Με ειδικά χαρακτηριστικά το νέο κύμα πανδημίας-Η συμβολή των απείθαρχων

Τα ειδικά χαρακτηριστικά του νέου κύματος πανδημίας, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, αφού υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο που κτύπησε την Κύπρο, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τεντωμένο σχοινί η έξαρση κρουσμάτων-Τα πιθανά οριζόντια μέτρα και τα σενάρια

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, το μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος ανέφερε πως κτυπήθηκαν περισσότερο νέοι σε αυτό το κύμα και πως οι περισσότεροι που προσβλήθηκαν στην Κύπρο παρουσίασαν συμπτώματα, σε μεγάλο ποσοστό.

«Στα περιστατικά του μήνα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι λίγο πάνω από 30. Οι περισσότεροι είναι νέοι, επειδή ίσως να είχαν περισσότερη έκθεση ενώ ενδεχομένως οι πιο μεγάλοι να πρόσεχαν περισσότερο. Υπάρχει και κάτι άλλο όμως, το οποίο αξιολογούμε. Οι άνθρωποι που ήρθαν από το εξωτερικό, πάνω κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικοί. Αντίθετα οι άνθρωποι που μολύνθηκαν στην Κύπρο, δηλαδή οι δευτερογενείς επαφές, έχουν συμπτώματα. Τρεις στους τέσσερις που προσβλήθηκαν στην Κύπρο, παρουσίασαν συμπτώματα».  

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από νέο κύμα»
Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως καμία χώρα δεν κατάφερε να ξεφύγει από το δεύτερο κύμα πανδημίας και συνέστησε υπομονή μίας εβδομάδας, ώστε να διαφανεί το μέγεθος της έξαρσης.

«Θα δούμε κατά πόσον ακόμη είμαστε τυχεροί και είναι απλώς μεγάλες συρροές περιστατικών που εντοπίζονται λόγω των πολλών εργαστηριακών ελέγχων και των ιχνηλατήσεων των επαφών. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε είμαστε στην κορυφή αυτού του δεύτερου επιδημιολογικού κύματος και θα ακολουθήσει πτωτική τάση. Εάν όχι και έχει ξεφύγει η κατάσταση, τότε θα έχουμε εκτεταμένη μετάδοση στην κοινότητα. Θα μας δείξουν την εικόνα η δειγματοληπτικοί έλεγχοι».

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον θα ήταν διαφορετική η εικόνα, εάν δεν υπήρχαν τόσοι απείθαρχοι και δεν δημιουργείτο η αλυσίδα, που απαριθμεί μέχρι στιγμής 15 άτομα σε Λάρνακα και Λεμεσό, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, απάντησε πως είναι δύσκολο να αποτραπεί ένα επιδημιολογικό κύμα, ενόσω είμαστε σε πανδημία.

«Κάπου, κάπως θα υπάρξει ένα κενό στη διαδικασία. Δεν λέω ότι οι συμπεριφορές συμπολιτών μας, που έπρεπε να μείνουν σε αυτοπεριορισμό είναι κάτι καλό, σίγουρα αγγίζει τα όρια της ανευθυνότητας, αλλά αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Επιπλέον δεν μπορεί κανείς να αποδείξει εκατό τοις εκατό, ότι εκεί ήταν το μεγάλο πρόβλημα. θα συμφωνήσω πως μάλλον ήταν, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Από κει και πέρα μαθαίνεις από τα λάθη σου. Διαπιστώσαμε πως πρέπει να γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος των ανθρώπων, που πρέπει να μένουν σε αυτοπεριορισμό», υπέδειξε.

Το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που πρέπει να μένουν σε αυτοπεριορισμό να ακολουθούν την ενδεικνυόμενη διαδικασία, που είναι και η πιο ασφαλής. «Δεν πρέπει να πηγαίνουν μόνοι τους σε ιδιωτικά Κέντρα», σημείωσε υποδεικνύοντας πως πρέπει να γίνεται συγκεκριμένος χειρισμός των υποθέσεων, ώστε να μην φοβηθεί ο κόσμος και να μη αποκαλύπτει τις επαφές του.

«Μπορεί να φτάσουμε σε σημείο να μην μας λένε τις επαφές, επειδή φοβούνται. Εννοείται ότι καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές και ήταν λάθος. Όμως το να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας σε ένα άτομο, λέγοντας ότι έφερε το δεύτερο κύμα στην Κύπρο, είναι λάθος. Μάλλον είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που έφερε αυτό το επιδημικό κύμα στην Κύπρο», υπέδειξε ο κ.Νικολόπουλος.

Το μεγάλο μας όπλο αυτή τη στιγμή, σημείωσε, είναι η ιχνηλάτηση και αυτό το κομμάτι το έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά η Κύπρος.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας
Σ’ότι αφορά στην υποβάθμιση στην Ελλάδα, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως υπήρξε μια μικρή επιδείνωση και πως το Υπουργείο Υγείας έδρασε προληπτικά, λαμβάνοντας αυτή την απόφαση. «Εάν επαναξιολογηθεί η κατάσταση και είναι καλύτερη θα αναβαθμιστεί, εάν όχι και επιδεινωθεί τότε θα υποβαθμιστεί σε άλλη κατηγορία».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες