Τα νέα δεδομένα από την τμηματική συμφωνία και η εκκρεμότητα για τη Λευκωσία
06:45 - 07 Αυγούστου 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ.Τσαβούσογλου: Μεγάλη απογοήτευση της Ε.Ε. για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγυπτου
Αντίστοιχος με τον χθεσινό, ήταν και ο τρόπος που λειτούργησε η ελληνική διπλωματία, στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και με την Ιταλία πριν από περίπου δύο μήνες. Εκείνη η συμφωνία θεωρήθηκε μια πρώτη επιτυχία, η οποία έπρεπε όμως να έχει συνέχεια, που δόθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο χθες. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως η συμφωνία αφορά το εύκολο κομμάτι και άφησε ανέγγιχτες τις αυξημένες απαιτήσεις της Αιγύπτου για το ανατολικότερο σημείο της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Το πόσο σημαντική είναι η χθεσινή εξέλιξη, εμπερικλείεται συνοπτικά σε δύο σημεία. Πρώτον, οι πρόνοιες του και οι θαλάσσιες ζώνες, επικαλύπτουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεύτερον, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να καταλήξουν οι ελληνοτουρκικές διαφορές στη Χάγη.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η περιοχή που περιλαμβάνεται στη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου «βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».
Αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2003 απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και τώρα με τη συμφωνία με την Ελλάδα χάνει θαλάσσιες περιοχές ευθύνης.
Η Τουρκία κατηγορεί μάλιστα Ελλάδα και Αίγυπτο πως επιχειρούν να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης. Διαμηνύει μάλιστα ότι δεν θα επιτρέψει στη συγκεκριμένη περιοχή καμία δραστηριότητα και πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα «νόμιμα» συμφέροντα και δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά των τουρκοκυπρίων.
Λίγο αργότερα η Άκγυρα, έστειλε ακόμα ένα μήνυμα με την διαρροή πληροφοριών σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι αποσύρεται από την προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου με την Αθήνα. Αυτό αξιολογείται από την Αθήνα, ως μια κίνηση εκ νέου κλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος από την πλευρά της εκφράζει έκπληξη για την Τουρκική αντίδραση. Όπως δήλωσε από το Κάιρο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ, «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (ΣΣ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που δεν είχε αρχικά δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειες της».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τις εξωτερικές υποθέσεις και τις σχέσεις με την Τουρκία. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει έστω και αργά να πάρει θέση για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με τις παράνομες έρευνες του Barbaros και τις παράνομες γεωτρήσεις του Yavuz.