Συζήτησαν για Βαρώσι και τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης-Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε αργά απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres με τον οποίο, ανάμεσα σε άλλα, συζήτησε το θέμα των τουρκικών απειλών για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, υπό συνθήκες κατοχής.
 
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τους σοβαρότατους κινδύνους που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των ΗΕ και θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις επί των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι προθέσεις αυτές της Τουρκίας σε σχέση με το Βαρώσι, όπως και η γενικότερη προκλητική συμπεριφορά της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εμπίπτουν ξεκάθαρα στο προωθούμενο από την Άγκυρα σχέδιο για εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης, ως αυτή προβλέπεται από τις Συμφωνίες Κορυφής και τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, και προώθηση λύσης, η οποία θα θέτει την ταφόπλακα στην όποια ελπίδα για ουσιαστική επανένωση της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος ζήτησε την παρέμβαση του ΓΓ των ΗΕ και επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης για την ανοικοδόμηση της πόλης και επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη η οποία θα μπορούσε να καταστεί ένα ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα ενίσχυε την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού.
 
Τέλος, ο Προέδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα και δέσμευση του για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανα και στο πλαίσιο της κοινής συναντίληψης που επετεύχθη στις 25 Νοέμβριου 2019 στο Βερολίνο, σε ένα σωστό περιβάλλον που θα είναι υποβοηθητικό και ενισχυτικό προς την προσπάθεια επίτευξης λύσης.
 
Ο ΓΓ των ΗΕ άκουσε με προσοχή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες μέσα στις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ.
 

Δειτε Επισης

Οχυρώνουν με σακιά άμμου σπίτια και επιχειρήσεις στη Σαντορίνη-Φοβούνται ισχυρό σεισμό και τσουνάμι
«Κανένα απολύτως σχόλιο» η απάντηση Χριστοδουλίδη για Αϊκούτ
Θετικός ο ΠτΔ στο σενάριο για συνάντηση Τατάρ στην παρουσία Ντι Κάρλο-Καμία πρόοδος για οδοφράγματα
Πράσινο Ολομέλειας για την επιβολή πλαφόν στο νερό-Σε ποιους χώρους θα εφαρμόζεται
Πρωτοποριακό 3D βίντεο αποτυπώνει το μπαράζ των σεισμών στη Σαντορίνη-Από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα
Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Στις επτά οι συλλήψεις
Τέθηκε τελικά υπό κράτηση ο 25χρονος άστεγος που μπήκε δεύτερη φορά στο γραφείο των ΥΚΕ για να κοιμηθεί
Στις 27 Φεβρουαρίου συζήτηση στην Ολομέλεια για το Κυπριακό
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενούς-Για ψήφιση μέχρι τον Μάρτη
Πάνω από 7.700 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες-Εκτιμήσεις για εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα