Χ. Θεοπέμπτου: Είναι τραγικό να υποφέρει ο κόσμος και να είμαστε αδιάφοροι
07:17 - 14 Σεπτεμβρίου 2020
![dd75a038-4edf-4797-8234-ea4431299fd9.jpg](/images/4_1dKCpvUfanhRW12sMuhaqoiFA=/369770/width-750/dd75a038-4edf-4797-8234-ea4431299fd9.jpg)
Την απογοήτευσή του για τον τρόπο χειρισμού τόσο του θέματος των διαβατηρίων όσο και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε συνθήκες κορωνοϊού εκφράζει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο νέος Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
Την ίδια στιγμή, τονίζει πως αναμένει πολύ μεγαλύτερη συνδρομή από την Ε.Ε. τόσο στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και σε σχέση με τη διαχείριση των μετανατευτικών ροών.
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εκφράζει αισιοδοξία για τις βουλευτικές εκλογές του Μάϊου, θεωρώντας ότι οι Οικολόγοι, εάν περάσουν τα σωστά μηνύματα για τις θέσεις και τη δράση τους, θα μπορέσουν να αυξήσουν τους βουλευτές τους σε τρεις. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως τα προβλήματα στα οποία δίνει έμφαση το κόμμα του είναι πολύ σημαντικά, παρόλο που συχνά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει, δηλώνοντας πως «είναι πολύ τραγικό για μια χώρα να μην κατανοεί όλα αυτά τα προβλήματα και να υποφέρει τόσος κόσμος και να είμαστε αδιάφοροι».
Να είμαστε αυστηροί για τα διαβατήρια
Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μίας τεράστιας αντιπαράθεσης μεταξύ θεσμών για το πολύκροτο θέμα των διαβατηρίων. Ποια είναι η θέση σας για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί;
Όταν κοιτάξει κάποιος τον τεράστιο αριθμό διαβατηρίων τα οποία έχουν δοθεί, σε σχέση με το διάστημα που έχουν δοθεί, καταλαβαίνει ότι η διαδικασία δεν δούλευε καλά. Έχω δει πολλές πράξεις για το πόσες αιτήσεις διεκπεραίωναν κάθε μέρα οι λειτουργοί για να δοθούν τα διαβατήρια και είναι φανερό πως δεν μπορούσε να γίνει σωστός έλεγχος. Είναι άξιον απορίας πώς κατέληγαν όλες αυτές οι αιτήσεις να είναι σε ακίνητα και να μην έχουμε άλλου είδους επενδύσεις, για τις οποίες να πληροφορηθούμε. Τέτοιες διαδικασίες αδιαφανείς, τις οποίες εφάρμοζαν δείχνουν και τον δρόμο ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μην λειτούργησαν σωστά, για να μην πω πιο βαρύ χαρακτηρισμό.
Επομένως, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε για τις διαδικασίες που ακολούθησε το κράτος, σε ποιους δώσαμε, αν τα έγγραφα που υπέβαλλαν με την αίτηση πολιτογράφησης ήταν σωστά, αν γινόταν καλός έλεγχος πιο πριν, πως ξαφνικά είχαμε τόσο τεράστιους αριθμούς πολιτογραφήσεων. Ξέρουμε ότι έγιναν και χοντρά λάθη, τα έχουν παραδεχθεί. Είναι δίκαιο το γεγονός ότι ο κόσμος κάνει κριτική για το τι συνέβαινε.
Πέραν της κριτικής, οι αποφάσεις που λήφθηκαν με τις διάφορες επιτροπές διερεύνησης, σας ικανοποιούν; Θεωρείτε ότι θα φτάσουν κάπου αυτές οι έρευνες;
Εάν δει κανείς ποιος έχει δώσει τις οδηγίες για να οργανωθούν οι επιτροπές, την ανάμειξη και τις σχέσεις των ατόμων, εγώ δεν ελπίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούμε να εμπιστευτούμε. Θα ήθελα να ήταν μία εντελώς ανεξάρτητη επιτροπή, που να μην έχει σχέση με άτομα ή χώρους που διαχειρίζονταν τα διαβατήρια. Φυσικά το σωστό είναι να περιμένουμε να δούμε τα πορίσματα. Αλλά είμαστε στην Κύπρο, δεν έχουμε εντυπωσιαστεί με το πώς ετοιμάζονται εκθέσεις και πώς τις υποδεχόμαστε. Έχουμε δει πολλά πορίσματα.
Κατά την γνώμη σας υπάρχει τρόπος να συνεχιστεί το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα αλλά να σταματήσουμε να δίνουμε υπηκοότητες σε λάθος άτομα και να συνεισφέρει περισσότερο στην πραγματική οικονομία;
Τέτοια προγράμματα έχουν όλες οι χώρες, ακριβώς επειδή φέρνουν λεφτά. Αλλά το γεγονός ότι έχει διοχετευθεί στα ακίνητα, για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχουμε ελλιπείς ελέγχους, πρέπει να το εξετάσουμε. Όταν κάνουμε το πρόγραμμα και θέτουμε τα διαβατήρια ως κίνητρο για να κάνει κάποιος την επένδυση, υπάρχουν τόσα προβλήματα στην κοινωνία που θα μπορούσε να επενδύσει ή να δώσει λεφτά. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι πιο αυστηροί. Η Ε.Ε. δεν βλέπει με καλό μάτι όλα αυτά που γίνονται. Το ξεπούλημα των διαβατηρίων ο κόσμος δεν το βλέπει ότι είναι κάτι πατριωτικά σωστό να κάνεις. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι αυστηρός, να προσέχεις σε ποιους το δίνεις, να έχει όφελος όλη η οικονομία και όχι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ορισμένων κλάδων μόνο, να έχει όφελος με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Είναι πράγματα τα οποία θέλουμε να γίνονται αλλά να γίνονται σωστά και να επωφελείται όλη η οικονομία και όλος ο κόσμος.
