Καθόρισαν τα επόμενα βήματα Αθήνα-Λευκωσία, πιθανά μέτρα στο άτυπο Συμβούλιο
08:06 - 19 Αυγούστου 2020
![f8cfecd2-47d6-4e32-8b09-b333e2da64dd.jpg](/images/BnpfeG1WIgAc_Y7_DcjEPyfaXuk=/373106/width-750/f8cfecd2-47d6-4e32-8b09-b333e2da64dd.jpg)
Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η συζήτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη, αντηλλάγησαναπόψεις επί όλων των θεμάτων και έχουν αποφασιστεί και κάποιες επόμενες κινήσεις, στις οποίες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι δύο Κυβερνήσεις.
Κληθείς να σχολιάσει αν η Κύπρος και η Ελλάδα ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «σε δύο περιπτώσεις οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκαν με διπλωματικά και πολιτικά στην πρώτη περίπτωση και τις πολιτικές αποφάσεις για τις κυρώσεις στη δεύτερη περίπτωση. Οι κυρώσεις εκείνο που αποσκοπούν να πράξουν είναι να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι αυτές οι ενέργειές της, που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της διεθνής νομιμότητας, προκαλούν την αντίδραση της Ε.Ε. και είναι σημαντικό να γίνεται αυτό».
Αναφερόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, λόγω της φύσης του Συμβουλίου.
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, όπως αποφασίστηκε στις 13 Ιουλίου, θα παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα ενάντια στην Τουρκία, με βάση την παράνομή της συμπεριφορά. Είναι αυτό που θα συζητηθεί ανάμεσα σε πολλά άλλα, επειδή η συζήτηση προέκυψε από την σύμφωνη γνώμη των 27, η οποία καταγράφεται και στα επίσημα συμπεράσματα, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει το πλήρες φάσμα των τουρκικών σχέσεων».
Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς υποστηρίζουμε μία δειλή προσέγγιση».
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και την προσπάθεια να βάλει και μία παράλληλη συζήτηση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την ΑΟΖ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως εκείνο που μπορεί να σχολιάσει δημόσια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλα τα γειτονικά κράτη, με τα οποία δεν έχει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων, στην βάση του διεθνούς δικαίου.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε τέτοιο κάλεσμα. Είναι δική μας πρόταση».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στο θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα, σε καμία απολύτως περίπτωση, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών και δίνει την σύμφωνο γνώμη της ή όχι στις αποφάσεις της Ε.Ε. Η Τουρκία παρακάθεται σε αρκετές συζητήσεις της Ε.Ε. όπου είναι τα υποψήφια προς ένταξη κράτη και δεν είναι κόλλημα, η συγκεκριμένη προσέγγιση».
Θέμα Τουρκίας θέτει σήμερα ο Μητσοτάκης στο Συμβούλιο της Ε.Ε.
Εξάλλου, στο πλαίσιο των εν εξελίξει πρωτοβουλιών για ενίσχυση του διπλωματικού μετώπου ενάντια στις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στη σημερινή έκτακτη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.
Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όπου θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που έχει θεσμική υποχρέωση να παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ, η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα πως εάν η γειτονική χώρα δεν εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες, θα έρθει η επιβολή κυρώσεων.
«Εμείς θέλουμε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Από κει και μετά, αν δεν σταματήσει, ασφαλώς έρχονται οι κυρώσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας.
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)