Ανησυχία από τον εντοπισμό ασθενών που επαναμολύνθηκαν με covid-H θέση Κωστρίκη

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα, ο εντοπισμός ασθενών που επαναμολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. Ενώ παλαιότερα, επρόκειτο για υποψία, πλέον οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αφού εντόπισαν στους ασθενείς άλλα στελέχη της covid-19.

Η αρχή έγινε στο Χονγκ Κονγκ. Ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Πρόκειται για έναν άνδρα που επαναμολύνθηκε τεσσεράμισι μήνες, αφού ιάθηκε από την covid-19.

Tην επόμενη ημέρα το Ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό NOS επικαλούμενο ιολόγους, ανακοίνωσε πως ένας ασθενής στην Ολλανδία και ένας άλλος στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από κορωνοϊό. Σύμφωνα με το NOS, η ιολόγος Μάριον Κούπμανς δήλωσε ότι ο Ολλανδός ασθενής είναι ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Βέλγος ασθενής, εξάλλου είχε ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλείται τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ. Ο επιστήμονας εξήγησε πως τα αντισώματα που είχε αναπτύξει κατά την πρώτη μόλυνση, δεν επαρκούσαν για να αποτρέψουν την επαναμόλυνσή του από ένα ελαφρά διαφορετικό στέλεχος του ιού.
 
«Εντόπισαν άλλα στελέχη του ιού»
Τα ευρήματα διεθνώς κλήθηκε από τον REPORTER να σχολιάσει ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης. Όπως ανέφερε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, αν και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τους λόγους που υπήρξε επαναμόλυνση των ασθενών, αυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
 
«Υπάρχουν δημοσιεύσεις για πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων, που έχουν επιμολυνθεί ξανά με διαφορετικό στέλεχος του ιού, ενώ ήταν προηγουμένως μολυσμένα με άλλο. Αυτό στην ιολογία το ονομάζουμε super infection. Εντοπίστηκαν, επειδή έτυχε να κάνουν γενετική ανάλυση της πρώτης λοίμωξης. Έτσι έγινε και δεύτερη και διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για δύο διαφορετικά στελέχη του ιού. Γι’ αυτό λέμε μετά βεβαιότητας, πως πρόκειται για επαναλοίμωξη. Πρέπει να πούμε, όμως ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε εκτεταμένα συμπεράσματα, διότι είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις. Αυτό όμως, σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο διεγέρθηκε κατά την πρώτη λοίμωξη, δεν ήταν ικανό να προστατεύσει για τη δεύτερη λοίμωξη».

Τα εμβόλια που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές
Σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκη, η επαναμόλυνση ασθενών ενδεχομένως να δίδει κάποια συμπεράσματα για το τι μπορούμε να αναμένουμε από το εμβόλιο.

«Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πιθανόν και το εμβόλιο, το οποίο μιμείται τη λοίμωξη, να μην διεγείρει αρκετά το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατεύσει τον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το άλλο συμπέρασμα, που είναι πιο πρακτικό, είναι ότι όταν βγουν τα εμβόλια, θα πρέπει να εμβολιαστούν και αυτοί που πέρασαν τη λοίμωξη. Κι αυτό επειδή η αρχική λοίμωξη μπορεί να μην τους προστατεύσει, αφού δεν θα έχουν ανοσία».

Η νόσος covid-19 συνεχίζει πάντως να κρατά πολλά μυστικά στους επιστήμονες, που προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους της. Ένα από αυτό είναι εάν προσφέρει, σε ποιους και για πόσο διάστημα ανοσία. «Δεν υπάρχουν μελέτες ακόμα, που να οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Αυτό το οποίο υπάρχει, είναι ότι τα εμβόλια δημιουργούν ανοσοποιητική ανταπόκριση η οποία μετρήθηκε, αλλά ακόμη δεν ανακοίνωσαν πόση είναι».

Όπως εξήγησε ο κ. Κωστρίκης, αυτή τη στιγμή σε φάση κλινικών δοκιμών υπάρχουν 4-5 εμβόλια.

«Το ένα είναι το εμβόλιο από τις ΗΠΑ της εταιρείας Moderna, είναι αυτό της AstraZeneca που είναι ανακάλυψη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για το οποίο διαπραγματεύεται η Ε.Ε, είναι το εμβόλιο που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία και το ανέλαβε ο κολοσσός Pfizer, αυτό της Eli Lilly  που ανακαλύφθηκε από τους Κινέζους και είναι και το Ρωσικό, πολλές πτυχές του οποίου δεν γνωρίζουμε. Απ’ ότι ακούγεται αυτό βρίσκεται σε κλινική φάση τρία», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κωστρίκης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια. Τα 138 βρίσκονται σε προ-κλινικές δοκιμές, δηλαδή σε δοκιμές σε ζώα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες και να διαπιστωθεί επακριβώς η ικανότητα του εμβολίου να εγείρει ανοσιακή απόκριση και μνήμη.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος