Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το Oruc Reis-Δεν ανανέωσε τη NAVTEX η Άγκυρα

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το επόμενο 24ωρο σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα για αποκλιμάκωση της έντασης.
 
Το τουρκικό τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, άλλαξαν πορεία και εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 το βράδυ, και κατευθύνονται με βόρεια πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια.
 
Οι κυπριακές υπηρεσίες παρακολουθούν, την ίδια στιγμή, με τεχνικά μέσα την κατάσταση.
 
Η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφούσε στη χρονική περίοδο 2-12 Σεπτεμβρίου.
 
Το τουρκικό ερευνητικό μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κινείται νότια του Καστελλορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.
 
Όπως προκύπτει δηλαδή, κινείται προς τα τουρκικά παράλια με αρκετές πιθανότητες αποχώρησης, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς οι κινήσεις του πλοίου δεν συμβαδίζουν με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν και των υπουργών του.
 
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Καστελλόριζο, το οποίο η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Στο ακριτικό νησί μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τους εορτασμούς της 77ης επετείου της απελευθέρωσής του.
 
Για το λόγο αυτό, και υπό τον φόβο προκλήσεων από την Άγκυρα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να φτιάξουν ένα πλέγμα προστασίας με ιπτάμενα ραντάρ και μαχητικά, ώστε αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν με μαχητικά να ενοχλήσουν το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την Πρόεδρο, να μην τα καταφέρουν.
 
Θα πλησιάσουν το Καστελλόριζο;
Τις τελευταίες ημέρες, οι προσπάθειες για να υπάρξει κάποιο βήμα αποκλιμάκωσης και να ανοίξει παράθυρο για επανέναρξη διπλωματικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας ήταν αγωνιώδεις από τον διεθνή παράγοντα, καθώς μετά τις απανωτές παράνομες  NAVTEX η Τουρκία προσέγγιζε προς βορρά την «κόκκινη  ζώνη» γύρω από το Καστελλόριζο.
 
Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για τις όποιες ελληνικές αντιδράσεις που προφανώς δεν θα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια κλίμακα, όπως τώρα.
 
Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Οruc Reis περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει κάποια πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας. «Αύριο είναι μία μεγάλη ημέρα για το Καστελλόριζο, είναι μία γιορτή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Πηγή: in.gr / Πρώτο Θέμα 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η φόρμουλα για τη Χάγη, ο «Κύκλωπας» και η επένδυση στην ασφάλεια

Δειτε Επισης

Στη Λετονία ο Χριστοδουλίδης ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή η ΔΗΠΑ-Χτίζει προφίλ και συναινέσεις
Οι ΗΠΑ ενδεχομένως ζητήσουν τη χρήση Bρετανικής Bάσης στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: «Αννίτα το όνομα σου φωτιά. Μια Πρόεδρος που αλλάζει καρδιά-To τραγούδι για την Πρόεδρο της Βουλής
Απαντά στο Ισραήλ η Τουρκία-«Αβάσιμες συκοφαντίες και άθλια ψέματα εναντίον της χώρας και του Προέδρου μας»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και στοχευμένα για ενίσχυση των αντοχών της οικονομίας
Με τον Αμπντουλλάχ Γκιουλ είχε συνάντηση στα κατεχόμενα ο Τατάρ
Λάβρος κατά Ερντογάν ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ-«Θράσος να μιλά για Διεθνές Δίκαιο ενώ κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο»
Εκτίμηση Γερμανίας για κομβικό ρόλο Κύπρου στη Μέση Ανατολή εξέφρασε η απερχόμενη Πρέσβειρα
Ικανοποίηση ΔΗΣΥ για πρόοδο επί πρότασης για προσφυγή σε Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών