Βλέπει θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis η Αθήνα, πρόθυμη για διάλογο
13:22 - 13 Σεπτεμβρίου 2020
Χαρακτηρίζοντας επί της αρχής, “θετικό βήμα” την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχήθηκε η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια, καθώς “εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία” προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιμένοντας στο διάλογο ως ο “μόνος δρόμος” για την αντιμετώπιση της διαφοράς με την Τουρκία, «η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της σημερινής διπλωματικής θέσης της χώρας.
«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”.
Σε διαφορετική περίπτωση, «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι έχει ενημερώσει σχετικά την αντιπολίτευση για τις διπλωματικές επαφές με τη γειτονική χώρα, ξορκίζοντας κάθε σχόλιο περί μυστικής διπλωματίας. “Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακαλώντας την προσωπική του εμπειρία από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, “που δεν είναι η καλύτερη”.
Δηλώνοντας θετικός στην επιστροφή στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, “αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα” περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα επιστρέψει πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων.
Προκρίνοντας την επιστροφή στο διάλογο με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, κάνοντας λόγο για ένα “φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό”. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια την συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων και ανακοίνωσε ότι “τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000” θα φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021, παρότι διευκρίνισε πως “δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών”.
Στοχεύοντας στην αναβάθμιση υλικών και άυλων υποδομών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε τη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής θητείας στα 18, όπως και στην παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. “Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί να περάσουμε από μια τέτοια φάση έντασης και στηρίζουμε την αποτρεπτικότητα των ενόπλων δυνάμεων”, κατέληξε.
Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μία κίνηση η οποία αν επιβεβαιωθεί φανερώνει πως η Άγκυρα αρχίζει να πιέζεται διπλωματικά καθώς οι κυρώσεις από την ΕΕ βρίσκονται προ των πυλών.
Ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η αλλαγή ρότας του Oruc Reis αποτελεί ένα ακόμη παιχνίδι εντυπώσεων στη διπλωματική σκακιέρα ή συνιστά αποκλιμάκωση από πλευράς Ερντογάν.
Η Σύνοδος Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και η απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα εάν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως έχει «πιέσει» διπλωματικά τον Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται απομονωμένος.
Η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2-12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η φόρμουλα για τη Χάγη, ο «Κύκλωπας» και η επένδυση στην ασφάλεια