Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει συνέπεια στην αποκλιμάκωση από την Τουρκία

Τη θέση ότι η Ελλάδα αναμένει συνέπεια και συνέχεια στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Τουρκίας, μετά το πρώτο θετικό βήμα της αποχώρησης του Ορούτς Ρέις, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, σήμερα στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο με την Τουρκία για το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, εφόσον η αποκλιμάκωση αποδειχτεί συνεπής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα

«Οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες», τόνισε ο κ. Δένδιας, καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και τις «πολιτικές των κανονιοφόρων», όπως είπε.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι τρόποι επανέναρξης των συζητήσεων Ελλάδας-Αιγύπτου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την υπογραφείσα συμφωνία ως «υπόδειγμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο», αντιπαραβάλλοντάς την με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, για το οποίο σημείωσε ότι «επιχειρεί να παραγάγει γειτονιές που στον χάρτη είναι αόρατες».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, η υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης και ένδειξη αμοιβαίου σεβασμού των εκατέρωθεν δικαιωμάτων.

Καταλήγοντας, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε η χώρα του αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια αποσταθεροποιεί την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Διεθνές δίκαιο στην προμετωπίδα εξωτερικής πολιτικής Κύπρου-Λετονίας
Στη Λετονία ο Χριστοδουλίδης ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή η ΔΗΠΑ-Χτίζει προφίλ και συναινέσεις
Οι ΗΠΑ ενδεχομένως ζητήσουν τη χρήση Bρετανικής Bάσης στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: «Αννίτα το όνομα σου φωτιά. Μια Πρόεδρος που αλλάζει καρδιά-To τραγούδι για την Πρόεδρο της Βουλής
Απαντά στο Ισραήλ η Τουρκία-«Αβάσιμες συκοφαντίες και άθλια ψέματα εναντίον της χώρας και του Προέδρου μας»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και στοχευμένα για ενίσχυση των αντοχών της οικονομίας
Με τον Αμπντουλλάχ Γκιουλ είχε συνάντηση στα κατεχόμενα ο Τατάρ
Λάβρος κατά Ερντογάν ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ-«Θράσος να μιλά για Διεθνές Δίκαιο ενώ κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο»
Εκτίμηση Γερμανίας για κομβικό ρόλο Κύπρου στη Μέση Ανατολή εξέφρασε η απερχόμενη Πρέσβειρα