Καλίν: Αιγαίο, Μεσόγειος και «τουρκική» μειονότητα οι διαφορές Τουρκίας-Ελλάδας

Συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, παραχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ενώ Ελλάδα  και Τουρκία ήταν σε διαπραγματεύσεις για τα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, «γεγονός που υπονόμευσε τη διαδικασία».

«Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης... Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο. Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ξεχωριστό λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν έχει η Γερμανία.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» και «καταδικασμένη να αποτύχει».

Λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα και πως οι δυο χώρες «μπορούν μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά «και με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χαρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας» επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. «Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Οχυρώνουν με σακιά άμμου σπίτια και επιχειρήσεις στη Σαντορίνη-Φοβούνται ισχυρό σεισμό και τσουνάμι
«Κανένα απολύτως σχόλιο» η απάντηση Χριστοδουλίδη για Αϊκούτ
Θετικός ο ΠτΔ στο σενάριο για συνάντηση Τατάρ στην παρουσία Ντι Κάρλο-Καμία πρόοδος για οδοφράγματα
Πράσινο Ολομέλειας για την επιβολή πλαφόν στο νερό-Σε ποιους χώρους θα εφαρμόζεται
Πρωτοποριακό 3D βίντεο αποτυπώνει το μπαράζ των σεισμών στη Σαντορίνη-Από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα
Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Στις επτά οι συλλήψεις
Τέθηκε τελικά υπό κράτηση ο 25χρονος άστεγος που μπήκε δεύτερη φορά στο γραφείο των ΥΚΕ για να κοιμηθεί
Στις 27 Φεβρουαρίου συζήτηση στην Ολομέλεια για το Κυπριακό
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενούς-Για ψήφιση μέχρι τον Μάρτη
Πάνω από 7.700 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες-Εκτιμήσεις για εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα