Τη συμφωνία Μπαχρέιν-Ισραήλ χαιρετίζουν Αίγυπτος και ΗΑΕ-Αντιδρούν Ιράν, Παλαιστίνιοι

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Μπαχρέιν με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική". "Χαιρετίζω αυτό το σημαντικό βήμα που έχει ως στόχο να εδραιώσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και το οποίο θα επιτρέψει να εξευρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Παλαιστινιακό", έγραψε στο Twitter ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, το 1979. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλωσόρισαν επίσης την απόφαση του Μπαχρέιν και του Ισραήλ να εγκαθιδρύσουν σχέσεις μεταξύ τους. "Η ενέργεια αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς μια εποχή ασφάλειας και ευημερίας (...) και θα διευρύνει τις ευκαιρίες για οικονομική, πολιτιστική, επιστημονική και διπλωματική συνεργασία", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία τους στις 15 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Την ίδια ημέρα θα υπογραφεί και μια διακήρυξη μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν. Από την πλευρά του το Ιράν χαρακτήρισε "προδοσία" του ισλαμικού αγώνα και των Παλαιστινίων και τις δύο συμφωνίες. "Οι απερίσκεπτοι ηγέτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν δεν πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για τα σιωνιστικά σχέδια. Θα έπρεπε να μάθουν το μάθημα από την ιστορία. Αύριο θα είναι αργά!" ήταν η ανάρτηση του Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και νυν ειδικού συμβούλου του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου για διεθνή θέματα.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. "Η συμφωνία μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ισραήλ είναι μια μαχαιριά στην πλάτη για τον παλαιστινιακό αγώνα και τον παλαιστινιακό λαό", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κχμαντ Μαϊνταλάνι, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Χαμάς έκανε λόγο για "επιθετική ενέργεια" που προκαλεί "σοβαρή ζημιά" στον παλαιστινιακό αγώνα.
 
Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μάχη για να μην πάει η φωτιά στον εθνικό δρυμό-Παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια, απομακρύνθηκαν πολίτες (pics)
Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός 100 εκατομμυρίων για κουρεμένους-Αρχίζει η καταβολή αποζημιώσεων
Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος-«Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά από το Κυπριακό»
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στην Ελλάδα-Έγιναν στάχτη σπίτια, μάχη για πλήρη έλεγχο
Συμφωνίες με Ελλάδα για διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρών ενέκρινε η Βουλή
Xαιρετίζει τη ψήφιση πρότασης νόμου για εγκλωβισμένους αγοραστές το ΥΠΕΣ-«Τέλος στο αδιέξοδο για 9.497 περιπτώσεις»
Παρατείνεται η χρονική περίοδος για κρατική χρηματοδότηση στον ΟΚΥπΥ
Nέα κίτρινη προειδοποίηση-Σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Η Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το νέο νόμο για προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών
Financial Times: Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πιστεύουν ότι το Ιράν μετέφερε ουράνιο από το Φορντό πριν τα πλήγματα