Δεν κάναμε τίποτα
Γίνεται τεράστια συζήτηση και για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εσείς πιστεύετε ότι θα είναι ομαλό το άνοιγμα των σχολείων με τις ρυθμίσεις που έγιναν;
Είμαι πολύ απογοητευμένος και νομίζω ο κόσμος παρακολουθεί μία δυσκολία, η οποία δεν έπρεπε να υπάρχει. Ξεκίνησε η ιστορία με τον ιό στις αρχές του χρόνου. Κλείσαμε τα σχολεία, κάναμε εκπαίδευση εκ του μακρόθεν κτλ. Όλος ο κόσμος ήξερε πως θα ξεκινήσουν τα σχολεία να εργάζονται τον Σεπτέμβριο. Τι προνοήσαμε; Είχαμε όλους αυτούς τους μήνες για να κάνουμε προγραμματισμό. Ένας σωστός προγραμματισμός και οι σωστές δράσεις θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μπορούσαμε να βεβαιωθούμε ότι όταν θα ερχόταν ο Σεπτέμβρης, θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία και να λειτουργήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται και όχι να τρέχουν να καρφώσουν κόντρα πλακέ στα θρανία.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει με τα σχολεία είναι αυτό του κλιματισμού. Ποια είναι η λύση;
Θέλω να εξηγήσω κάποια πράγματα. Χτίζουμε σχολεία εδώ και δεκάδες χρόνια. Αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα σχολεία που χτίστηκαν επί αγγλοκρατίας, θα δείτε ότι είχαν κλειστούς διαδρόμους. Όσοι φοίτησαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι ήταν ένα πετρόκτιστο κτίριο με εσωτερικούς διαδρόμους. Το ίδιο και με το Λανίτειο. Μετά, τη δεκαετία του 1960, ήρθε ο σχεδιασμός τάξεων η μία δίπλα από την άλλη, με εξωτερικές βεράντες. Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που έβαλε κανόνες θερμομόνωσης. Επομένως δεν κάναμε τίποτα από πλευράς θερμομόνωσης. Το επόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα σχολεία είναι το γεγονός πως οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τότε ήταν αδύνατες, γιατί δεν βάζαμε και τίποτα σπουδαίο στην πρίζα. Όσο περνούσαν τα χρόνια άλλαζαν οι κανονισμοί και αλλάζαμε και τη δυναμικότητα του φορτίου.
Αν πιάσεις ένα κτίριο σχολικό, που έχει, για παράδειγμα, δέκα εξωτερικές τάξεις στη σειρά και πας και βάλεις δέκα κλιματιστικά μέσα σε αυτές τις τάξεις, θα μπορούν να λειτουργήσουν ή θα τα σηκώσει η ηλεκτρική εγκατάσταση; Εάν σε ένα κτίριο που είναι κτισμένο στον νότο, δεν υπάρχει σκίαση και χτυπά ο ήλιος στα παράθυρα και μπαίνει μέσα στις τάξεις καλοκαίρι, είναι άδικος κόπος το κλιματιστικό. Άρα πρέπει να πάμε ανά κτίριο. Να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε σκίαση, αναβάθμιση του ηλεκτρικού φορτίου και τότε μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας.
Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει τώρα κλιματιστικό. Εάν υπολογίσω ότι θα πάρω αυτά τα μέτρα και θα βάλω κι ένα κλιματιστικό αυτής της τάξης, εγώ λέω ας το βάλουμε από τώρα, έστω κι αν σπαταλά ενέργεια, αλλά αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι η μόνιμη λύση. Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα και πολύ φτηνά. Η οροφή μονώνεται σε μία εβδομάδα. Το σκίαστρο μπαίνει σε μία ημέρα. Εξαρτάται ποιο είναι το πρόβλημα.
Να θυμίσω και τα επεισόδια σκόνης. Λέμε στα σχολεία να μένουν μέσα οι μαθητές. Μα πού να μείνουν μέσα; Μέσα σε μία τάξη χαμηλοτάβανη, τριάντα μαθητές που μπαίνουν και κλειδώνονται μέσα στη ζέστη; Οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα κάνουμε στο μέλλον πρέπει να λύνει τα θέματα της ποιότητας αέρα του εσωτερικού χώρου, πρέπει να αλλάζει τον σχεδιασμό των κτιρίων μας. Μέχρι τώρα δεν κάναμε τίποτα. Είχαμε υποχρέωση να αναβαθμίζουμε το 3% των σχολείων μας κάθε χρόνο, δεν το κάναμε. Είχαμε υποχρέωση να μειώσουμε τους ρύπους, δεν το κάναμε. Είχαμε υποχρέωση να κτίζουμε ενεργειακά σωστά σχολεία, δεν το κάναμε. Τώρα έχουμε την χρυσή ευκαιρία με τα λεφτά που θα πάρουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ε.Ε. για να δώσουμε μια μόνιμη λύση στην θερμική άνεση και στην ποιότητα του αέρα στα σχολεία μας. Τώρα είναι η ώρα.
