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι υψίστης σημασίας για την ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των εστιών έντασης και των επεκτατικών τάσεων που εκδηλώνει η Τουρκία.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, τα οποία, όπως σημείωσε, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Όπως υπογράμμισε, στον αντίποδα των τουρκικών προκλήσεων, «η Κύπρος προάγει τη συνεργασία και θέλει να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας». «Θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», επισήμανε ο ίδιος.

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, ο κ. Πετρίδης τη χαρακτήρισε ως «απόδειξη του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραβίασαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι 48χρονου και του απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας 381 χιλιάδων ευρώ
Συγκλονιστικές εικόνες με σπίτια να καίγονται στην Ελλάδα-Κάνουν τα πάντα για να σωθούν πυροσβέστες και πολίτες
Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα-Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ακούγονται εκρήξεις (pics)
Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Εντόπισαν χειροβομβίδα σε καλοκαιρινό υποστατικό στην Αγία Νάπα-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες (pics)
Ταυτόχρονες τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Πάφο-Σε απόσταση 200 μέτρα η μία από την άλλη (pics)
Υφυπουργός Καινοτομίας: Το 2026 έρχεται το 112, η Κυβέρνηση εντόπισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες
Η Χαμάς απορρίπτει τις δηλώσεις Τραμπ μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη Γάζα