Μπορρέλ: Οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στη λήψη αποφάσεων για κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμμετέχον κράτος στην δήλωση JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν και ως εκ τούτου δεν μετέχουν στη λήψη ενδεχόμενης απόφασης για επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ στο πλαίσιο της JCPOA, διευκρίνισε σήμερα με γραπτή του δήλωση ο Ύπατο; Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της μεικτής επιτροπής του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA).

"Σημειώνω τη σημερινή ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με τον λεγόμενο `μηχανισμό snapback` των κυρώσεων  (γρήγορη επαναφορά παλαιών κυρώσεων) του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", αναφέρει συγκεκριμένα ο Μπορρέλ.

"Όπως υπενθύμισα επανειλημμένα, οι ΗΠΑ έπαψαν μονομερώς τη συμμετοχή τους στο προεδρικό μνημόνιο της JCPOA στις 8 Μαΐου 2018 και αρχικά δεν συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την JCPOA. Δεν μπορούν, ως εκ τούτου, να θεωρηθούν ως συμμετέχον κράτος στη  JCPOA για τους σκοπούς επαναφοράς των πιθανών κυρώσεων που προβλέπονται από το ψήφισμα", διευκρινίζει ο Ζ.Μπορρέλ.

"Ως συντονιστής της κοινής επιτροπής JCPOA θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω τη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της JCPOA από όλους. Η JCPOA παραμένει βασικός πυλώνας της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ασφάλεια", καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

O μοναδικός επιζών της Air India αποκαλύπτει πώς κατάφερε να βγει ζωντανός από το αεροπλάνο
Θρίλερ στη Ρώμη-Νεκρή 30χρονη και το βρέφος της, ο σύντροφός της συνελήφθη στην Σκιάθο
Ισόβια κάθειρξη σε Κινέζο φοιτητή που νάρκωσε και βίασε 10 γυναίκες στη Βρετανία
Το Ιράν είχε επικοινωνία με ΗΠΑ-Θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις
Προειδοποιούν τη Χεζμπολάχ οι ΗΠΑ-«Θα ήταν πολύ κακή απόφαση να εμπλακείτε στον πόλεμο»
Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην εμπλακείτε στρατιωτικά κατά του Ιράν, οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες
Εμφύλιος στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-Ρήγμα στον Λευκό Οίκο
Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής του στον πόλεμο
Απομονωμένος ο Χαμενεΐ-Το «ξεδόντιασμα» του στενού του κύκλου, τα λάθη και οι σκιώδεις διάδοχοί του
Έτοιμος να ανάψει πράσινο για επίθεση στο Ιράν ο Τραμπ-Θέλει όμως να αποφύγει εμπλοκή σε γενικευμένο πόλεμο