Υπάρχει το πρόβλημα πως όταν έχεις τόσα πολλά κλιματιστικά σε κτίρια ακατάλληλα, θα έχεις τρομερή κατανάλωση ενέργειας. Όλοι το ξέρουν. Μπορούν οι σχολικές εφορίες να πληρώνουν; Η απάντηση είναι πως για να μειώσεις τα έξοδα λειτουργίας, βάζεις φωτοβολταϊκά να σου παράγουν το περισσότερο ρεύμα που χρειάζεσαι. Και πρέπει να τονίσω ότι και για τα φωτοβολταϊκά πρέπει η οροφή να μπορεί να σηκώσει το βάρος.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε υποστήριξη
Βλέπουμε μια συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα από την τουρκική πλευρά. Εσείς τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για να υπάρξει αποκλιμάκωση;
Το ένα θέμα είναι να σταματήσουν οι ενέργειες που κάνουν οι Τούρκοι. Το δεύτερο είναι να δοθεί μία λύση. Όταν κοιτάξει κάποιος τι έκαναν οι Τούρκοι όλο αυτό τον καιρό, νομίζω ότι γνωρίζαμε ότι θα συνέβαινε αυτό το πράγμα. Γνώριζαν όλοι όσοι έψαχναν τα θέματα των ενεργειών της Τουρκίας την σχέση που ανέπτυσσε, για παράδειγμα, με την Λιβύη. Αν κοιτάξουμε τις εμπορικές τους σχέσεις, βλέπουμε την σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, η ρητορική και οι λέξεις και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η Τουρκία, πάντα έχουν ένα πολύ έξυπνο τρόπο να ξεγελούν τον συνομιλητή τους. Πχ λένε υφαλοκρηπίδα, εμείς είμαστε μεγάλοι και το νησάκι μικρό, δηλαδή χρησιμοποιούν μία φρασεολογία εκτός των νόμιμων διαδικασιών, αλλά στους άσχετους ακούγεται σωστή. Όλα αυτά τα πράγματα που οργάνωναν τόσα πολλά χρόνια, τα βλέπουμε τώρα να προχωρούν. Το ήξεραν όλοι ότι θα καταλήγαμε εδώ.
Εγώ περιμένω πρώτα από την Ε.Ε., στην οποία έχει βλέψεις η Τουρκία, να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η επιθετική πολιτική και μάλιστα πολιτική που μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο. Να γίνουν παρεμβάσεις να σταματήσει και να υποχρεώσουμε την Τουρκία με κάποιο τρόπο να κάτσει σε ένα τραπέζι ή να πάμε στα δικαστήρια. Υπάρχουν διεθνείς διαδικασίες για το πώς λύνονται αυτά τα ζητήματα. Οποιοσδήποτε δεν τις εφαρμόζει θα πρέπει να τιμωρείται από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ε.Ε. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων, έχουμε δραστηριοποιηθεί, για να εξασφαλίσουμε όση υποστήριξη μπορούμε μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο και μέσα από τις διασυνδέσεις μας με τους Πράσινους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και είχαμε αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών.
Πιστεύετε ότι είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών υπό αυτές τις συνθήκες, μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα;
Δεν νομίζω κάποιος να θεωρεί ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε να συνομιλούμε και να είμαστε ειλικρινείς κάτω από τέτοιες απειλές. Ίσως κάποιος να ισχυριστεί ότι μπορεί να το κάνουν και επίτηδες για να περάσει χρόνος και να πετύχουν αυτά που θέλουν. Όμως αυτά τα θέματα πρέπει να τα προβάλλουμε για να εξασφαλίσουμε όσο πιο πολλή υποστήριξη μπορούμε και από τα Ηνωμένα Έθνη -τα οποία έπρεπε να αντιδράσουν μέχρι τώρα- αλλά και την Ε.Ε., την οποία θέλουμε να είναι πιο έντονη. Είναι από τα πράγματα που σίγουρα μας ανησυχούν όλους. Δεν γίνεται να καθόμαστε να συζητούμε την κατανομή του εθνικού πλούτου και την ίδια ώρα να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία στον εθνικό πλούτο.
Είναι άνθρωποι…
Η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με ένα νέο όγκο μεταναστευτικών ροών, τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε. Τι προτείνει το Κίνημα Οικολόγων για την ορθότερη διαχείριση;
Ο τρόπος που αντέδρασε η Ε.Ε. όσον αφορά τις μετανατευτικές ροές είναι πολύ απογοητευτικός. Δίνουν τεράστια ποσά στην Τουρκία για να τους διαχειρίζεται, να μην μεταφέρονται στην Ευρώπη. Έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Πώς θα χειριστεί η Ελλάδα το πρόβλημα της Μόριας; Θα ήθελα την κυπριακή Κυβέρνηση να πιέζει για περισσότερα λεφτά διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Θα ήθελα η Ε.Ε. να νοιώθει πιο έντονα ότι αυτά είναι τα νότια σύνορά της στην Μεσόγειο.
Για μένα το πιο σοβαρό είναι το ανθρωπιστικό κομμάτι. Δεν γίνεται ο άλλος να υποφέρει και να τον μεταχειρίζομαι σαν να είναι ζώο. Το πιο σωστό δεν είναι να επιστρέφουμε τις βάρκες πίσω αλλά να μην ξεκινήσει η βάρκα. Τι είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η οικογένεια, αυτός ο κόσμος, και αναγκάζονται να φτάσουν κοντά μας; Και όταν φτάσουν κοντά μας πώς τους μεταχειριζόμαστε, τι τους λέμε, πού τους βάζουμε; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης; Είναι άνθρωποι. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να τους συμπεριφόμαστε σωστά. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι άνθρωποι. Το νούμερο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνει η Ε.Ε. είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν χρειάζεται να μπουν σε βάρκες για να διασταυρώνουν την Μεσόγειο και να πεθαίνουν, το δεύτερο είναι η βοήθεια η οικονομική και το τρίτο να δούμε τι αριθμούς μπορούν να δεχθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή αν κάποια στιγμή θα τους μεταφέρουμε κάπου αλλού για να έχουν μια καλή ζωή σε άλλη χώρα, είτε ευρωπαϊκή είτε αφρικανική.
Να πετύχουμε τρεις βουλευτές
Αναλάβατε την Προεδρία των Οικολόγων λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ποιους στόχους θέτετε και ποια είναι τα προσωπικά σας στοιχήματα;
Εγώ ανέλαβα την ηγεσία του Κινήματος μέσα στο καλοκαίρι. Η προτεραιότητα που έχω θέσει είναι η προετοιμασία των ψηφοδελτίων, η οργανωτική δομή για να είμαστε έτοιμοι για να αναλάβουμε τον προεκλογικό αγώνα. Λόγω συγκεκριμένων γνώσεων που έχω, προσπαθώ να οργανώσω λίγο καλύτερα τη λειτουργία του Κινήματος όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα και τη διαχείρισή τους. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα καλό ψηφοδέλτιο, να έχουμε καλά οργανωμένο Κίνημα, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προεκλογικές διαδικασίες και να βγούμε έξω στον αγώνα, να προβάλουμε τις θέσεις μας και να πετύχουμε τρεις βουλευτές στη Βουλή.
Αν κοιτάξει κάποιος το έργο που έκαναν οι βουλευτές του Κινήματος στη Βουλή, εάν το προβάλουμε, εάν κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει τη σημασία των θεμάτων που προβάλλουμε, είτε είναι περιβαλλοντικά είτε είναι θέματα κοινωνικά, για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και να επωφελείται ο πολύς κόσμος, να έχουμε καλή ποιότητα ζωής, να μπορεί ο κόσμος να ελπίζει, αυτά τα ζητήματα που είναι μέσα στην ψυχή του Κινήματος Οικολόγων, επειδή έχουμε και τον κόσμο που μπορεί να τα υλοποιήσει μέσα στα ψηφοδέλτια και εκτός, νοιώθω ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους, νοουμένου ότι θα στείλουμε τα σωστά μηνύματα.
Το Κίνημα, ωστόσο, μεγάλωσε σε ηλικία αλλά παραμένει ένα μικρό κόμμα για τα κυπριακά δεδομένα. Στην Ευρώπη βλέπουμε μιαν άνθηση της πράσινης πολιτικής. Γιατί στην Κύπρο δεν ακολουθούμε αυτή την τάση;
Το ένα θέμα είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Τύπος αυτά τα προβλήματα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα προβλήματα ζωής των κατοίκων, τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα ΜΜΕ τα αφήνουν στα χαμηλά. Δεν λαμβάνουν την προβολή που πρέπει. Μπορεί να έχουν ενστάσεις 5,000 στο Δάλι επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν και αυτό να μπει στο τέλος του δελτίου ειδήσεων.
Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία όλων αυτών των πραγμάτων. Μου το έχουν πει πάρα πολλές φορές ότι «δεν κατάλαβα ότι είχαν σημασία τα πράγματα που λέγατε, μέχρι που έκαμα μωρό». Όταν έχεις βρέφος αρχίζεις να προσέχεις πώς πλένεις τα ρούχα του, πώς είναι η ποιότητα του αέρα, αν πρέπει να τρώει βιολογικά προϊόντα. Όλα αυτά αρχίζεις να τα προσέχεις όταν έχεις παιδί. Με την κρίση που έχει δημιουργηθεί με το κλίμα και με οποιονδήποτε μιλήσετε θα σας πει πώς ήταν η Κύπρος τον Σεπτέμβρη όταν ήμουν μικρός, που είχαμε πρωτοβρόχια και έσπερναν οι γεωργοί. Δεν ήταν η εποχή για να έχεις 45 βαθμούς Κελσίου.
Έχουμε κόσμο χωρίς εισοδήματα, δεν μπορεί να ανάψει air condition γιατί είναι ακριβά, ο φτωχός κόσμος μένει σε κτίρια που είναι ενεργειακά πολύ κακά. Στο εξωτερικό συζητείται πολύ η ενεργειακή φτώχεια κι εμείς προσπαθούμε να το θάψουμε, να μην νοιώθει ο κόσμος ότι έχουμε πρόβλημα. Μπορεί ο κόσμος να κρατά το σπίτι του ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι σε βαθμό που να είναι ανεκτό; Αυτά τα κρύβουμε. Ούτε κάνουμε έρευνες, ούτε προσπαθούμε. Αποτέλεσμα τούτου είναι να βλέπουμε πάθος να εξαφανίζουμε δέντρα, όχι από μίσος στα δέντρα, αλλά από ανάγκη να ζεσταίνει ο κόσμος τα σπίτια του. Κανένας δεν τα ψάχνει αυτά. Και μάλιστα όχι μόνο δεν τα ψάξαμε, αλλά χρησιμοποιούμε την αυξημένη χρήση ξυλείας λόγω φτώχιας ως συνεισφορά στις ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη. Είναι πολύ τραγικό για μια χώρα να μην κατανοεί όλα αυτά τα προβλήματα και να υποφέρει τόσος κόσμος και να είμαστε αδιάφοροι. Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι αυτά τα θέματα τα θίγουμε για δικό του όφελος.
Την ίδια στιγμή, τονίζει πως αναμένει πολύ μεγαλύτερη συνδρομή από την Ε.Ε. τόσο στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και σε σχέση με τη διαχείριση των μετανατευτικών ροών.
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εκφράζει αισιοδοξία για τις βουλευτικές εκλογές του Μάϊου, θεωρώντας ότι οι Οικολόγοι, εάν περάσουν τα σωστά μηνύματα για τις θέσεις και τη δράση τους, θα μπορέσουν να αυξήσουν τους βουλευτές τους σε τρεις. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως τα προβλήματα στα οποία δίνει έμφαση το κόμμα του είναι πολύ σημαντικά, παρόλο που συχνά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει, δηλώνοντας πως «είναι πολύ τραγικό για μια χώρα να μην κατανοεί όλα αυτά τα προβλήματα και να υποφέρει τόσος κόσμος και να είμαστε αδιάφοροι».
Να είμαστε αυστηροί για τα διαβατήρια
Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μίας τεράστιας αντιπαράθεσης μεταξύ θεσμών για το πολύκροτο θέμα των διαβατηρίων. Ποια είναι η θέση σας για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί;
Όταν κοιτάξει κάποιος τον τεράστιο αριθμό διαβατηρίων τα οποία έχουν δοθεί, σε σχέση με το διάστημα που έχουν δοθεί, καταλαβαίνει ότι η διαδικασία δεν δούλευε καλά. Έχω δει πολλές πράξεις για το πόσες αιτήσεις διεκπεραίωναν κάθε μέρα οι λειτουργοί για να δοθούν τα διαβατήρια και είναι φανερό πως δεν μπορούσε να γίνει σωστός έλεγχος. Είναι άξιον απορίας πώς κατέληγαν όλες αυτές οι αιτήσεις να είναι σε ακίνητα και να μην έχουμε άλλου είδους επενδύσεις, για τις οποίες να πληροφορηθούμε. Τέτοιες διαδικασίες αδιαφανείς, τις οποίες εφάρμοζαν δείχνουν και τον δρόμο ότι είναι πολύ πιο εύκολο να μην λειτούργησαν σωστά, για να μην πω πιο βαρύ χαρακτηρισμό.
Επομένως, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε για τις διαδικασίες που ακολούθησε το κράτος, σε ποιους δώσαμε, αν τα έγγραφα που υπέβαλλαν με την αίτηση πολιτογράφησης ήταν σωστά, αν γινόταν καλός έλεγχος πιο πριν, πως ξαφνικά είχαμε τόσο τεράστιους αριθμούς πολιτογραφήσεων. Ξέρουμε ότι έγιναν και χοντρά λάθη, τα έχουν παραδεχθεί. Είναι δίκαιο το γεγονός ότι ο κόσμος κάνει κριτική για το τι συνέβαινε.
Πέραν της κριτικής, οι αποφάσεις που λήφθηκαν με τις διάφορες επιτροπές διερεύνησης, σας ικανοποιούν; Θεωρείτε ότι θα φτάσουν κάπου αυτές οι έρευνες;
Εάν δει κανείς ποιος έχει δώσει τις οδηγίες για να οργανωθούν οι επιτροπές, την ανάμειξη και τις σχέσεις των ατόμων, εγώ δεν ελπίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούμε να εμπιστευτούμε. Θα ήθελα να ήταν μία εντελώς ανεξάρτητη επιτροπή, που να μην έχει σχέση με άτομα ή χώρους που διαχειρίζονταν τα διαβατήρια. Φυσικά το σωστό είναι να περιμένουμε να δούμε τα πορίσματα. Αλλά είμαστε στην Κύπρο, δεν έχουμε εντυπωσιαστεί με το πώς ετοιμάζονται εκθέσεις και πώς τις υποδεχόμαστε. Έχουμε δει πολλά πορίσματα.
Κατά την γνώμη σας υπάρχει τρόπος να συνεχιστεί το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα αλλά να σταματήσουμε να δίνουμε υπηκοότητες σε λάθος άτομα και να συνεισφέρει περισσότερο στην πραγματική οικονομία;
Τέτοια προγράμματα έχουν όλες οι χώρες, ακριβώς επειδή φέρνουν λεφτά. Αλλά το γεγονός ότι έχει διοχετευθεί στα ακίνητα, για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχουμε ελλιπείς ελέγχους, πρέπει να το εξετάσουμε. Όταν κάνουμε το πρόγραμμα και θέτουμε τα διαβατήρια ως κίνητρο για να κάνει κάποιος την επένδυση, υπάρχουν τόσα προβλήματα στην κοινωνία που θα μπορούσε να επενδύσει ή να δώσει λεφτά. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι πιο αυστηροί. Η Ε.Ε. δεν βλέπει με καλό μάτι όλα αυτά που γίνονται. Το ξεπούλημα των διαβατηρίων ο κόσμος δεν το βλέπει ότι είναι κάτι πατριωτικά σωστό να κάνεις. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι αυστηρός, να προσέχεις σε ποιους το δίνεις, να έχει όφελος όλη η οικονομία και όχι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ορισμένων κλάδων μόνο, να έχει όφελος με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Είναι πράγματα τα οποία θέλουμε να γίνονται αλλά να γίνονται σωστά και να επωφελείται όλη η οικονομία και όλος ο κόσμος.
Δεν κάναμε τίποτα
Γίνεται τεράστια συζήτηση και για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εσείς πιστεύετε ότι θα είναι ομαλό το άνοιγμα των σχολείων με τις ρυθμίσεις που έγιναν;
Είμαι πολύ απογοητευμένος και νομίζω ο κόσμος παρακολουθεί μία δυσκολία, η οποία δεν έπρεπε να υπάρχει. Ξεκίνησε η ιστορία με τον ιό στις αρχές του χρόνου. Κλείσαμε τα σχολεία, κάναμε εκπαίδευση εκ του μακρόθεν κτλ. Όλος ο κόσμος ήξερε πως θα ξεκινήσουν τα σχολεία να εργάζονται τον Σεπτέμβριο. Τι προνοήσαμε; Είχαμε όλους αυτούς τους μήνες για να κάνουμε προγραμματισμό. Ένας σωστός προγραμματισμός και οι σωστές δράσεις θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μπορούσαμε να βεβαιωθούμε ότι όταν θα ερχόταν ο Σεπτέμβρης, θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία και να λειτουργήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται και όχι να τρέχουν να καρφώσουν κόντρα πλακέ στα θρανία.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει με τα σχολεία είναι αυτό του κλιματισμού. Ποια είναι η λύση;
Θέλω να εξηγήσω κάποια πράγματα. Χτίζουμε σχολεία εδώ και δεκάδες χρόνια. Αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα σχολεία που χτίστηκαν επί αγγλοκρατίας, θα δείτε ότι είχαν κλειστούς διαδρόμους. Όσοι φοίτησαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι ήταν ένα πετρόκτιστο κτίριο με εσωτερικούς διαδρόμους. Το ίδιο και με το Λανίτειο. Μετά, τη δεκαετία του 1960, ήρθε ο σχεδιασμός τάξεων η μία δίπλα από την άλλη, με εξωτερικές βεράντες. Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που έβαλε κανόνες θερμομόνωσης. Επομένως δεν κάναμε τίποτα από πλευράς θερμομόνωσης. Το επόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα σχολεία είναι το γεγονός πως οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τότε ήταν αδύνατες, γιατί δεν βάζαμε και τίποτα σπουδαίο στην πρίζα. Όσο περνούσαν τα χρόνια άλλαζαν οι κανονισμοί και αλλάζαμε και τη δυναμικότητα του φορτίου.
Αν πιάσεις ένα κτίριο σχολικό, που έχει, για παράδειγμα, δέκα εξωτερικές τάξεις στη σειρά και πας και βάλεις δέκα κλιματιστικά μέσα σε αυτές τις τάξεις, θα μπορούν να λειτουργήσουν ή θα τα σηκώσει η ηλεκτρική εγκατάσταση; Εάν σε ένα κτίριο που είναι κτισμένο στον νότο, δεν υπάρχει σκίαση και χτυπά ο ήλιος στα παράθυρα και μπαίνει μέσα στις τάξεις καλοκαίρι, είναι άδικος κόπος το κλιματιστικό. Άρα πρέπει να πάμε ανά κτίριο. Να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε σκίαση, αναβάθμιση του ηλεκτρικού φορτίου και τότε μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας.
Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει τώρα κλιματιστικό. Εάν υπολογίσω ότι θα πάρω αυτά τα μέτρα και θα βάλω κι ένα κλιματιστικό αυτής της τάξης, εγώ λέω ας το βάλουμε από τώρα, έστω κι αν σπαταλά ενέργεια, αλλά αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι η μόνιμη λύση. Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα και πολύ φτηνά. Η οροφή μονώνεται σε μία εβδομάδα. Το σκίαστρο μπαίνει σε μία ημέρα. Εξαρτάται ποιο είναι το πρόβλημα.
Να θυμίσω και τα επεισόδια σκόνης. Λέμε στα σχολεία να μένουν μέσα οι μαθητές. Μα πού να μείνουν μέσα; Μέσα σε μία τάξη χαμηλοτάβανη, τριάντα μαθητές που μπαίνουν και κλειδώνονται μέσα στη ζέστη; Οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα κάνουμε στο μέλλον πρέπει να λύνει τα θέματα της ποιότητας αέρα του εσωτερικού χώρου, πρέπει να αλλάζει τον σχεδιασμό των κτιρίων μας. Μέχρι τώρα δεν κάναμε τίποτα. Είχαμε υποχρέωση να αναβαθμίζουμε το 3% των σχολείων μας κάθε χρόνο, δεν το κάναμε. Είχαμε υποχρέωση να μειώσουμε τους ρύπους, δεν το κάναμε. Είχαμε υποχρέωση να κτίζουμε ενεργειακά σωστά σχολεία, δεν το κάναμε. Τώρα έχουμε την χρυσή ευκαιρία με τα λεφτά που θα πάρουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ε.Ε. για να δώσουμε μια μόνιμη λύση στην θερμική άνεση και στην ποιότητα του αέρα στα σχολεία μας. Τώρα είναι η ώρα.
Υπάρχει το πρόβλημα πως όταν έχεις τόσα πολλά κλιματιστικά σε κτίρια ακατάλληλα, θα έχεις τρομερή κατανάλωση ενέργειας. Όλοι το ξέρουν. Μπορούν οι σχολικές εφορίες να πληρώνουν; Η απάντηση είναι πως για να μειώσεις τα έξοδα λειτουργίας, βάζεις φωτοβολταϊκά να σου παράγουν το περισσότερο ρεύμα που χρειάζεσαι. Και πρέπει να τονίσω ότι και για τα φωτοβολταϊκά πρέπει η οροφή να μπορεί να σηκώσει το βάρος.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε υποστήριξη
Βλέπουμε μια συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα από την τουρκική πλευρά. Εσείς τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για να υπάρξει αποκλιμάκωση;
Το ένα θέμα είναι να σταματήσουν οι ενέργειες που κάνουν οι Τούρκοι. Το δεύτερο είναι να δοθεί μία λύση. Όταν κοιτάξει κάποιος τι έκαναν οι Τούρκοι όλο αυτό τον καιρό, νομίζω ότι γνωρίζαμε ότι θα συνέβαινε αυτό το πράγμα. Γνώριζαν όλοι όσοι έψαχναν τα θέματα των ενεργειών της Τουρκίας την σχέση που ανέπτυσσε, για παράδειγμα, με την Λιβύη. Αν κοιτάξουμε τις εμπορικές τους σχέσεις, βλέπουμε την σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, η ρητορική και οι λέξεις και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η Τουρκία, πάντα έχουν ένα πολύ έξυπνο τρόπο να ξεγελούν τον συνομιλητή τους. Πχ λένε υφαλοκρηπίδα, εμείς είμαστε μεγάλοι και το νησάκι μικρό, δηλαδή χρησιμοποιούν μία φρασεολογία εκτός των νόμιμων διαδικασιών, αλλά στους άσχετους ακούγεται σωστή. Όλα αυτά τα πράγματα που οργάνωναν τόσα πολλά χρόνια, τα βλέπουμε τώρα να προχωρούν. Το ήξεραν όλοι ότι θα καταλήγαμε εδώ.
Εγώ περιμένω πρώτα από την Ε.Ε., στην οποία έχει βλέψεις η Τουρκία, να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η επιθετική πολιτική και μάλιστα πολιτική που μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο. Να γίνουν παρεμβάσεις να σταματήσει και να υποχρεώσουμε την Τουρκία με κάποιο τρόπο να κάτσει σε ένα τραπέζι ή να πάμε στα δικαστήρια. Υπάρχουν διεθνείς διαδικασίες για το πώς λύνονται αυτά τα ζητήματα. Οποιοσδήποτε δεν τις εφαρμόζει θα πρέπει να τιμωρείται από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ε.Ε. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων, έχουμε δραστηριοποιηθεί, για να εξασφαλίσουμε όση υποστήριξη μπορούμε μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο και μέσα από τις διασυνδέσεις μας με τους Πράσινους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και είχαμε αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών.
Πιστεύετε ότι είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών υπό αυτές τις συνθήκες, μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα;
Δεν νομίζω κάποιος να θεωρεί ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε να συνομιλούμε και να είμαστε ειλικρινείς κάτω από τέτοιες απειλές. Ίσως κάποιος να ισχυριστεί ότι μπορεί να το κάνουν και επίτηδες για να περάσει χρόνος και να πετύχουν αυτά που θέλουν. Όμως αυτά τα θέματα πρέπει να τα προβάλλουμε για να εξασφαλίσουμε όσο πιο πολλή υποστήριξη μπορούμε και από τα Ηνωμένα Έθνη -τα οποία έπρεπε να αντιδράσουν μέχρι τώρα- αλλά και την Ε.Ε., την οποία θέλουμε να είναι πιο έντονη. Είναι από τα πράγματα που σίγουρα μας ανησυχούν όλους. Δεν γίνεται να καθόμαστε να συζητούμε την κατανομή του εθνικού πλούτου και την ίδια ώρα να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία στον εθνικό πλούτο.
Είναι άνθρωποι…
Η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με ένα νέο όγκο μεταναστευτικών ροών, τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε. Τι προτείνει το Κίνημα Οικολόγων για την ορθότερη διαχείριση;
Ο τρόπος που αντέδρασε η Ε.Ε. όσον αφορά τις μετανατευτικές ροές είναι πολύ απογοητευτικός. Δίνουν τεράστια ποσά στην Τουρκία για να τους διαχειρίζεται, να μην μεταφέρονται στην Ευρώπη. Έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Πώς θα χειριστεί η Ελλάδα το πρόβλημα της Μόριας; Θα ήθελα την κυπριακή Κυβέρνηση να πιέζει για περισσότερα λεφτά διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Θα ήθελα η Ε.Ε. να νοιώθει πιο έντονα ότι αυτά είναι τα νότια σύνορά της στην Μεσόγειο.
Για μένα το πιο σοβαρό είναι το ανθρωπιστικό κομμάτι. Δεν γίνεται ο άλλος να υποφέρει και να τον μεταχειρίζομαι σαν να είναι ζώο. Το πιο σωστό δεν είναι να επιστρέφουμε τις βάρκες πίσω αλλά να μην ξεκινήσει η βάρκα. Τι είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η οικογένεια, αυτός ο κόσμος, και αναγκάζονται να φτάσουν κοντά μας; Και όταν φτάσουν κοντά μας πώς τους μεταχειριζόμαστε, τι τους λέμε, πού τους βάζουμε; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης; Είναι άνθρωποι. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να τους συμπεριφόμαστε σωστά. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι άνθρωποι. Το νούμερο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνει η Ε.Ε. είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν χρειάζεται να μπουν σε βάρκες για να διασταυρώνουν την Μεσόγειο και να πεθαίνουν, το δεύτερο είναι η βοήθεια η οικονομική και το τρίτο να δούμε τι αριθμούς μπορούν να δεχθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή αν κάποια στιγμή θα τους μεταφέρουμε κάπου αλλού για να έχουν μια καλή ζωή σε άλλη χώρα, είτε ευρωπαϊκή είτε αφρικανική.
Να πετύχουμε τρεις βουλευτές
Αναλάβατε την Προεδρία των Οικολόγων λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ποιους στόχους θέτετε και ποια είναι τα προσωπικά σας στοιχήματα;
Εγώ ανέλαβα την ηγεσία του Κινήματος μέσα στο καλοκαίρι. Η προτεραιότητα που έχω θέσει είναι η προετοιμασία των ψηφοδελτίων, η οργανωτική δομή για να είμαστε έτοιμοι για να αναλάβουμε τον προεκλογικό αγώνα. Λόγω συγκεκριμένων γνώσεων που έχω, προσπαθώ να οργανώσω λίγο καλύτερα τη λειτουργία του Κινήματος όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα και τη διαχείρισή τους. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα καλό ψηφοδέλτιο, να έχουμε καλά οργανωμένο Κίνημα, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προεκλογικές διαδικασίες και να βγούμε έξω στον αγώνα, να προβάλουμε τις θέσεις μας και να πετύχουμε τρεις βουλευτές στη Βουλή.
Αν κοιτάξει κάποιος το έργο που έκαναν οι βουλευτές του Κινήματος στη Βουλή, εάν το προβάλουμε, εάν κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει τη σημασία των θεμάτων που προβάλλουμε, είτε είναι περιβαλλοντικά είτε είναι θέματα κοινωνικά, για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και να επωφελείται ο πολύς κόσμος, να έχουμε καλή ποιότητα ζωής, να μπορεί ο κόσμος να ελπίζει, αυτά τα ζητήματα που είναι μέσα στην ψυχή του Κινήματος Οικολόγων, επειδή έχουμε και τον κόσμο που μπορεί να τα υλοποιήσει μέσα στα ψηφοδέλτια και εκτός, νοιώθω ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους, νοουμένου ότι θα στείλουμε τα σωστά μηνύματα.
Το Κίνημα, ωστόσο, μεγάλωσε σε ηλικία αλλά παραμένει ένα μικρό κόμμα για τα κυπριακά δεδομένα. Στην Ευρώπη βλέπουμε μιαν άνθηση της πράσινης πολιτικής. Γιατί στην Κύπρο δεν ακολουθούμε αυτή την τάση;
Το ένα θέμα είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Τύπος αυτά τα προβλήματα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα προβλήματα ζωής των κατοίκων, τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα ΜΜΕ τα αφήνουν στα χαμηλά. Δεν λαμβάνουν την προβολή που πρέπει. Μπορεί να έχουν ενστάσεις 5,000 στο Δάλι επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν και αυτό να μπει στο τέλος του δελτίου ειδήσεων.
Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία όλων αυτών των πραγμάτων. Μου το έχουν πει πάρα πολλές φορές ότι «δεν κατάλαβα ότι είχαν σημασία τα πράγματα που λέγατε, μέχρι που έκαμα μωρό». Όταν έχεις βρέφος αρχίζεις να προσέχεις πώς πλένεις τα ρούχα του, πώς είναι η ποιότητα του αέρα, αν πρέπει να τρώει βιολογικά προϊόντα. Όλα αυτά αρχίζεις να τα προσέχεις όταν έχεις παιδί. Με την κρίση που έχει δημιουργηθεί με το κλίμα και με οποιονδήποτε μιλήσετε θα σας πει πώς ήταν η Κύπρος τον Σεπτέμβρη όταν ήμουν μικρός, που είχαμε πρωτοβρόχια και έσπερναν οι γεωργοί. Δεν ήταν η εποχή για να έχεις 45 βαθμούς Κελσίου.
Έχουμε κόσμο χωρίς εισοδήματα, δεν μπορεί να ανάψει air condition γιατί είναι ακριβά, ο φτωχός κόσμος μένει σε κτίρια που είναι ενεργειακά πολύ κακά. Στο εξωτερικό συζητείται πολύ η ενεργειακή φτώχεια κι εμείς προσπαθούμε να το θάψουμε, να μην νοιώθει ο κόσμος ότι έχουμε πρόβλημα. Μπορεί ο κόσμος να κρατά το σπίτι του ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι σε βαθμό που να είναι ανεκτό; Αυτά τα κρύβουμε. Ούτε κάνουμε έρευνες, ούτε προσπαθούμε. Αποτέλεσμα τούτου είναι να βλέπουμε πάθος να εξαφανίζουμε δέντρα, όχι από μίσος στα δέντρα, αλλά από ανάγκη να ζεσταίνει ο κόσμος τα σπίτια του. Κανένας δεν τα ψάχνει αυτά. Και μάλιστα όχι μόνο δεν τα ψάξαμε, αλλά χρησιμοποιούμε την αυξημένη χρήση ξυλείας λόγω φτώχιας ως συνεισφορά στις ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη. Είναι πολύ τραγικό για μια χώρα να μην κατανοεί όλα αυτά τα προβλήματα και να υποφέρει τόσος κόσμος και να είμαστε αδιάφοροι. Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι αυτά τα θέματα τα θίγουμε για δικό του όφελος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)